Vágólapra másolva!
Amikor az előző szezon elején a Kaiserslautern együttese hét meccsből hetet megnyert, és maximális pontszámmal a tabella elején állt, a klubnál valószínűleg senki sem gondolta, hogy kevesebb, mint egy év elteltével áll majd a bál a Fritz Walter-stadionban. A Bundesligában elért hetedik hely, amely csak az Intertotó-kupára volt elég, azonban alaposan felszította a kedélyeket, és mára elviselhetetlenné vált a feszültség a csapaton belül.

Forrás: EPA


Basler keveselli a csapat vagányait
Fotó: EPA


Miközben a volt világbajnok labdarúgó hivatalosan nem is egymaga felelt a csapatért, hiszen Reinhard Stumpf tulajdonképpen vele egyenrangú edzőként ült a kispadon, nem pedig asszisztensként. Az egykoron 86 Bundesliga-mérkőzésen pályára lépett futballista már 1997 óta a Kaiserslautern szakmai stábjában dolgozott, Brehme kinevezésekor azonban ugyanakkor felelősséget kapott, mint a vezetőedző, valahogy úgy, hogyan a válogatottnál Völler és Skibbe dolgozik - akárcsak Völlernek, úgy Brehmének sem volt meg a megfelelő papírja, hogy egyedül vezetőedző legyen.

Ám míg a Nationalelfnél Völler és Skibbe teljes harmóniában működik együtt, addig Brehme és Stumpf között tavaly többször is volt szakmai ellentét. Végül persze majdnem mindig Brehme akarata érvényesült, ami persze tovább növelte az eredménytelenség miatti feszültséget. "Ha végül mégsem az én szavam dönt, akkor miért neveznek engem is trénernek?" - gondolhatta Stumpf. A bajnokság végén aztán az igazgatótanács megoldotta ezt a problémát: amikor napirendre került az edzőváltás kérdése, akkor a vezetőség végül úgy döntött, hogy a két szakember maradhat a helyén, ám innentől kezdve hivatalosan is Brehme számít a vezetőedzőnek, Stump pedig csak az asszisztense lesz.

Ezt a döntést persze nem ilyen egyszerűen hozták meg, hiszen az igazgatótanács elnöke, Robert Wieschemann jobban szerette volna, ha Brehmét is felállítják, és a hírek szerint titokban tárgyalásba is kezdett a lehetséges jelöltekkel (Cristophe Daum és Jürgen Röber került szóba), ám a klub elnöke, Jürgen Friedrich kitartott a szakvezető mellett, és kijelentette: amennyiben edzőváltásra kerül sor, akkor ő is lemond a posztjáról. Ez megtette a hatását, az igazgatótanács ugyanis nem akarta, hogy a vezetőségben is krízis legyen, ezért inkább bizalmat szavaztak Brehmének.