Vágólapra másolva!
Vízválasztó szerepe lehet a nemzetközi labdarúgóéletben a május 29-i dátumnak. Szerdán Szöulban a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség kongresszusán elnököt választanak, s nagy kérdés, hogy a korrupcióval, pénzügyi visszaéléssel és sikkasztással vádolt Sepp Blatter megvédi-e pozícióját, vagy a zömében európai és afrikai országok által támogatott kameruni Issa Hayatou lesz a futballvilág első embere.

Sepp Blatter vagy Issa Hayatou? Az egyszerű köznépet és szurkolókat hidegen hagyó kérdés nagy jelentőséggel bír a nemzetközi labdarúgóéletben. A korrumpálódott jelenlegi elnök szembenállása az afrikai jelölttel nemcsak személyes konfliktusokat, de a földrészek viszonylagos egységét is megkérdőjelezi. Szinte hihetetlen, de a legnagyobb megosztottság a harmadik világ, Afrika régiójában tapasztalható. A fekete kontinens egy része Hayatou mellett áll, mégiscsak egy kontinensbeli a jelölt. A másik, mondhatni nagyobb rész viszont Blattert támogatja, mondván: az utóbbi évek segélykeretei és afrikai stadionépítési, létesítményrekonstrukciós programjai a svájci sportvezetőnek köszönhetőek.

Európa egy része, az újonnan megválasztott Lennart Johansson UEFA-elnök vezetésével a kameruni kihívót támogatja. Bármilyen furcsa, Johansson, és a FIFA elnöke, Sepp Blatter ősi ellenségek, a rivalizálást most kiélezte, hogy Blatter azt mondta, szeretné, ha a mind a világbajnokságok mezőnyében, mind a FIFA szervezetében csökkenne az európai befolyás. Johansson tudja, egyszerre két lovat nem ülhet meg, így azon kívül, hogy megszerezte az UEFA-elnökséget, ügyes trükkel, hátba támadta riválisát a FIFA vezető tisztségéért folytatott harcban. Az öreg kontinens mozgatórugója állandó harcban áll Blatterrel, főleg az 1998-as választáson elszenvedett veresége óta. Akkor Blatter 111-80-ra győzött, s Johansson csak a lehetőséget várja a visszavágásra. A "bosszú" megtestesítője az 53 éves kameruni Issa Hayatou lehet, aki amellett, hogy az afrikai futballkonföderáció elnöke, az egyetlen, aki a március 28-ai határidőig jelentkezett Blatter ellenfeleként a FIFA elnöki pozíciójáért.

A 66 éves Blatter 1998 óta a FIFA elnöke, azóta folyamatosan vesztegetéssel és pénzügyi visszaélésekkel vádolják. A helyzetét nem könnyíti meg, hogy az általa is támogatott ISL/ISMM, amely a 2002-es és a 2006-os világbajnokság marketing jogaival rendelkezett 341 millió eurós (83 milliárd forint) veszteséggel csődbe jutott. A helyzetet bonyolítja, hogy a FIFA főtitkára, Michael Zen-Ruffinen, valamint a szervezet alelnöke, David Will vezetésével a FIFA öt alelnöke és a végrehajtó bizottság hat tagja is kézjegyével látta el az a feljelentést, amely korrupcióval, hatalommal való visszaéléssel és választási csalással vádolta meg Blattert. "A jelentés számos szabálytalanságra világított rá, amelyek közül néhánnyal kapcsolatban az elnök büntetőjogi felelőssége is felvetődik" - állt a tizenegy vb-tag közleményében.

Hétfőn, utolsó lépésként, David Will alelnök az összes, 204 tagországnak küldött egy levelet, amelyben arra kéri a küldötteket, se a tavalyi pénzügyi mérleget, se a 2003-2006-os pénzügyi előterjesztést ne fogadja el. "Azok a papírok, amelyek a tavalyi évre 154 millió svájci frankos nyereséget mutatnak, hazudnak. Az igazság, hogy a tavalyi évet 536 milliós veszteséggel zártuk" – írta Will.

Blatter a FIFA hivatalos honlapján letölthető válaszlevélben reagált a vádakra. "Högyeim és Uraim! Nagy meglepetésemre szolgált, hogy néhány nappal az elnökválasztás előtt David Will alelnök nyílt levelet jutatott el a nemzetközi szövetségekhez, kétségbe vonva a FIFA pénzügyi jelentését. David Will kompromittálta a pénzügyi és a végrehajtó bizottságot is" - írta a jelenlegi elnök, hozzátéve, az 1999-2006-os időszakra 4,73 milliárd svájci frank (785 milliárd forint) a tervezett mérleg, s a mostani nagy kiadások a világbajnokság szervezőbizottságaihoz juttatandó összegek miatt jelentek meg. "A FIFA nincs krízisben. Minimális vesztességgel túléltük marketingpartnerünk elvesztését, túléltük, hogy a világbajnokság biztosítója lemondott, túléltük a televíziós jogokat magáénak tudható cég csődjét. Sőt, a világbajnokságra tizenöt marketingpartnerünk és több százmillió dollárunk van" - nyugtatott meg mindenkit Blatter.

A polgári foglalkozását tekintve katona Blatter hónapok óta kampányol, első útja éppen Afrikába vezetett, ennek során Elefántcsontpartot, Szenegált, majd Lesothót, Mozambikot, Zambiát, Angolát, Botswanát, Malawit, Szváziföldet és Dél-Afrikát látogatta meg, s - remek kampányfogásként - új FIFA-alapítványokat hozott létre. Útja várhatóan nem volt hiábavaló, mert bár Hayatou úgy nyilatkozott, Afrika mellette áll, a svájci elnök oldalán már letette a hűségesküt Zambia, Libéria, Sierra Leone, Mauritania és Zimbabwe is. Nem véletlen, hogy Roger Milla, az egykori kiváló játékos szerint honfitársa nagy hibát követ el, ha beleéli magát a sikerbe, hiszen Blatternek számos támogatója és szimpatizánsa akad, éppen a jótékonysági dollármilliók miatt.

"Mi támogatjuk Blatter elnököt, már azelött is így volt, hogy Mr. Hayatou beszáltt volna a versenybe. Velünk van Roger Milla, Michel Platini, Franz Beckenbauer és más híres egykori játékos. Gondolják a pénz miatt? Nevetséges!" - jegyezte meg Abedi Pelé, az Olympique Marseille egykori BL-győztes ghánai csatára.

A johannesburgi Mail & Guardian című újság - célozva John Houston kiváló filmjére - "Man Who Would Be King", azaz "A férfi, aki király akar lenni" címmel jelentette meg cikkét Issa Hayatouról, az Afrikai Futballkonföderáció (CAF) kameruni elnökéről. A szakember nem titkolja, Európától, Afrikától és Ázsiától várja sikerét, míg Blatter hű vazallusának a "trónra" juttató amerikai régiókat tartja. Hayatou célzott arra, hogy a sok kézzelfogható segítség mellett Blatter hogyan csapta be a kontinenst, amikor megválasztásakor ígéretet tett arra, hogy 2006-ban Afrika rendezheti a világbajnokságot, ám ezt nem váltotta valóra. Aduként létrehozta a "Gól-projectet", amelynek révén a harmadik világ összes szövetsége 250 ezer dollárt (66 millió forintot) kapott - kiépítve ezzel a maga, Hayatou által piszkos korrupt hálózatnak nevezett rendszerét.

A kétnapos FIFA-kongresszus kedden rendkívüli kongresszuson, 54 nemzeti szövetség képviselőivel vitatja meg a pénzügyi kérdéseket, meghallgatva pro és kontravéleményeket is. Az elnökválasztásra a végleges választ a világbajnokság kezdete előtt, május 29-én, Szöulban kapja majd meg a világ.

Pincési László

Ajánlat: