Társoldalunk:

A nap játékosa: Henrik Larsson (Svédország)

A háromkoronások a Nigéria elleni győzelemmel nagy lépést tettek a továbbjutás felé, ugyanakkor elbúcsúztatták a további küzdelemtől a Szuper Sasokat. A mérkőzés főhőse a svédek csatára, Henrik Larsson volt, aki csapata mindkét gólját szerezte, ezen kívül rengeteget futott, és a védekezésben is kisegítette társait.

Menetrend, eredmények

Fotó: EPA
Fotó: EPA
Larsson öröme a második gól után
Minden csapat arról álmodik, hogy van egy olyan csatára, aki bármikor, bárhonnan képes a gólszerzésre, és legalább minden második találkozón szinte biztosan betalál. Nos, a svédek rendelkeznek egy ilyen támadóval Henrik Larsson személyében. Noha a játékos válogatottbeli mutatója annyira nem lenyűgöző (67 meccsen 21 alkalommal volt eredményes a vébé előtt), de az elmúlt évben már a nemzeti csapatban is kitett magáért (10/9), klubszinten pedig Európában nincsen nála gólerősebb futballista.

Mindez hivatalosan is így van, hiszen az előző szezonban Larsson nyerte meg az ismét kiírt Aranycipő-versenyt, még ha csak fél ponttal is az argentin Hernán Crespo előtt. Larsson ugyanis az 2000-2001-es idényben 35 gólt ért el a skót bajnokságban a Celtic színeiben. Teljesítménye már csak azért is csodálatra méltó, mert mindezt egy rendkívül súlyos sérülést követően vitte véghez, 1999 őszén ugyanis a Lyon elleni UEFA-kupa meccsen kettős lábszártörést szenvedett. Hallatlan akaraterejének köszönhetően azonban ebből is sikerült felépülnie, és újra a régi, attól eltekintve, hogy lenyíratta rastafrizuráját, és most kis híján kopaszon focizik.

Gólöröme azonban nem változott: minden találata után kinyújtja nyelvét. Egykoron Kiprich József csapattársa volt a Feyenoordban, innen vette meg őt a Rangers, ahol valóságos félistennek számít. Larsson már az 1994-es vébén is szerepelt, de ott nem nagyon ment neki a játék (saját bevallása szerint ott játszotta élete legrosszabb meccsét), a legutóbbi Eb-n pedig sérüléséből éppen hogy csak felépülve nem volt csúcsformában. A vébén viszont egyelőre remekül futballozik.

Ajánlat:

Larsson búcsúztatta Nigériát

Korábban:

A nap játékosa: Samuel Eto'o (Kamerun)

Nem hiányoznak a könyvtárából?

Vb-könyvek