Társoldalunk:

Kahné a világbajnokság Aranylabdája

Bár a France Football tavaly év végi szavazásán Owen és Raúl mögé szorult, most mégis jutott egy aranylabda Oliver Kahnnak, a német válogatott és a Bayern München 33 éves kapusának. A távol-keleti világbajnokságra akkreditált újságírók szavazatai alapján ugyanis ő bizonyult a vasárnap befejeződött vb legjobb játékosának, megelőzve a torna gólkirályát, az aranyérmes brazil válogatott sztárját, Ronaldót és a házigazda koreai csapat kapitányát, Hong Mjung Bót.

A sors fura fintora, hogy négy éve Ronaldo lett a vb aranylabdása, dacára annak, hogy a brazilok 3-0-ra elbukták a döntőt a franciák ellen, most viszont Brazília győzött, mégsem Ronaldo kapta az egyéni elismerést, hanem a finálé tragikus hőse, Oliver Kahn. A döntő előtt három nappal az Adidas, a világbajnokság egyik hivatalos szállítója és főszponzora kiválasztotta azt a tíz labdarúgót, akik közül az újságírók kijelölhették az aranylabdást.

Először 1982-ben, a spanyolországi vb-n osztották ki ezt a díjat, akkor az olasz Paolo Rossi kapta, 1986-ban az argentin Diego Maradona, 1990-ben az olasz Toto Schillaci, 1994-ben a brazil Romário, 1998-ban pedig honfitársa, Ronaldo.

Az idei szavazás eredménye:
1. Oliver Kahn (német) 147 voks
2. Ronaldo (brazil) 126
3. Hong Mjung Bo (koreai) 108
4. Rivaldo (brazil) 93
5. Ronaldinho (brazil) 54
6. Hasan Sas (török) 26
7. El Hadzsi Diouf (szenegáli) 15
8. Roberto Carlos (brazil) 12
9. Michael Ballack (német) 6
10. Fernando Hierro (spanyol) 5

Ch. Gáll András