Vágólapra másolva!
Leverkusen - Manchester United 1-1 (összeállítások, gólok, helyzetek)

"Ha bárki megnézi, milyen nagy múltú csapatokat búcsúztattunk, nem vonhatja kétségbe, hogy jogosan kerültünk be a döntőbe" - mondta Klaus Toppmöller vezetőedző. "Az együttes rendkívül fegyelmezetten játszott, minden helyzetben nagyszerűen küzdöttek a fiúk" - tett hozzá. "Már eddig is fantasztikus idényt tudhatunk a hátunk mögött, s most is teljesen megérdemelten jutottunk tovább" - nyilatkozott a kapus, Hans-Jörg Butt.

A Leverkusen azonban súlyos "áldozatok" révén érte el a sikert, hiszen Jens Nowotny keresztszalag-szakadást szenvedett, Zé Roberto pedig megkapta második sárga lapját, így egyikük sem léphet pályára Glasgow-ban. "Szomorú vagyok, hogy nem lehetek ott a klub történetének legfontosabb találkozóján" - kesergett a brazil középpályás. "Meggyőződésem, hogy nem volt jogos a sárga lap, talán fellebbezhetünk az ügyben."

Szertefoszlott manchesteri álmok

Sir Alex Ferguson vezetőedző a balszerencsét okolja a Manchester United kieséséért a Bajnokok Ligájából. "Megérdemeltük volna a győzelmet, mert sokkal több helyzetet dolgoztunk ki, mint a Leverkusen. Az ellenfél kétszer is a gólvonalról tisztázott, egyértelműen pechesek voltunk. Ha 1-0-lal fordulunk a félidőben, biztosan továbbjutottunk volna" - mondta csalódottan a skót tréner.

A kieséssel szertefoszlott Ferguson álma, hogy szülővárosában, Glasgow-ban szerepeljen csapatával a május 15-én sorra kerülő BL-döntőben.

Angol sajtóvisszhang

A szurkolók, a játékosok és Sir Alex Ferguson vezetőedző csalódottságát tükrözik a szerdai angol lapok szalagcímei: "Agónia" (The Sun), "Oly kínzó, Roy - Ferguson kifogyott a csodagyárosokból" (Daily Mail), "A United legbrutálisabb kiesését szenvedte el" (The Daily Telegraph), "Ferguson álmát összetörték Rajna-országban (The Independent), "Romokban hever a United álma" (The Guardian).

Az Manchester futballistái alig hagyták el a leverkuseni BayArenát, az örök optimista Ferguson - jól leplezve csalódottságát - határozottan megüzente mindenkinek: csapata játszik még BL-döntőt. "Ugyanolyan jók vagyunk, mint a többiek. A Premier League-ben a legjobb focit játszottuk, a legtöbb gólt rúgtuk, most is csak egy hajszál választott el minket a finálétól. Jó teljesítményt nyújtottunk a BL-ben, csak kétszer vesztettünk" - emlékeztetett.

A legnagyobb elismeréssel Roy Keane-ről, a csapat sérülés után visszatérő kapitányáról beszélt: "Bár csak tíz ilyen játékosom lenne! Reméltük, hogy bejuttathatjuk őt a döntőbe azután, hogy kimaradt az 1999-es sikerünkből. Minden játékos ezt akarta, a csalódottság az egész öltőzőre ráült" - hangoztatta a tréner.

Sir Alexet bírálják

A szakírók egyöntetű véleménye szerint a Bayer Leverkusen kedd este - csakúgy, mint egy héttel korábban - hatékonyabb, egységesebb játékot mutatott be. A United hiába harcolt az utolsó pillanatig, a német csapat sikeresen vert vissza minden támadást - vélte a The Times. "Fergusonnak nemcsak David Beckham és Gary Neville hiánya okozott problémát, túl sok labdarúgója tudása alatt játszott. Van Nistelrooy fáradtnak tűnt a kimerítő szezon végén, a sérülésből felépült Ronny Johnsen és Wes Brown teljesítményén pedig érződött a meccshiány" - írta a brit lap.

A The Guardian szerint a United problémáinak nagy részét az okozta, hogy a múlt héten otthon 2-2-es döntetlent ért el, és ezt a lélektani előnyt a Leverkusen jól kihasználta. Bármennyire is támogatta a MU támadójátékát Roy Keane vagy Nicky Butt, egyben a védekezést is segíteniük kellett, hogy meggátolják Ballack, Schneider és Zé Roberto felfutásait. A Manchester egyik mérkőzésen sem volt képes arra, hogy szilárd védekezéssel állja útját a támadásoknak.

A szakírók ennek kapcsán kellemetlen kérdésekkel bombázzák Alex Fergusont. A 28 millió fontért tavaly megvásárolt Verón keddi játéka kapcsán igazolva látják egész évben hangoztatott kétségeiket, hogy megérte-e ekkora összeget áldozni az argentinért? Egybehangzó ítéletük: Fergusonnak nem sikerült beépítenie a csapatba a középpályást, bármelyik poszton szerepeltette is őt. Valamennyien bírálják a vezetőedzőt, hogy Jaap Stamot feláldozta a "korosodó" Laurent Blanc-ért. "Ez olyan lépés volt, mintha egy egykoron győztes versenylovat a megfiatalodás reményében a győzelemre tenyésztett telivérek közé engednének. A gólgyárosként beharangozott Diego Forlán sem igazolta tudását eddig" - írta a Daily Mail.

Korábban:

Ajánlat: