Vágólapra másolva!
A kínai válogatott nem a legjobban szerepelt a világbajnokságon, hiszen mindhárom mérkőzését elveszítette, de ennek ellenére pozitív képet mutatott magáról a világ futballközvéleménye számára. Ennek egyik hatása lehet, hogy a kínai focisták kelendőek lettek a játékospiacon, és az angol Everton egy nap alatt két Li-t is leigazolt: előbb Li Vej-fenget, majd pedig Li Tiét.

Li Tie 1977. szeptember 18-án látta meg a napvilágot, és annak a kínai generációnak tagja, amely már életcéljának tekintette azt, hogy profi futballista legyen.

Gyermekkora óta a labdarúgással foglalkozott, és tizenévesként Brazíliában töltött el hosszabb időt, hogy jobban megismerhesse a sportág alapjait. Még nem volt húszéves, amikor bemutatkozhatott a nemzeti tizenegyben az 1998-as világbajnokság selejtezői során, de csak Milutinovic irányítása alatt vált meghatározó játékossá.

Hatalmas munkabírású, elképesztő mennyiséget fut, és csak nagyon kevés labdát ad el. A csapat egyik leghasznosabb tagja, Bora Milutinovic szerint egyenesen pótolhatatlan.

Az Ajax Amsterdam érdeklődött iránta, az SC Heerenveen pedig le is igazolta volna, ám így nem tudott volna mindegyik vébéselejtezőre hazautazni, ezért inkább maradt Kínában, a Liaoning Fushunban.

A világbajnokságon a kínai együttes mindhárom meccsét végigjátszotta, és csapata egyik legjobbja volt, annak ellenére, hogy a brazilok ellen Fan Zsiji sérülése után számára szokatlan poszton, középhátvédként szerepelt. Az Everton mestere, David Moyes azért felfigyelt rá, és hosszas huzavona után sikerült is megszereznie az irányító középpályást, honfitársával és névrokonával, a védő Li Vej-fenggel együtt.