Vágólapra másolva!
A világbajnokság után kezd kissé megélénkülni a játékospiac, és egyelőre úgy tűnik, hogy az elmúlt évekkel ellentétben a legkeresettebb poszt nem a csatároké vagy a támadó középpályásoké, hanem a középhátvédeké. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a Real Madrid erre a posztra akar igazolni egy focistát, de sokat hallani az utóbbi időben Rio Ferdinand vagy Fabio Cannavaro lehetséges transzferéről is.

A királyi gárda annak ellenére középső védőt akar igazolni, hogy erre a posztra van néhány egészen kivételes képességű futballistája. A csapatkapitány Fernando Hierrónak azonban már nincs sok hátra karrierjéből, Iván Helguera szívesebben játszik a középpályán, az elmúlt idény nagy felfedezettje, a fiatal Francisco Pavón pedig még túl tapasztalatlan, hogy rábízzák a hátsó alakzat irányítását. Nem csoda, hogy a nyár a Real szempontjából egy világklasszis középhátvéd keresésével telik, és jelöltből nincs is hiány.

A vébé előtt legkomolyabban a brazil Lúcio iránt érdeklődött a Madrid, a Bayer Leverkusen középhátvédje mellett leginkább honfitársa, Roberto Carlos agitált, és az is a játékos mellett szólt, hogy aránylag olcsón meg lehetett volna szerezni. A Bayer azonban sehogyan sem engedte, és a vébéaranynak köszönhetően Lúcio értéke is megnőtt, így már nem tűnik olyan jó vételnek.

Ezt követően került be a képbe az olasz Lazio futballistája, Alessandro Nesta , akit a világ futballközvéleménye a jelenlegi legjobb középhátvédnek tart. A játékos korábban többször is kijelentette, hogy amennyiben elhagyja nevelőegyesületét, akkor csak külföldre szeretne igazolni, és a Real érdeklődése nagyon hízelgő a számára. Mindez jó jelnek számított, mint ahogyan az is, hogy a két olasz kérő, az Inter és a Juventus nem szívesen fizette volna meg azt a csillagászati vételárat, amit a rómaiak kértek Nestáért. A két egyesület a múlt héten állítólag titkos paktumot is kötött, hogy ajánlatukat már nem emelik tovább: a Juve húszmillió fontot plusz a brazil Eribertót kínálta, míg az Inter 26 milliót plusz Marco Materazzit adta volna.

Pár napja még úgy tűnt, hogy a Real lesz a biztos befutó, de most változás állt be az ügyben, miután Nesta kijelentette, hogy 99 százalékig biztos abban: pályafutását az Interben folytatja. Úgy tűnik tehát, hogy róla lecsúszott a királyi gárda.

A Real sportigazgatója, Jorge Valdano ki is jelentette, hogy a nyár ezek szerint nagyobb transzfer nélkül fog eltelni a klub számára, ám elképzelhető, hogy mégiscsak érkezik egy középhátvéd a klubhoz, és vele a fentebb felsoroltaknál akár még jobban is járhat a Madrid. Az Ajax Amsterdam román futballistájáról, Cristian Chivuról van szó, aki szakértő vélemények szerint már most kész játékos - pedig még csak 21 esztendős.

Az Ajax szakmai igazgatója, Leo Beenhakker mindenesetre áradozott róla: "Chivu fizikálisan nagyon erős, remekül tud játszani egy az egyben, gyors, jól megy előre, és remek a rúgótechnikája. Arról nem is beszélve, hogy rendkívül fiatal: még nem láttam olyan középhátvédet, aki 21 évesen ilyen éretten futballozott volna. Ráadásul a pályán kívül is rendkívül profi életmódot folytat" - állította a híres szakember. És hogy akkor miért akarnak megválni tőle? A válasz igen egyszerű: a pénz miatt. Az amszterdamiak ugyanis nem állnak a legjobban anyagilag, és Chivu eladásából profitálhatnának a legtöbbet.

A játékos ügynöke, a román labdarúgás teljhatalmú ura, Giovane Becali szerint a Real 14 millió fontért már meg is szerezheti védencét, a dologban csak egy bökkenő: Chivu egyelőre nem akarja elhagyni Amszterdamot. Azért ha fogadni lehetne rá, nem tennénk sokat arra, hogy szeptemberben is az Ajax focistája lesz.

Angliában is egy középhátvéd okozza a legnagyobb izgalmat a drukkerek számára. A válogatott bekkje, Rio Ferdinand a világbajnokságon csak az ellenfél csatárainak életét keserítette meg, most viszont klubja, a Leeds United nem tudja, mit csináljon: eladja-e a focistát, vagy sem.

Az egyesület elnöke, Peter Ridsdale a vébé alatt nem győzte hangoztatni, hogy eszük ágában sincsen megválni csapatkapitányuktól, pár nappal a World Cup után azonban állítólag mégis azért menesztették a trénert, David O'Learyt, mert nem akart belemenni a transzferbe. Ferdinand iránt a zuhanyhíradó szerint a Manchester United adna meg harmincmillió fontot, Alex Ferguson ugyanis mindenképpen szeretné "felturbózni" hátsó alakzatát, még akkor is (a rossznyelvek szerint éppen azért), ha a veterán Laurent Blanc újabb egy évvel meg is hosszabbította kontraktusát.

A Leedsnek ráadásul szüksége van a pénzre, így Angliában sokan biztosra veszik, hogy Rio hamarosan a Vörös Ördögöké lesz. Ezt a vélekedést tovább erősíti, hogy a Leeds állítólag hivatalosan is ajánlatot tett a Valenciának az argentin Roberto Ayaláért, aki egyébként Ferdinand mellett a másik középhátvéd volt Alex Ferguson kívánságlistáján. Az ügy egyelőre bármelyik irányba eldőlhet, de az biztos, hogy történnek még érdekes dolgok a bajnoki rajt előtt.