Vágólapra másolva!
A lengyelek legnagyobb húzása a világbajnoki selejtezők elején az volt, hogy honosították a nigériai származású, és Lengyelországban csupán pár éve futballozó Emanuel Olisadebét. A csatár aztán a kvalifikációs sorozatban ontotta a gólokat, és nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a válogatott kijusson a World Cupra. Alig egy hónappal a vébé kezdete előtt a lengyel szövetség ismét hasonló manőveren töri a fejét, és a kiszemelt nem más, mint az argentin Diego Klimowicz.

A lengyel szövetségi kapitány, Jerzy Engel nincs a legjobb hangulatban mostanság, hiszen több játékosa is sérüléssel bajlódik, és nem tudja biztosan, hogy közülük ki fog felépülni a világbajnokság kezdetéig.

Különösen a középpálya jobb oldalán akadnak kérdőjelek, hiszen Bartosz Karwan és Ebi Szmolarek is a maródiak listáját gyarapítja, a helyükön számításba vehető Tomek Iwan és Tomasz Klos pedig klubcsapatában csak elvétve lép pályára, vagyis ők sem jelentik az ideális megoldást.

Így került be a képbe Klimowicz, aki a német VfL Wolfsburg színeiben kiváló formában futballozik, legutóbbi 11 bajnokiján tíz alkalommal volt eredményes.

A támadó ugyan Argentínában látta meg a napvilágot, de mint a neve is mutatja, Európai származású: nagyapja a mai Ukrajna területén született, de éppen akkor, amikor a két világháború között a terület éppen Lengyelország fennhatósága alá tartozott.

Másik nagyszülei ágán viszont olasz származású, arról nem is beszélve, hogy két éven keresztül Spanyolországban futballozott, és akkor a hispán útlevelet is megkapta. Ezek alapján akár négy európai ország is igényt tarthatna rá, de azon nincs mit csodálkozni, hogy az olaszok és a spanyolok nem kapkodnak érte.

Tavaly ugyan felmerült annak a lehetősége, hogy az ukránok honosítsák, de ez végül megmaradt az ötlet szintjén, így ha a lengyelek elég gyorsak, akkor akár a világbajnokságon is bevetetik a csatárt. Klimowicz egyébként meglehetősen reálisan nézi a körülötte zajló felhajtást: "Teljes szívemből argentinnak érzem magam, de olyan focisták mellett, mint Batistuta, Saviola, Crespo vagy Claudio López, esélyem sincsen arra, hogy bekerüljek a válogatottba".

Legalábbis az argentinba, mert a lengyelhez ez is elég lehet...

Korábban:

Kapósak az argentin focisták

Fórum:

Ki a legjobb focista?