Vágólapra másolva!
Egy hét alatt három komoly szerződést könyvelhetett el az Egyesült Arab Emírségek futballélete. Előbb a vb-negyeddöntős szenegáli válogatott szakvezetője, Bruno Metsu költözött a közel-keleti államba, majd odaszerződött a brazil Paulo Sergio, illetve a nigériai Daniel Amokachi is.

Bruno Metsu, a világbajnokságon negyeddöntős szenegáli labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya megegyezett az Egyesült Arab Emírségek egyik együttesével, az al-Ajnnal. A 48 éves francia tréner 10 hónapos megbízatása hivatalosan július 25-én kezdődik, addig még fel kell mondania 2003-ig érvényes szerződését a szenegáliakkal.

"Találkoztam Abdoulaye Wade elnökkel, s tíz hónapban állapodtunk meg" - nyilatkozta Metsu, aki a hírek szerint havi 600 ezer angol fontot (230 millió forintot) kap, háromszor annyit, mint szenegáli kapitányként. Várhatóan a tíz hónap után a szakember visszatér Afrikába, már csak azért is, mert felesége, Daba Ndiaye szenegáli.

A tréner mellett sztárjátékosok is érkeztek az Emírségekbe, azaz a nagy költségvetésű klubok nem sajnálták a pénzt a futball fellendítésére. Gyakorlatilag a dúsgazdag, olajjal foglalkozó befektetők (többnyire sejkek) ugyanazt az utat követik, mint jó tíz évvel ezelőtt Japán és az Egyesült Államok: komoly labdarúgómúlttal rendelkező külföldi klasszisok segítségével szeretnék felfuttatni az otthoni futballt.

Nagy játékosmozgás a Bundesligában/sport/focivilag/20020709nagy.htmlVisszavonulás-dömping a Bundesligában/sport/focivilag/20020501visszavonulasdomping.html

Ennek ismeretében nem meglepő, hogy a helyi Szuperkupa-győztes Al-Wada és a jelenleg másodosztályú Al-Emirates is két válogatott csatárt igazolt. Előbbi a Bayern München 33 esztendős brazil csatárát, Paulo Sergiót, a másik a nigériai olimpiai bajnok Daniel Amokachit szerződtette. Az Abu Dabi-i Al-Wada trénere, Adel Kamis elmondta, már hónapok óta tárgyaltak Sergio megszerzéséről. "Három hónapja titkos tárgyalásokat folytattunk a Bayern Münchennel, mert fő szerzeményünknek Paulót szerettük volna megszerezni. Reméljük, vele végre az ázsiai Bajnokok Ligájában is jól szerepelhetünk!" - mondta a tréner.

A másodosztályú Al-Emirates a nigériai Daniel Amokachitól várja a csodát, azt, hogy a csapatot az élvonalba segíti. A szakvezetés úgy véli, a csatár hatalmas európai és nemzetközi tapasztalata révén az álom valóra válhat. Az ország labdarúgásának tavalyi legnagyobb sztárja a libériai aranylabdás, George Weah (Al-Dzsazira) volt.

A többi arab ország sem szeretne lemaradni, így Katar sem. A dohai Al-Ittihad együttese szerződtette a Kaiserslautern egykori gólvágóját, a harminchat éves Olaf Marschallt. A tizenháromszoros német válogatott játékos katari csatártársa sem akárki, a ghánai Anthony Yeboah ugyanis az Eintracht Frankfurt és a Hamburg együttesével is német gólkirály volt.

Pincési László