Vágólapra másolva!

Román válogatottak klub nélkül

A román válogatott idén nem volt ott a világbajnokságon, és ezzel egy 1994 óta tartó sorozat szakadt meg. Keleti szomszédunk éppen ezért fokozottan készül a 2004-es Eb selejtezőire, ám a szövetségi kapitányinak, Anghel Iordenescunak nem kis gondot okoz, hogy jelenleg négy alapemberének sincsen klubja.

A román válogatott a kettes számú csoportban található, Bosznia-Hercegocinával, Dániával, Luxemburggal és Norvégiával együtt, és szeptemberben a bosnyákok ellen kezdi meg a kvalifikációs sorozatot, előtte pedig augusztus 21-én Görögországgal játszik előkészületi mérkőzést. A szövetségi kapitány, Anghel Iordanescu nagyon bízik benne, hogy addigra már mind a négy focista el tud helyezkedni. Jelenleg ugyanis sem Gheorghe Popescunak, sem Adrian Iliének, sem Alin Stoicának sincsen együttese, de Adrian Mutu is szeretne új csapatot találni magának. Őt ugyan élő szerződés köti az olasz Hellas Veronához, ám miután a csapat kiesett a Serie A-ból, szeretne máshol játszani.

Rosszabb a helyzete a másik három focistának, akiknek viszont egyáltalán nincsen klubjuk. Alin Stoicát az Anderlecht bocsátotta el annak ellenére, hogy egyértelműen közönségkedvencnek számított a brüsszeli klubban, és a vezetőség is elismerte kétségtelen tehetségét, ám olyan nagy igényekkel állt elő, hogy a belgáknak nem érte meg új szerződést kötnie vele. A válogatott csapatkapitányát, a címeres mezben 109 alkalommal szerepelt Popescut a Lecce engedte el kiesése után, míg Adrian Iliének a spanyol bajnok Valenciánál járt le a kontraktusa. A Kobra becenévre hallgató csatár egyelőre válogathat, hiszen az olasz élvonalba frissen feljutott Como ajánlatát visszautasította, de így is van érdeklődő iránta a Sporting Lisboa képében, amelynek edzője nem más, mint a volt szövetségi kapitány Bölöni László.

Ilie és Popescu jelenleg együtt edz a Romániában található hegyi üdülőközpontban, Poiana Brasovban, és egyáltalán nem aggódik. "Kicsit meglepett a szituáció, de nem vagyok elkeseredve. Azt hiszem, a jelenlegi üzleti helyzetben a klubok igyekeznek minél tovább kivárni, hogy még olcsóbban hozzájuthassanak a focistákhoz" - jelentette ki Popescu.

Radikálisan oldják meg az olasz légióskérdést/sport/focivilag/20020718radikalisan.html

Iordanescu már jobban izgul, hiszen a válogatott szempontjából nem mindegy, hogy ezek a focisták mikor találnak maguknak klubot. Az augusztusi, görögök elleni előkészületi meccsen valószínűleg mind a négyen szerepet kapnak majd, ha lesz csapatuk, ha nem, de ha a helyzet nem változik, akkor a szakvezető kénytelen lesz eltekinteni a szerepeltetésüktől.

"A román labdarúgásnak nincsen olyan sok kiemelkedő futballistája. De ha nem tisztázzák a helyzetüket, és nem játszanak rendszeresen klubjukban, akkor nem fognak meghívót kapni a válogatottba. Segíteni fogom őket, akárcsak a múltban tettem Gheorghe Hagival és Florin Raducioiuval, amikor ők is szorult helyzetben voltak, de csak módjával" - mondta Iordanescu.