Vágólapra másolva!

Van Gaal könnyes visszatérése

Péntektől hivatalosan is Louis van Gaal a Barcelona labdarúgócsapatának edzője - három évre, és másodszor, hiszen 1998 és 2000 között három szezonon keresztül már irányította a vörös-kékeket.

Akkori tevékenységét két bajnoki aranyérem és egy spanyol kupa képében sikerek koronázták, mégis dicstelenül kellett távoznia 2000 tavaszán. A pénteki sajtóértekezleten Van Gaalt hatalmába kerítették érzelmei, és kicsordultak a könnyei, amikor arról beszélt, hogy újból a patinás klub szakvezetője lehet.

Bár az ősrégi filmes mondás úgy tartja, a második rész sohasem olyan jó, mint az első, Joan Gaspart, a Barca elnöke mégis kockáztat: másodszor is leszerződtette három esztendőre.

"Mindnyájan egy hajóban evezünk, célunk a csapat felvirágoztatása" - mondta Van Gaal. "Tény, hogy a Real Madridnak kilenc BEK-, illetve BL-győzelme van, ezzel nem tudunk versenyezni, de a jövő a miénk. Persze csak akkor, ha együtt dolgozunk. Csodálatos közönségünk van, az ő segítségükkel minden megvalósítható" - tette hozzá a szakvezető, s a szurkolók említésétől úgy meghatódott, hogy elkezdtek potyogni a könnyei.

A továbbiakban Van Gaal arról beszélt, hogy nagy csapatot szeretne kialakítani Barcelonában, és újra Bajnokok Ligáját akar nyerni a gárdával. Az első és eddigi egyetlen BL-diadal 1992. május 20-án született, van Gaal honfitársa, Johan Cruyff irányítása alatt.

Van Gaalnak tettek fel kínos kérdéseket is, olyanokat, amelyek korábbi nyilatkozataival szembesítették. Például a következővel: "Katalóniában nagyon jól lehet élni, de dolgozni nem."

"Való igaz, mondtam ilyesmit, s a kijelentés első felére az a legjobb bizonyíték, hogy most is Sitgesben van a házam, ötven kilométerre Barcelonától, egy gyönyörű tengerparti üdülőhelyen. Ami meg a mondat második felét illeti: valóban nehéz errefelé dolgozni, mert óriási nyomás nehezedik az emberre. Mindjárt az első a sajtóértekezletén..."

Carles Rexach, az eddigi szakvezető - akit Van Gaal vált - a jövőben a frissiben kreált "technikai titkár" (secretario técnico) posztját tölti be a klubnál

Ch. Gáll András