Vágólapra másolva!
Akárcsak két évvel ezelőtt, ismét két olyan klub jutott be a második számú európai kupa döntőjébe, amelyek eredetileg nem is itt, hanem a Bajnokok Ligájában indultak, de ott könnyűnek találtattak. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy tavaly is egy olyan gárda diadalmaskodott, amely a BL-ben kezdte az idényt, akkor az UEFA-kupabeli szereplés jelentősége alaposan megkérdőjeleződik. Mindez persze nem zárja ki, hogy a Feyenoord és a Borussia Dortmund egy kiváló finálét játsszon egymással, még ha a tavalyi álomdöntő valószínűleg nem ismételhető meg.

Feyenoord - Út a döntőig
Bajnokok Ligája:
Szpartak Moszkva 2-2 (i) G: Bosvelt, Tomasson, 2-1 (o) G: Tomasson, Elmander.
Sparta Praha 0-4 (i), 0-2 (o). Bayern München 2-2 (o) Van Hooijdonk, Tomasson, 1-3 (i) G: Elmander.
UEFA-kupa:
SC Freiburg
1-0 (o) G: Ono, 2-2 (i) G: Van Hooijdonk, Leonardo I.
Rangers FC 1-1 (i) G: Ono, 3-2 (o) G: Van Hooijdonk (2), Kalou.
PSV Eindhoven 1-1 (i) G: Van Hooijdonk, 1-1 tizenegyesekkel: 6-5 (o) G: Van Hooijdonk.
Internazionale 1-0 (i) G: öngól, 2-2 (o) G: Van Hooijdonk, Tomasson.

A rotterdamiak előtt így hatalmas lehetőség adódott, mert azt senki sem vonhatja kétségbe, hogy a hazai pálya milyen nagy előnyt jelent. Csak egy példa: a döntő helyszínén nyolcezer jegyet kínáltak eladásra, amelyet "normális" esetben a semleges nézők szoktak megvenni, nos, ezeket a bilétákat Rotterdamban rekordidő, négy és fél perc (!) alatt eladták, és nem is lehet kérdés, hogy mind a hazai drukkerek vásárolták fel. Nem mintha a dortmundi fanatikusok otthon maradnának: Hollandia egyáltalán nincsen messze a számukra, és a Borussia vezetőségének külön kérnie kellett a szurkolókat, hogy akiknek nincsen jegyük, azok lehetőleg ne induljanak el Rotterdamba.

A hangulatra tehát biztosan nem lesz panasz, nagy kérdés, hogy a játék milyen lesz. A csapatoknak ugyanis nem sok idejük lesz a pihenésre: a dortmundiak szombaton a bajnoki címért szálltak harcba, vagyis nem lazsálhattak, a Feyenoord utolsó bajnokija pedig vasárnap volt. Ugyan a rotterdamiak szerették volna elérni a holland szövetségnél, hogy a találkozót hozzák előbbre az UEFA-kupára való tekintettel, de mivel Hollandiában ez az utolsó forduló, amelyben minden mérkőzésnek egyszerre kell kezdődnie, erre nem volt lehetőség, arról nem is beszélve, hogy szombaton nemzeti gyásznap volt az országban. A Feyenoord legnagyobb szerencséjére már az utolsó előtti fordulóban bebiztosította a harmadik helyét, így az utolsó, Willem II elleni találkozón vasárnap Bert van Marwijk tartalékos összeállításban küldte pályára együttesét.

Dortmund - Út a döntőig
BL-selejtező:
Sahtar Doneck
2-0 (i) G: Ricken, Oliseh, 3-1 (o) G: Koller (2), Amoroso.
Bajnokok Ligája:
Dinamo Kijev
2-2 (i) G: Koller, Amoroso, 1-0 (o) G: Rosicky.
Liverpool FC 0-0 (o), 0-2 (i). Boavista 1-2 (i) Amoroso, 2-1 (o) G: Ricken, Koller.
UEFA-kupa:
FC Köbenhavn
1-0 (i) G: Herrlich, 1-0 (o) G: Sörensen. Lille OSC 1-1 (i) G: Éwerthon, 0-0 (o).
Slovan Liberec 0-0 (i), 4-0 (o) G: Amoroso, Koller, Ricken, Éwerthon.
AC Milan 4-0 G: Amoroso (3), Heinrich, 1-3 (i) G: Ricken.


A rotterdamiak kulcsembere a középpályás Paul Bosvelt és a csatár Pierre van Hooijdonk lehet: előbbi egyetlen percet sem hagyott ki ebben a szezonban az európai kupameccseken, és kiváló formában van, hiszen a legutóbbi bajnokin mesterhármast ért el, utóbbi pedig az UEFA-kupában ontotta a gólokat, és már hatszor volt eredményes. A meglepetésember pedig a japán Ono Sindzsi lehet: a nyáron szerződtetett támadó középpályás a szezon folyamán bejátszotta magát a kezdő tizenegybe.

Ami a Dortmundot illeti, a németeknél eltiltás senkit sem érint, pedig az AC Milan elleni elődöntő visszavágóján öten is úgy léptek pályára, hogy egy sárga lap esetén ki kell hagyniuk a döntőt. Ők fegyelmezettek tudtak maradni, pedig az európai idény folyamán ez nem volt mindig jellemző a dortmundiakra: a BL-ben Márcio Amoroso, az UEFA-kupában pedig Jan Koller kapott teljesen feleslegesen piros lapot.

Fotó: EPA
Fotó: EPA
A döntő helyszínén tréningező dortmundiak idei második trófeájuk begyűjtésére készülnek

A két csapat egyébként már találkozott egymással az európai kupák történetében, mégpedig a Bajnokok Ligája 1999-2000-es kiírásában, amikor egy csoportban voltak, és mindkét találkozójukon 1-1-es döntetlen született. Azóta a hollandok játékoskerete változott meg jobban, hiszen a Dortmundból akár tízen is pályára léphetnek az akkori két meccsen szerepeltek közül, míg a Feyenoordnál ez a szám mindössze hét.

Az UEFA-kupa (1971-ig Vásárvárosok Kupája) győztesei 1958-tól:
1958: Barcelona (spanyol), 1960: Barcelona, 1961: AS Roma (olasz), 1962: Valencia (spanyol), 1963: Valencia, 1964: Real Zaragoza (spanyol), 1965: FERENCVÁROS, 1966: Barcelona, 1967: Dinamo Zagreb, 1968: Leeds Uni-ted, 1969: Newcastle United, 1970: Arsenal (angol), 1971: Leeds United , 1972: Tottenham Hotspur, 1973: Liverpool (angol), 1974: Feyenoord (holland), 1975: Borussia Mönchengladbach, 1976: Liverpool, 1977: Juventus, 1978: PSV Eindhoven (holland), 1979: Borussia Mönchengladbach, 1980: Eintracht Frankfurt (német), 1981: Ipswich Town (angol) 1982: IFK Göteborg (svéd), 1983: Anderlecht, 1984: Tottenham Hotspur, 1985: Real Madrid (spanyol), 1986: Real Madrid, 1987: IFK Göteborg, 1988: Bayer Leverkusen (német), 1989: SSC Napoli (olasz), 1990: Juventus, 1991: Internazionale (olasz), 1992: Ajax Amsterdam (holland), 1993: Juventus, 1994: Internazionale, 1995: Parma (olasz), 1996: Bayern München (német), 1997: Schalke (német), 1998: Interna-zionale, 1999: Parma, 2000: Galatasaray (török), 2001: FC Liverpool
i állapotban vagyunk. Megnyertük a bajnoki címet, de itt az újabb feladat. Nem tudom, lesz-e még valaha ekkora lehetősége játékosaimnak. Ez egyszeri, talán megismételhetetlen eset. Igaz, már legyőztük a sorozatban a Rangerst, az Eindhovent és az Intert, de a Feyenoord nagyon jó csapat. Mégis azt kell mondanom, mi is tökéletesen felkészültünk. Nem aggaszt bennünket, vajon esélyesek vagyunk vagy sem, egyszerűen győzni kell."

A Feyenoord trénere, Bert van Marwijk bevallotta, őket is megrázta a Pim Fortuyn elleni merénylet híre, de számukra a mérkőzés fontosabb. Főleg, hogy hazai pályán, a De Kuijp Stadionban mérkőznek meg a Dortmunddal. "A merénylet miatt nehéz volt szavakat találni, de természetesen előre kell tekintenünk, és a meccsre kell koncentrálni. Fontos, hogy jó állapotban legyen a csapat. Vannak ugyan hiányzóink, de így is húsz játékossal számolhatok. Láttam a Dortmundot játszani, Amoroso külön klasszis, kreatív és nagyon nehéz védekezni ellene. És akkor még nem beszéltem Tomas Rosickyről, azon gondolkodom napok óta, őt hogyan állítsuk meg. Kilenc napunk volt felkészülni a döntőre, mindent kielemeztünk, mindenre felkészültünk Nyernünk kell."