Vágólapra másolva!
Az Újpest nyerte a labdarúgó Magyar Kupát, miután Vagner hosszabbításban szerzett góljával 2-1-re legyőzte a Haladást.

A szombathelyi csapat kezdett jobban, helyzetei közül azonban egyet sem tudott kihasználni. Az Újpest az első félidő közepe táján egy távoli lövéssel szerzett vezetést, és előnye birtokában inkább a védekezésre koncentrált. Szünet után a Haladás nagy erőket mozgósított az egyenlítésért, ami sikerült is. A hosszabbítás utolsó percében Vagner második gólja a kupagyőzelmet jelentette az Újpest számára.

Magyar Kupa, döntő:
Haladás - Újpest 1-2 (0-1)
Győr, 8000 néző
vezette: Ábrahám
Újpest: Posza - Kunzo, Kozel, Tamási, Szélesi - Erős, Korolovszky, Sloncik (Poljakovic 68.), Lőw - Tokody (Móri 100.), Vagner.
Haladás: Takács - Kaj, Flavio Pim (Japa 66.), Szekér, Selymes - Somfalvi, Némethy (Juhász 46.), Leandro - Fred (Filipovic 55.), Alex, Halmosi.
gól: Vagner (26., 120.), illetve Halmosi (74.)
sárga lap: Lőw (49.), Posza (62.), Poljakovic (73.), Tamási (76.), illetve Szekér (65.), Filipovic (86.), Japa (96.), Somfalvi (114.)

A mérkőzés kezdete előtt eljátszották a Himnuszt. Meglepetésre kimaradt az Újpestből a brazil Túlio, mint később kiderült nem véletlenül: az újpesti vezetők szerdán vagy csütörtökön szerződést bontanak a brazil csatárral.

Első félidő:

3. perc: A tizenhatoson belül üresen hagyott Alexhez került a labda (az újpesti védők sehol nem voltak), a brazil 10 méterről leadott erős löketét Posza lábbal védte.

14. perc: Tokody iramodott meg a bal oldalon, egészen az alapvonalig szaladt a labdával, s a kaputól nyolc méterre helyezkedő Vagnerhez passzolt, aki egyből lőtt, Takács azonban megkaparintotta a labdát.

18. perc: Tokody a tizenhatos bal sarkától 10 méterre átívelte a labdát a Haladás védelmén, s a tizenhatos másik sarkától meginduló Vagner 13 méterről fejjel vette be Takács kapuját - a hálóőr azonban résen volt.

20. perc: Erős került helyzetbe a büntetőterületen belül, a balról, 10 méterről leadott bombáját a Haladás kapusa megfogta.

26. perc: Vagner kapott labdát a Haladás térfelének a közepén, kettőt tolt a labdán, majd 26 méterről lapos lövést eresztett el, amely a meglepett Takács mellett a kapu jobb sarkába vágódott (0-1).

31. perc: Halmosi bal oldalról az ötös jobb oldali sarkánál üresen álló Fred felé ívelt, aki fél fordulatból, ollózó mozdulattal lőtt, de nem találta el tökéletesen a labdát, amely lelassult, s a kapu mellé vánszorgott.

41. p.: Tokody majdnem öngólt lőtt: Némethy jobb oldali bedobása után Alex fejjel továbbcsúsztatta a labdát, a meglepett Tokody pedig jobbal úgy rúgta ki, hogy az alig szállt el az újpesti kapu felett.

Második félidő:

49. perc: Alex észrevette, hogy Posza kinn áll a kapujából, s két védő szorításából, 17 méterről kapura ívelte a labdát, ám az másfél méterrel fölé szállt.

57. perc: Tokody gyönyörűen indította a balösszekötő helyén, teljesen üresen hagyott Sloncíkot, aki kicsit lelassított s így a védők utolérték, ám ő visszahúzta a labdát, s 16 méterről megpróbálta elcsavarni a labdát Takács felett-mellett, aki azonban résen volt, s védett.

68. perc: Sloncík jobb lábában meghúzódott a térdhajlító-izom, ezért lecserélte őt Glázer Róbert.

72. perc: Alex kitűnő labdát kapott a tizenhatos bal sarkánál, hatalmas bombáját Posza védte, aki az akció során kisebb sérülést szenvedett, ám maradt a pályán.

74. perc: A tizenhatossal egy vonalban szabadrúgáshoz jutott a Haladás: mindenki az ötösnél helyezkedett, ugyanis beívelésre számítottak, ám e helyett a tizenhatos elé legurított labdát a "semmiből" előjövő Halmosi laposan, de erősen meglőve a kapu bal oldalába tekerte (1-1).

87. perc: Juhász egy bal oldalról érkező beadást követően látványosan lerántotta Vagnert, tizenegyes! A bíró elindult a tizenegyes pont felé, ám sípja néma maradt, s nem ítélt büntetőt.

92. perc: Filipovic Halmosi bal oldali beadása után tizenhatról kapura fejelt, Posza üggyel-bajjal mentett.

94. perc: Tokody gyönyőrű jobb oldali benyesett labdájára Vágner vetődött, ám a labda a Haladás kapuja mellé szállt.

Hosszabbítás, első félidő:

A pálya szélén rohamrendőrök álltak, a meccset a bíró már korábban is le akarta fújni, ugyanis a szurkolók különféle tárgyakat dobáltak be a játéktérre.

2. perc: Az egyik oldalon előbb Tokody lőtt 10 méterről Takácsba, majd az ellentámadás után, a másik oldalon Halmosi bombázott 15 méterről a kapu fölé.

5. perc: A kiválóan futballozó Vagner nyolc méterről a bal kapufa mellé gurított.

8. perc: Újra Vagner iramodott meg, s kapura is tudott volna törni, ha nincs Szekér, aki valahogy elkanalazta a labdát a cseh csatár elől.

16. perc: Erős próbálkozott 16 méterről - a labda épphogy elkerülte a Hali kapuját.

Hosszabbítás, második félidő:

5. perc: Vagner, a lilák legjobbja is megsérült (a derekára esett), ám folytatja a játékot.

13. perc: Halmosi törhetett be az Újpest tizenhatosán belülre, s Kunzo látszólag meglökte, ám nem történt szabálytalanság, s így a büntető elmaradt.

15. perc: Vagner egy bal oldalról érkező beadást követően üresen maradt a Haladás ötösén belül, s a cseh légiós higgadtan ellőtte a labdát Takács mellett (1-2).

16. perc: A szurkolók beszaladtak a pályára, s nem lehetett tudni, a bíró lefújta-e már a meccset... Ábrahám úgy döntött, hogy "legyen vége a meccsnek", kupagyőztes az Újpest, s így az UEFA-kupában indulhatnak a lilák.

A találkozót megelőző Szabad Föld-kupa döntőt tizenegyesekkel a Budapesti Erőmű SE nyerte.

Budapesti Erőmű SE - Nagyvarsány 3-3 - 11-esekkel 4-2

Juha Pál

Ajánlat:

Korábban:

Fórum:

Foci volt, foci lesz. És most?