Vágólapra másolva!

Fotó: EPA
Fotó: EPA
Zidane csodagólja még sokáig beszédtéma lesz...
Bajnokok Ligája-döntő

Bayer Leverkusen - Real Madrid 1-2 (1-2)


Bayer Leverkusen:

Real Madrid:
gól:

sárga lap:

9 perc: Roberto Carlos bedobásból indította a balösszekötő helyén Lúcio mellett megiramodó Raúlt, aki kissé kisodródott helyzetből, 10 méterről bal belsővel a lassan reagáló Butt mellett a bal alsó sarokba gurított (0-1).

14. perc: Schneider bal oldali szabadrúgása után az öt és felesnél felugró játékosok közül a Real góljánál lemaradó Lúcio ugrott a legmagasabbra, és a kimozduló César fölött fejjel a kapu közepébe csúsztatott (1-1).

22. perc: Roberto Carlos óriási luftot rúgott hét méterre a madridi kaputól, Brdaric megszerezte a labdát, de a kapujából kimozduló Césaron már nem tudta átemelni, a kapus szögletre mentett.

25. perc: Morientes egy csel után a tizenhatos bal sarkától lőtt, a középen álló Butt biztos kézzel hárított.

27. perc: Schneider jobb oldali szöglete után Zivkovic 16 méterről célozta meg a kaput, César megfogta a bal alsó sarok felé tartó labdát.

45 perc: Roberto Carlos a bal oldalvonal mellől emelte középre a labdát, amelyet Zidane 16 méterről, félfordulatból ballal a jobb felső sarokba bombázott (1-2).

Fotó: EPA
Fotó: EPA
A szünetben is volt foci

82. perc: Morinetes három védő között fordult kapura, és 14 méterről ballal a jobb felső sarok mellé lőtt.

86. perc: Neuville bal oldali beadása után Berbatov 7 méterről kevéssel fejelt a kereszléc fölé.

87. perc: Solari a bal oldalról indulva több védőt is átjátszott, majd betört a tizenhatoson belülre, és ballal a hosszú sarkot vette célba. Butt egy reflexmozdulattal előbb kézzel védett, majd lábbal megszelidítette a labdát.

90. perc: ismét bejutott egy szurkoló a pályára. Ezúttal egy skótszoknyába öltözött úr zavarta meg a játékot. A békés szándékú rendbontó megölelte a meglepett Roberto Carlost. Egy perc kényszerszünet után folytatódott a mérkőzés.

93. perc: Butt is felment a madridi kapu elé, és kis híján egyenlített. Egy bal oldali szabadrúgást követően, a kapus a földre fejelte a labdát, amely a bal kapufa mellett pattant ki a játéktérről.

96. perc: Bastürk a balösszekötő helyéről zúdította kapura labdát, Iker Casillas nagy bravúrral szögletre tolta a jobb felső sarok felé tartó játékszert. Ezzel azonban nem volt vége a Leverkusen lehetőségeinek és a Casillas-shownak. Gyors egymásutánban egy jobb, majd el bal oldali szögletet követően előbb Berbatov, majd Kirsten próbálta közelről a kapuba kotorni a labdát, de a csereként beállt kapus mindkét esetben a gólvonalról mentett.

A Real Madrid és a Bayer Leverkusen egyaránt esélyesként bukta el a bajnoki aranyérmet, s kikapott hazája kupadöntőjében, így mindkét csapat utolsó esélye volt a jubileumi, tizedik Bajnokok Ligája-finálé, hogy nyerjen valamit ebben a szezonban. A párosítás némileg Dávid és Góliát csatájára emlékeztetett, hiszen a királyi gárda - a mérkőzés előtti - hat BEK-, illetve két BL-győzelmével szemben a Leverkusen nemhogy nemzetközi kupát, de még német bajnokságot sem nyert.

A gyógyszergyáriak szakvezetője, Klaus Toppmöller a döntő előtt nem adott sok esélyt csapatának a győzelemre, mint ahogy az [origo] szavazása alapján olvasóink többsége is Real-győzelmet jósolt. Csakhogy a németek az idei sorozatban meglepést meglepetésre halmoztak, többek között megverték a spanyol kupában éppen a Realt legyőző Deportivót, az olasz bajnok Juventust, és búcsúztatták a Liverpoolt, majd a Manchester Unitedet is.

Ennek ellenére nemcsak a történelem, hanem a közvetlen előzmények is Vicente del Bosque csapata mellett szóltak, hiszen amíg a madridiak legerősebb csapatukkal vehették fel a harcot, addig a Leverkusenből két kulcsjátékos, az eltiltott Zé Roberto és a sérült Nowotny is hiányzott.

Fotó: EPA
Fotó: EPA
BL-győzelemmel ünnepelte a centenáriumát a Real

A gyors gólváltás után sem került fölénybe a Real, mindkét együttes rendkívül szervezetten mozgott a pályán, Raúlék ugyan némileg többet birtokolták a labdát, ám a Bayer többször került a madridi kapu elé. A kulcsemberek kikapcsolására nagy gondot fordítottak a csapatok, a két aranylabdás, Zidane és Figo, illetve Ballack sokáig észrevétlen maradt. A németek irányítója az első játékrészben mindössze egyszer került lövőhelyzetbe, akkor is csúnyán a kapu mellé trafált. Nem úgy Zidane, aki ugyan a félidő nagy részében szintén nem sokat mutatott, ám az utolsó percben szerzett álomgóljával újra ékesen bebizonyította, hogy nem véletlenül ő a világ legdrágább játékosa.

A szünet után az egygólos előny birtokában jóval magabiztosabban kezdett a Real. Del Bosque lecserélte Figót, majd César sérülése miatt a Casillas foglalta el a spanyol kaput, Toppmöller pedig a támadójátékot erősítendő Berbatov után Kirstent is behozta. Ennek ellenére csak kockázatosabbá vált a Bayer játéka, veszélyesebbé nem, sőt, Morientes révén a madridiak lőhettek volna újabb gólt.

Az viszont így is borítékolható volt, hogy egy Leverkusen ellen, egygólos előnnyel iszonyú offenzívára számíthat a Real a hajrában. A Bayer azonban csak igen későn, pár perccel a rendes játékidő vége előtt tudta bepréselni a királyi gárdát a kapuja elé, az igazán nagy helyzetek és izgalmak pedig a hétperces hosszabbítás alatt alakultak ki. Ekkor a csereként beállt Casillas zsinórban három bravúrt is bemutatott, és a finálé legnagyobb hősévé vált.

Az alapításának századik évfordulóját ünneplő spanyol együttes harmadszor nyerte meg a Bajnokok Ligáját, és kilencedszer hódította el a a legjobb európai labdarúgó klubcsapatnak járó trófeát.

Vicente del Bosque, a Real Madrid vezetőedzője: "Óriási győzelem ez az alapításának századik évfordulóját ünneplő klub számára. Fantasztikus sikert értek el a játékosok. Nagyon elégedett vagyok, a csapat minden tagja szívvel-lélekkel küzdött: megérdemelten nyertük meg a Bajnokok Ligáját."

Klaus Toppmöller, a Bayer Leverkusen vezetőedzője: "Az utolsó pillanatig küzdöttünk. Mindent megtettünk a győzelemért, de nem volt szerencsénk. Gratulálok a madridiaknak, de számunkra szomorú ez a nap. Az utolsó percekben mindent egy lapra tettünk fel, de a labda sehogyan sem akart túljutni a gólvonalon."

Zinedine Zidane, a Real Madrid francia középpályása: "Határtalanul boldog vagyok, hogy végre BL-győztes lettem. Két nagyszerű csapat küzdött egymással, s győzött a jobb. Minden elismerésem Iker Casillasé, akinek a utolsó pillanatokban is helyén volt a szíve, és bravúrjaival megmentette a mérkőzést."

Roberto Carlos, a Real Madrid brazil játékosa: "Mit is mondhatnék, harmadik BL-győzelmemet ünnepelhetem. Kiemelkedtünk a többi csapat közül és megérdemelten lett mienk a trófea. Ezzel a sikerrel a Real Madrid bebizonyította, hogy a futballtörténelem legjobb csapata. Egész éjjel vigadni fogunk, sőt, holnap és holnapután is fieszta lesz."

Korábban:

Fórum:

Ki lesz a BL-győztes?