Vágólapra másolva!

Ki nyeri a Bajnokok Ligáját? - az [origo] telefonos játéka

Út a döntőig - Leverkusen
Selejtező:

Crvena Zvezda 0-0 (i), 3-0 (o) G: Neuville (2), Kirsten.
Csoportmérkőzések, első szakasz:
Olympique Lyon
1-0 (i) G: Kirsten, 2-4 (o) G: Sebescen, Berbatov.
FC Barcelona 2-1 (o) G: Bastürk, Neuville, 1-2 (i) G: Ramelow.
Fenerbahce 2-1 (o) G: Lúcio, Ballack, 2-1 (i) G: B. Schneider, Kirsten.
Csoportmérkőzések, második szakasz:
Juventus
0-4 (i), 3-1 (o) G: Butt, Brdaric, Babic.
RC Deportivo 3-0 (o) G: Zé Roberto, Neuville, Ballack, 3-1 (i) G: Ballack, B. Schneider, Neuville.
Arsenal FC 1-1 (o) G: Kirsten, 1-4 (i) G: Sebescen.
Negyeddöntő:
Liverpool FC
0-1 (i), 4-2 (o) G: Ballack (2), Berbatov, Lúcio.
Elődöntő:
Manchester United 2-2 (i) G: Ballack, Neuville, 1-1 (o) G: Neuville.

Real Madrid
spanyol kupa döntőjében

Később a bajnoki aranyérem is kicsúszott a madridiak kezéből, a kiscsapatok (Osasuna, Real Sociedad) elleni vereségek miatt, és így Vicente del Bosque együttese számára nem maradt más, mint a Bajnokok Ligája. Ha a csapat ezt sem nyeri meg, akkor az a futball történetének egyik legnagyobb bukása lesz: a Real két év alatt két aranylabdást igazolt, mindkét alkalommal világrekordért, így ha trófea nélkül fejezi be az idényt, akkor az hatalmas csalódásnak számítana Florentino Pérez elnök számára.

Ezzel szemben a Bayer Leverkusennél az idény előtt mindössze arról beszéltek, hogy jó lenne minél előkelőbb helyen befejezni a bajnokságot, lehetőleg ismét bejutni a Bajnokok Ligájába, a kupasorozatokban pedig lehetőleg minél tovább versenyben maradni. Nem csoda, hogy ilyen alacsonyra tették a lécet, hiszen az előző idény katasztrofálisra sikerült a gyógyszergyáriak számára: kezdve a Daum-féle kábítószerbotránytól, folytatva Berti Vogtsszal és az ő elvetélt ötletével a megosztott edzői munkáról.

Az új szakvezető, Klaus Toppmöller azonban rendet tett a fejekben, aminek köszönhetően a leverkuseniek igazi csapatként kezdtek futballozni, és Európában egyedüliként egészen a pontvadászat utolsó fordulóig esélyesek voltak a triplázásra. A bajnokságot ugyan az utolsó fordulókban ők is elbukták, de bejutottak a német kupa fináléjába és a Bajnokok Ligája döntőjébe is.

Real Madrid: Sánchez - Salgado, Hierro, Helguera, Carlos - Figo Makelele, Zidane, Solari - Raúl, Morientes

Leverkusen: Butt - Sebescen, Lúcio, Zivkovic, Placente - Schneider, Ballack, Ramelow, Bastürk - Neuville, Berbatov

Út a döntőig - Real Madrid
Csoportmérkőzések, első szakasz:
AS Roma 2-1 (i) G: Figo, Guti, 1-1 (o) G: Figo.
Lokomotiv Moszkva 4-0 G: Munitis, Figo, Roberto Carlos, Sávio, 0-2 (i).
RSC Anderlecht 4-1 (o) G: Celades, Raúl (2), Solari, 2-0 (i) G: Raúl, McManaman.
Csoportmérkőzések, második szakasz:
Sparta Praha
3-2 (i) G: Zidane, Morientes (2), 3-0 (o) G: Solari, Guti, Sávio. Panathinaikosz 3-0 (o) G: Iván Helguera, Raúl (2), 2-2 (i) G: Morientes, Portillo.
FC Porto 1-0 (o) G: Solari, 2-1 (i) G: Solari, Iván Helguera.
Negyeddöntő:
Bayern München
1-2 (i) G: Geremi, 2-0 (o) G: Iván Helguera, Guti.
Elődöntő:
FC Barcelona
2-0 (i) G: Zidane, McManaman, 1-1 (o) G: Raúl.

Történelmi lecke

Az európai kupák döntőinek történetében eddig hatszor rendeztek spanyol-német párviadalt, és túlzás nélkül állítható, hogy mindegyik rendkívül emlékezetes volt.

A legelsőről, az 1960-os BEK-döntőről már írtunk, de tizennégy évvel később a Bayern München-Atlético Madrid összecsapás, szintén a legrangosabb klubkupában, ugyancsak bekerült a históriáskönyvekbe. A brüsszeli meccsen ugyanis 120 perc alatt döntetlen született (a bajorok az utolsó percben egyenlítettek ki), és mivel a tizenegyesrúgásokat akkor még nem vezették be, így a találkozót egy nappal később meg kellett ismételni. Ekkor a Bayern simán, 4-0-ra nyert.

Az 1979-es KEK-finálé sem akármilyen küzdelmet hozott az FC Barcelona és a Fortuna Düsseldorf között: a katalánok végül hosszabbításban nyertek 4-3-ra. Ezt két UEFA-kupa-döntő követte: 1986-ban a Real Madrid 5-3-as összesítéssel diadalmaskodott az 1. FC Köln ellen, két évvel később pedig a Bayer Leverkusen ünnepelhetett 3-3-as összesítés és tizenegyesek után az RCD Espanyol kárára. A legutóbbi spanyol-német fináléra tavaly került sor, és 2001-ben a germánok örülhettek a Bayern München győzelmének.

A szerdai mérkőzést a svájci Urs Meier fogja vezetni. A 43 éves játékvezető 1994-től UEFA-bíró, eddig 72 nemzetközi találkozón dirigált. Az 1998-as franciaországi világbajnokságon és a 2000-es holland-belga közös rendezésű Eb-n összesen négy mérkőzésen fújta a sípot. A Leverkusennek nem lehetnek kellemes emlékei Meierrel kapcsolatban, mivel ő volt a Juventus elleni idegenbeli BL-csoportmeccs játékvezetője. Az első két alkalommal a nagy köd miatt elmaradt, s csak a harmadik nekifutásra lejátszott összecsapáson 4-0-ra kikapott a német együttes.

Harmos Zoltán

Ajánlat: