Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, a Liverpool együttese az előző idény trófeadömpingje után ebben a szezonban semmit sem nyer. A Vörösök számára ez mindenképpen csalódásnak számít, és ennek megfelelően Gerard Houllier a nyárra nagy változásokat tervez a játékoskeretben. A legfrissebb kiszemeltje nem más, mint a szenegáli Salif Diao, aki az afrikai válogatott egyik alapemberének számít, és játékát leginkább Patrick Vieiráéhoz szokták hasonlítani.

A liverpooliak csapatrészei közül a csatársort nem érheti panasz, Michel Owennél, Nicholas Anelkánál és Emile Heskey-nél jobb támadókra egyetlen gárdának sem lehet szüksége, a védelem pedig egyenesen az egyik legjobbnak számít Európában: a Vörösök messze a legkevesebb gólt kapták a Premier League-ben, és az európai élbajnokságokat figyelembe véve csak a Valencia hátsó alakzata zárt jobban.

A középpályán viszont már akadnak problémák, itt egyedül a fiatal Steven Gerrard számít igazi klasszisnak, a többiek csak egy-egy alkalommal tudtak kiemelkedő teljesítményt nyújtani, páran pedig (mint a horvát Igor Biscan, a cseh Patrick Berger vagy az angol Nick Barmby) egyértelműen csalódást okoztak, még ha sokat is hiányoztak sérülés miatt. Nem csoda tehát, hogy Houllier elsősorban ezt a csapatrészt szeretné megerősíteni, de az nem már meglepetésnek számít, hogy kiszemeltje éppen a szenegáli Diao.

A 25 esztendős középpályás ugyanis egészen 2000-ig csak a Monaco kispadját koptatta, és csak nagyritkán lépett pályára a francia élvonalban. 2000 nyarán aztán az akkor újoncnak számító Sedan vette meg, ahol azonnal alapember lett, és teljesítménye felhívta magára szülőhazája, Szenegál szövetségi kapitányának figyelmét, és a nemzeti tizenegyben is kiválóan futballozott: az idei Afrika-kupán például kétszer volt eredményes - a francia bajnokságban eddig 75 mérkőzésen egyetlen gólt sem rúgott. Houlliernek megtetszett a játéka, és Diao is szívesen tenné át a székhelyét Angliába. "Elérkeztem arra a szintre, amikor új kihívásra van szükségem. Jelenleg elértem, ami Sedanban lehetséges volt, ideje, hogy továbblépjek. Az angol bajnokság mindig is vonzó volt a számomra, szerintem ott játsszák az igazi futballt" - nyilatkozta a középpályás, aki a világbajnokságon igazolhatja, hogy valóban elég érett a Liverpoolhoz.

Korábban:

A nap játékosa: Salif Diao (Szenegál)