Vágólapra másolva!
A lengyel szövetség a gyenge világbjnoki szereplés után menesztette a szövetségi kapitányt, Jerzy Engelt, ám gyorsan meg kell találnia az utódját, hiszen hamarosan kezdődik az Európa-bajnoki selejtező-sorozat, amelyben a lengyelek egy csoportban vannak a magyar csapattal. A legesélyesebb jelölt a poszt betöltésére minden idők egyik legjobb lengyel focistája, Zbigniew Boniek. A portugál válogatott is új szövetségi kapitányt keres Antonio Oliveria menesztése után, de a luzitánoknak nem ilyen sürgős a dolguk, lévén a 2004-es Európa-bajnokságot Portugáliában rendezik meg, és így a csapatnak nem kell selejtezőt játszania.

A lengyeleknél nincs hiány az edzőjelöltekben, a minap a spanyol szakvezető, Javier Clemente hivatalosan is jelentkezett a munkára, de hasonlóan tett a cseh Jozeg Chovanec is. A legesélyesebb a posztra azonban a lengyel labdarúgás élő legendája, Zbigniew Boniek, aki az elmúlt három évben a szövetség alelnökeként tevékenykedett. A szakember már a terveit is nyilvánosságra hozta: "Természetesen néhány idősebb játékostól búcsút kell vennünk. Focistáknak meg kell érteniük, hogy a válogatott a legfontosabb az életükben, és hogy a nemzeti színekben nem a pénzért játszik az ember" - jelentette ki Boniek. A Lengyel Labdarúgó-szövetség elnöke, az egykori kiváló játékvezető, Michal Listkiewicz saját elmondása szerint azonban még nem döntötte el, hogy kit nevez ki a nemzeti csapat élére. "Boniek jó választásnak tűnik, de a többi lehetőséget is meg kell vizsgálni. Mindegyik jelölttel személyesen fogok beszélni, aztán pár hetes vakációra megyek, és csak ezt követően ismertetem a döntésemet."

A portugál szövetség egyelőre ideiglenesen egy három szakemberből álló testületet nevezett ki a válogatott élére. A csapat a következő meccsét októberben játssza Svédország ellen, ezen a találkozón Pauletáékat a José Romaóból, Ruí Cacadorból és Agostinho Oliveirából álló trió vezeti majd. Az új szövetségi kapitányt valószínűleg csak novemberben nevezik meg, mert előbb a szövetségnek is új elnökséget kell választania, miután az alelnök, Antonio Boronha lemondott a posztjáról.

Az ecuadori szövetség viszont szeretné megtartani szövetségi kapitányát, a kolumbiai Hernán Dário Gómezt, aki az ország történetében először kivezette a nemzeti csapatot a vébére. Gómez szerződése a világbajnokság végeztével lejárt, de a szövetség máris új kontraktust ajánlott fel neki, amely 2006-ig, vagy a következő World Cupig lenne érvényes. "Gómez egy olyan válogatottat rakott össze, amellyel kijuthatunk a 2006-os világbajnokságra is, ezért szeretnénk, ha maradna a csapat élén. Ő időt kért arra, hogy átgondolja a dolgot, de azt nem tudjuk, hogy ez milyen hosszú ideig tart nála" - jelentette ki az Ecuadori Labdarúgó-szövetség elnöke, Luis Chiriboga.

Korábban: