Vágólapra másolva!

Képgaléria a döntőről

A megjelenteket a következő felirat fogadta: "Gratulálunk a bajnokoknak, a futball történelmét fehér betűkkel írják" - utalva ezzel a Real Madrid klubszínére, majd felcsendült a klub José María Cano szerezte centenáriumi himnusza, Plácido Domingo előadásában. A felemelő hangulatot már a lefújás után, az öltözőben megalapozta II. János Károly, aki azonnal köszöntötte a bajnokokat, elsőként a meccs hősét, Zidane-t ölelte át, e szavak kíséretében: "Hát megszereztük első közös Európa kupánkat."

Az ünnepelt, a meccs legjobbjának megválasztott francia sztár ezt a győzelmet közvetlenül az 1998-as világbajnoki cím mellé helyezi értékrendjében. "Amikor Roberto Carlos átadása érkezett, nem gondolkodtam, mert nem is volt rá időm: ösztönösen rúgtam a labdába. De amikor elhagyta a lábamat, már éreztem, ebből gól lesz" - mondta Zizou, majd hozzátette: "Négy évre írtam alá a Madridhoz, s ezt a négy évet ki is akarom tölteni. Aztán vége, befejezem, jöhet a család. A Madridból akarok nyugdíjba menni." Raúl Gonzalez, az első gól szerzője így kommentálta a győzelmet: "A kilenc kupa a bizonyíték arra, hogy mi vagyunk a földrész legjobb csapata."

Vicente Del Bosque, a csapat edzője különösen Iker Casillas miatt örült a diadalnak: "Az utóbbi időben a tartalékok keserű kenyerét kellett ennie, de amikor beállítottam, a mezőny egyik legjobbjává nőtte ki magát. Számára a pályán töltött huszonöt perc felért egy megváltással."

Fernando Hierro, a Real csapatkapitánya, azon négy játékos (Raúl, Roberto Carlos és Morientes a másik három) egyike, akik az 1998-as, a 2000-es és a 2002-es BL-diadalnak is részesei voltak: "Ezt a Madridot nem lehet megállítani, még nincs vége a kupák sorozatának."

Michel Salgado, a Madrid jobbhátvédje így vélekedett a sikerről: "Azzal, hogy elnyertük a kupát, kipiszkáltuk azokat a tüskéket, amelyeket e hosszú és viszontagságos idény során belénk szúrtak. Nem is tudom, mi lett volna, ha győzelem nélkül zárjuk a centenáriumi idényt... Ez a kupa értékesebb számomra, mint a 2000-es párizsi, talán azért, mert most elkezdtek potyogni a könnyeim, két éve viszont nem érzékenyültem el. A király óriási volt, nem gondoltam volna, hogy lejön az öltözőbe, és velünk ünnepel, sőt még a pezsgőből is iszik pár pohárral!"

Iván Helguera ezúttal beállósként remekelt: "Azt üzenem a szurkolóinknak, hogy nyugodtan ünnepeljenek, és ne féljenek, mert nyerünk mi még egy pár európai kupát. Joan Gaspartnak, a Barcelona elnökének pedig azt üzenem, hogyha a feje tetejére áll, akkor is a Real Madrid a világ legjobb csapata!"

Alfredo Di Stéfano, az ötvenes-hatvanas évek legendás Madridjának centere, a klub jelenlegi tiszteletbeli elnöke is boldog: "Jó úton halad a csapat, öt év alatt három európai kupát nyert, semmiben sem marad el attól a gárdától, amelyikben én játszottam. Igaz, mi öt év alatt ötöt nyertünk."

Jorge Valdano sportigazgató énekelne, s tán táncra is perdülne: "Leírhatatlanul boldog vagyok, most már joggal énekelhetjük, hogy boldog születésnapot! Ugyanolyan boldog vagyok most, mint amikor 1986-ban Argentínával megnyertük a világbajnokságot. Vicente Del Bosque edzővel máris hosszabbítottunk két évre, minden elismerésem az övé, akik a távozását követelték, azok szégyellhetik magukat!"

Roberto Carlos, a csodálatos brazil balbekk számára édes a siker: "Valóságos tejútrendszer a Real Madrid, tele ragyogó csillagokkal. Nekem ez a harmadik európai kupám, de lesz még egy-kettő. Szenvedtünk a Bayer ellen, de így még édesebb a siker. Meg akarjuk nyerni Monacóban az európai Szuperkupát is a Feyenoord ellen, ez a trófea ugyanis még hiányzik a gyűjteményből."

A madridi küldöttség délután egykor indult el egy az edinburghi repülőtérről egy chartergéppel, és délután fél ötre várták megérkezését a Barajas légikikötőbe. Aztán következhetett az újabb ünnepség a Cibeles szökőkútjában, immár a játékosokkal.

Ch. Gáll András

Korábban:

Fórum:

Real Madrid Fan Club