Társoldalunk:

Bölöni László nagy csapatot csinált a szürkékből

Néhány fordulóval a bajnokság befejezése előtt már eldőlt, hogy Portugáliában a Sporting Lisszabon lett a futballbajnok, mégpedig a román válogatott éléről a tavaly nyáron viharosan leköszönt szövetségi kapitány, Bölöni László irányításával. A csapatot - és persze edzőjét - több százezer ember ünnepelte Lisszabon utcáin. Bölöni beszélgetésünk során sajátságos véleményt fogalmazott meg a magyar futballról.

- Volt már ilyen ünneplésben része?
- Volt, volt, de ilyen fantasztikus utcabált még sehol sem láttam. Ráadásul mindez spontán született. A játékosokkal és a klubvezetőkkel abban maradtunk, ha úgy alakul a hétközi mérkőzés, hogy már eldől a bajnoki cím, akkor egy lisszaboni szállodában koccintunk. De el sem jutottunk a szállodáig, legalább háromszázezer ember tombolt az utcán.

- Mivel előzték meg a vetélytársakat?
- Pontokkal. De komolyra fordítva a szót: amikor idekerültem, volt mit változtatni a játékoskereten. A Sporting nem volt több szürke középcsapatnál, egy csatárral, ugyanakkor a középhátvéd posztján hét futballista is rendelkezésemre állt. Aztán támadó középpályásból is volt öt, védekezőből meg megint csak egy. Éreztem, ezen módosítani kell. Szerencsére a vezetők elfogadták a javaslataimat, s megszereztük a román Niculaét és a brazil Jardelt.

- Hogyan találta meg a hangot a sztárokkal?
- Nem volt azzal semmi gond. Amikor Lisszabonban az első edzést vezettem, harmincöt játékosom volt a pályán. Volt olyan is, akinek a nevét sem tudtam. Először tizennyolcas kerettel akartam dolgozni, de meggyőztek, hogy egy igazi proficsapatnál a huszonegyes létszám az ideális.

- Következik a Bajnokok Ligája. Mit gondol, a jelenlegi Sporting meddig juthat?
- Ne szaladjunk előre, a Bajnokok Ligájába még el kell jutnunk. Ha szerencsés a sorsolás, és túljutunk az előselejtezőn, akkor is azt mondom: feltétlenül erősítésre van szükségünk, főleg csatárokra.

- Korábban magyar újságokban megjelent, hogy figyelemmel kíséri a ferencvárosi Gerát. El tudná képzelni csapatában?
- Geráról tudom, hogy tehetség, s annak idején beszélgettem is vele. S ha most igennel felelnék a kérdésre, azzal felverném a játékos árát. Tehát maradjunk annyiban, hogy Gera szem előtt van.

- Az is többször felmerült, hogy szövetségi kapitányként vagy klubedzőként beszáll a magyar futballba.
- Ezzel csak az a gond, hogy mindig az újságírók gondolták így. Sokszor elmondtam már, most megerősítem: ezeknek a híreszteléseknek semmi alapjuk nincs, mert sem a szövetség vezetői, sem klubvezetők nem kerestek még meg szerződési ajánlattal.

- És ha megkeresnék?
- Nyitott lennék a megbeszélésekre, de nem szeretném, ha úgy tűnne, hogy ajánlkozom. Amenynyire ismerem a magyar futballt, szerintem tudnék újat hozni, de úgy látom, kevés értő ember dolgozik ma a magyar labdarúgásban. Ha kapnék lehetőséget, és a játékosok is vevők lennének az elképzeléseimre, elmozdulhatnánk a holtpontról. Ha nem, maradna az egy helyben topogás.

- Hol tölti szabadságát?
- Június elején Budapestre érkezem, és amíg csak lehet, a rokonaimmal töltöm az időt. Aztán lehet, hogy egy-két hét tengerparti heverészés is belefér a nyárba.

Burkovits Ferenc

Ajánlat:

Gera világbajnoki áron kelhet el

Korábban: