Vágólapra másolva!
Az AC Parma szurkolói tudták, hogy Gianluigi Buffon és Lilian Thuram tavaly nyári eladását követően nehéz idény vár rájuk, de az a legsötétebb rémálmukban sem fordult elő, hogy a csapat csak az utolsó előtti fordulóban biztosítja majd be élvonalbeli tagságát. Azonban éppen így történt, és ez idő alatt két edzőcserét is meg kellett élniük. Úgy tűnik, hogy a nyáron egy újabb tréner érkezik a klubhoz, és a játékoskeretben is nagy változások várhatóak.

Egészen az elmúlt esztendőig az AC Parma volt az egyetlen klub a Serie A-ban, amely élvonalbeli szereplése alatt sohasem váltott trénert az idény közben. 2001 januárjában azonban ez a dicséretes hagyomány megszakadt azzal, hogy az egyesület tulajdonosa, a Tanzi család menesztette Alberto Malesanit.

Ezt követően négy újabb edzőcserére került sor: ült a kispadon Arrigo Sacchi, Renzo Ulivieri, Daniel Passarella és végül Pietro Carmignani. Ő korábban kapusedzőként dolgozott az első csapat mellett, ám miután az argentin Passarella menesztése 2,5 millió dollárba került a klubnak, a Tanzi família jobbnak látta, ha házon belül oldja meg a problémát. Carmignani persze nem egymaga vezette a gárdát, hiszen szakmai igazgatónak Arrigo Sacchit nevezték ki.

Nem mintha az eredmények olyan rohamosan javulni kezdtek volna ennek hatására, de a csapat azért valamivel jobban kezdett el futballozni, és szép lassan elhagyta a kieső helyeket. A drukkerek azonban teljesen nem nyugodhattak meg, mert amint sikerült egy jobb eredményt elérni, máris jött egy váratlan vereség (mint például a Torino elleni hazai fiaskó), és minden kezdődhetett elölről. Az élvonalbeli tagságot végül azért sikerült megtartani, sőt, a nemzetközi kupaszereplését is biztosította az egyesület azzal, hogy bekerült az Olasz Kupa fináléjába. Ott ugyanis a Juventus volt az ellenfele, márpedig a torinóiak a Bajnokok Ligájában indulnak majd, így az AC Parma tutira ott lesz az UEFA-kupában a következő idényben.

Nagy kérdés azonban, hogy milyen csapattal, és legfőképpen milyen edzővel. Az ugyanis biztos, hogy a nyáron megköszönik a beugró Carmignani munkáját, és a kispadra egy tapasztaltabb szakvezető kerül. Az egyesület elnöke, Stefano Tanzi az új tréner személyét illetően meglehetősen titokzatosan fogalmazott.

"A következő idényben a Parma edzője olyan szakember lesz, aki képes megmutatni a csapatnak, hogyan lepje meg ellenfelét, és olyan gárdát rak össze, amelyet öröm lesz nézni a szurkolók számára. Olyan trénert keresünk, aki szeret fiatal játékosokkal dolgozni, és tudja, milyen az igazi futball" - fejtette ki a presidente.

Az első híresztelések arról szóltak, hogy ez az ember nem lehet más, mint a Chievo Verona szakvezetője, Luigi del Neri, de később más nevek is kapcsolatba kerültek a Parmával. Hírbe hozták az egyesületet a Bologna mesterével, Francesco Guidolinnal, akit ugyan 2003-ig szerződés köt jelenlegi csapatához (ami nem feltétlenül jelent akadályt), illetve a Veneziától a bajnokság elején kirúgott Cesare Prandellivel, sőt, szóba került a brazil válogatott szövetségi kapitánya, Luiz Felipe Scolari is, aki többször is kijelentette, hogy a vébé után feláll a selecao kispadjáról.

Akárki lesz is azonban a Parma mestere a nyártól, az biztos, hogy egy alaposan kicserélődött játékoskerettel kell majd dolgoznia, és az is szinte százszázalékosnak tűnik, hogy a gárda egyik legjobb játékosa, Fabio Cannavaro távozik a klubtól. A védőt már tavaly nyáron is vitte volna az AS Roma, de a Tanzi család akkor nem akarta mind a három kulcsembert egyszerre eladni. Noha a válogatott hátvéd februárban még úgy nyilatkozott, hogy ha kell, akkor a Serie B-ben is szerepel a Parmában, azért erre vajmi kicsi volt az esély, és most, hogy a csapat bennmaradt a legjobbak között, nyugodtabb szívvel távozhat.

Kérői között a Juventus és az AC Milan szerepel, valószínűleg e két egyesület közül kerül ki az új csapata. A torinóiak szívesen vinnék még a csatár Marco di Vaiót is, de Arrigo Sacchi, a parmaiak szakmai igazgatója határozottan kijelentette: őt nem engedik el. A támadó szerződése 2006-ig szól, tehát az biztos, hogy egy esetleges kérőnek csillagászati összeget kellene kínálnia Di Vaióért, aki maga is szívesebben maradna Parmában, mivel itt biztos csapattag, a Juvében pedig esetleg csak csereember lenne.
A távozók között lehet még Alain Boghossian, akinek lejár a szerződése, és így ingyen igazolható, illetve Matías Almeyda, Szergej Gurenko, Alain Micoud, sőt, a japán Nakata Hidetosi is, akiért a Chelsea "csekély" 17 millió fontot ajánlott. Nagyobb a valószínűsége azonban, hogy ő marad, hiszen az utóbbi hetekben javuló formát mutat, és egyre inkább bejátssza magát a kezdő tizenegybe. Ami az esetleges érkezőket illeti, az biztos, hogy a Brescia válogatott védője, a fiatal Daniele Bonera a következő idényben a Parma futballistája lesz, vele még januárban megegyeztek, a többi transzfer azonban attól függ, hogy kik távoznak a nyáron. Sacchi például a Juventus tulajdonában lévő, de jelenleg a Bolognában kölcsönben szereplő Matteo Brighit szeretné leigazolni, ám erre csak akkor kerülhetne sor, ha Cannavaro a torinóiakhoz igazolna.