Társoldalunk:

Németország ünnepel, Linke visszavonul

Thomas Linke, a világbajnoki ezüstérmes német labdarúgócsapat játékosa ígéretéhez hűen visszavonul a válogatottságtól. A védő - aki 41 alkalommal lépett pályára a nemzeti együttesben - a Bajor Televízió műsorában erősítette meg a hírt. A hazatérő német válogatott eközben győztesnek kijáró ünneplésben részesült.

"Már öregnek érzem magam, elvégre 33 éves leszek" - kezdte Linke, majd hozzátette: "A fiam nyolc hónapos, sokkal több időt szeretnék eltölteni vele, mint eddig" - tette hozzá a Bayern München futballistája, aki korábban már többször is kijelentette, hogy a vb befejeztével - az eredménytől függetlenül - visszavonul a válogatottságtól. A negyeddöntő előtt azonban megfogadta, ha aranyérmesek lesznek, kitart a 2004-es Európa-bajnokságig.

A németek már Japánban mulattak

Fotó: EPA

Beckenbauer már nagyon várja a 2006-os, németországi vb-t
Nem sokáig szomorkodott a német válogatott a braziloktól a világbajnoki döntőben elszenvedett 2-0-s vereség után, a csapat szálláshelyén reggel hét óráig tartott a parti. "Németország büszke erre a válogatottra" - jelentette be Gerhard Schröder kancellár, és szavait percekig tartó ováció fogadta.

Schröder ugyanúgy táncra perdült és a többiekkel együtt énekelt, mint Rudi Völler szövetségi kapitány, aki feleségével ropta. A finálé tragikus hőse, Oliver Kahn sem zárkózott be a szobájába. "Amit ezen a vb-n nyújtottatok, az fantasztikus volt" - mondta Völler, miközben újra és újra megölelte játékosait.

"Nagyon régen láttam német válogatottat ilyen jól játszani, mint a döntőben" - tette hozzá Franz Beckenbauer. "Rudi szenzációsan kormányozta a vb-n a csapat hajóját. Ez az együttes Deislerrel és még néhány fiatallal kiegészülve 2006-ban hazai pályán a csúcsra érhet."

A Bayern München külön ünnepel

A Bayern München külön ünnepséggel köszöntötte a világbajnoki ezüstérmes válogatottban játszó egykori és jelenlegi labdarúgóit. Oliver Kahnt, Thomas Linkét, Michael Ballackot, Jens Jeremiest, Carsten Janckert, továbbá az ex-Bayern játékosokat, Dietmar Hamannt és Christian Ziegét München főpolgármestere, a bajor miniszterelnök, az egyesület részéről pedig Karl-Heinz Rummenigge fogadta.

Fotó: EPA

Ballack és Jancker kétszer "bulizhat"
A mini ünnepségen vörös szőnyeg, bajor kolbász, sör és zene várt a sztárokra és családtagjaikra, Edmund Stoiber bajor miniszterelnök pedig meleg szavakkal méltatta teljesítményüket. "Büszkék vagyunk a fiúkra" - mondta Rummenigge, a Bayern Rt. ügyvezetője. "Őszintén szólva négy-öt hét szabadságot is megérdemeltek volna, de erre nincs lehetőség. Július 22-én várjuk őket az edzésen, addig pihenhetnek!"

Német helyzetértékelés

A jokohamai vb-döntőben elmaradt ugyan a csoda, ám a labdarúgás német rajongói így is örülhettek: egy rendkívül kiegyensúlyozott mezőnyű világbajnokságon szerzett ezüstérmet a korábban elparentált csapatuk. Berlini megfigyelők beigazolódva látták azt a jóslatot, amely szerint komoly gondot okozhat Rudi Völler fiainak, ha (a vb során először) hátrányba kerülnek. Ez a döntő 67. percében be is következett. Hogy nem már az első félidőben kaptak gólt a németek, azt csak Kahn kapus kiváló reflexeinek (és Ronaldo ügyetlenkedésének) köszönhették.

A fenti két név egyben jelzi is a német és a brazil válogatott közötti legfőbb különbséget. Minden korábbi világbajnok együttesnek megvolt a maga sztárja (1970: Pelé, 1974: Gerd Müller, 1978: Kempes, 1982: Rossi, 1986: Maradona, 1990: Klinsmann, 1994: Romario, 1998: Zidane) - s szinte mindegyik csatár, méghozzá "gólzsák" volt. A német sajtó szóhasználatával élve a "szürke egerekből" álló Völler-legénységben az egyetlen csillogó egyéniség Oliver Kahn volt. Nemcsak a szakemberek, de a játékostársak is úgy vélték: a döntőbe jutás 80 százalékban a szenzációsan védő hálóőrnek köszönhető (hat mérkőzésen mindössze egyetlen gólt kapott, még június 5-én az írek ellen). A többiek tisztességgel tették a dolgukat, német módra hajtottak, és a szerencsével sem álltak hadilábon.

Fotó: EPA

Völler jól összerakta a Nationalelfet
Ez azonban a döntőben kevésnek bizonyult. A csoportmérkőzéseken villogó Klose a vb hajrájára elszürkült, társa, Bode pedig kifejezetten gyenge napot fogott ki vasárnap. Nem jelentettek komoly veszélyt Marcos kapujára. A legnagyobb német lehetőségek a döntőben Neuville (káprázatos szabadrúgás), Jeremies (bombaerős fejes egy szöglet után) és Bierhoff (tíz méterről, fordulásból küldött, helyezett lövés) nevéhez fűződtek.

A korábbi teljesítményüktől elmaradt német csatárokkal szemben "felnőtt" a döntőhöz a brazil támadósor: Ronaldo és Rivaldo szemet gyönyörködtetően kombinált és lőtt kapura, mindkét gólt tudatos helyezkedés előzte meg. A második találat előtt látni lehetett, hogy Rivaldo "érzi" a háta mögött Ronaldót, ezért lépte át a labdát, amellyel aztán csatártársának már nem volt nehéz dolga.

Kahn - és általában a kapusok - tragédiája, hogy nekik elég egyszer hibázni, az már a vereséget jelentheti. Hiába védett hat és fél mérkőzésen szenzációsan, kétségbeesésbe kergetve az ellenfeleket: vasárnap elég volt egy megingása ahhoz, hogy elússzanak a német remények. Ronaldo pedig kihagyhatott az első félidőben két száz százalékos helyzetet - a következőt berúgva máris biztosította a helyét magának a brazil futball-legendák sorában.

Fotó: EPA

Csapattársai szerint nyolcvan százalékban Kahn érdeme az ezüstérem
Rudi Völler szövetségi kapitány sikerként könyvelheti el az ezüstérmet, s ebben egyetért vele a szakemberek és a politikusok tábora is. A vb után vagyunk - és egyben máris a következő előtt: 2006-ban Németország rendezi a XVIII. világbajnokságot. Az bizonyos, hogy a jelenlegi német csapatból többen kiöregszenek addig. Bierhoff  (34 éves) és Bode (32) már tavasszal bejelentette, hogy a vb után visszavonul. Benne lesz a korban 2006-ra Kahn (most 33 éves), Linke (33), Ziege (30), Neuville (29) és Lehmann (32) is. Az ő helyükre mindenképpen megfelelő "pótlást" kell találnia Völlernek. Biztatónak nevezhető a vb-n most debütáló Metzelder (21), Kehl (22) és Frings (25) szereplése, miként a fáradhatatlanul küzdő Schneider (28) és Hamann (28) is bizonyára ott lesz még a négy év múlva esedékes tornán.

"Békés" ünneplés 823 letartóztatottal

A rendőrség szerint Németországban békésen ünnepelték a szurkolók a labdarúgó-válogatott világbajnoki második helyét, mégis összesen 823 személyt tartóztattak le. Rendbontások miatt Berlinben 101, Hamburgban 75 drukkert vettek őrizetbe.

KAPCSOLÓDÓ CIKK