Társoldalunk:

Kezdődik a német ligakupa

A német labdarúgás váratlan sikert ért el a világbajnokságon, mert azt még a legfanatikusabb germán szurkolók sem várták a Nationalelftől, hogy ezüstérmet szerez. Mindennek köszönhetően még nagyobb érdeklődés várható a hamarosan kezdődő Bundesligával kapcsolatban, és ennek első jelei már ma lemérhetők, amikor is a Bayer Leverkusen - Werder Bremen összecsapással megkezdődik a ligakupa.

A sorozatot 1997-ben hívták életre a német labdarúgás vezetői, annak érdekében, hogy a bajnokság kezdete előtt még egy utolsó felkészülési lehetőséget adjanak a germán élcsapatoknak.

Eleinte még csak a bajnok és a kupagyőztes mérte össze az erejét, később azonban tornává bővült a dolog, és immár hat együttes vesz részt benne. Az első körben a bajnokság második helyezettje a hatodikkal, a harmadik pedig negyedikkel mérkőzik, és ezen meccsek győztese az elődöntőben találkoznak a bajnokkal, illetve a kupagyőztessel.

Az idei sorozat első mérkőzésén az előző idény nagy vesztese, a bajnokságban, a kupában és a BL-ben is a második helyen befutó Bayer Leverkusen ellenfele a Werder Bremen lesz, amelyben várhatóan Lisztes Krisztián is helyet kap majd. A zöld-fehéreknél a nyáron nem sok változás történt, csak kevés új szerzemény érkezett, és az egyik legfontosabb, a 22 esztendős védő, Manuel Friedrich rögtön az első edzőmérkőzésen térdszalag-szakadást szenvedett, vagyis ő még legalább fél évig nem áll a csapat rendelkezésére.

Ennek megfelelően a Leverkusen elleni várható kezdő tizenegy szinte teljesen megegyezik az előző idény csapatával: az egyetlen változás, hogy a csatársorban a visszavonult Marco Bode helyett a nyáron szerződtetett görög Angelosz Hariszteasz szerepel majd.

A brémaiak felkészülése Friedrich sérülése kivételével jól sikerült, a múlt héten például 6-2-re verték a skót bajnok Celtic FC-t, és a klubnál nagyon bíznak abban, hogy a ligakupában is jól szerepelnek majd, annál is inkább, mert a végső győzelemért járó pénzdíj jól jönne az egyesületnek: a győztes 1,27 millió eurót kap.

Ez az összeg a Leverkusennél is elkelne, de a gyógyszergyáriak várható kezdő tizenegyét végignézve úgy tűnik, hogy Klaus Toppmöller azért nem veszi túlságosan komolyan a ligakupát.

Könyvajánló

Futball-vb 2002
A meghatározó játékosok közül Butt, Schneider, Neuville, Ramelow, Bastürk és Lúcio a világbajnokságot követő megérdemelt pihenőjét tölti, míg Ulf Kirsten és Jens Nowotny sérülés miatt nem játszhat. Utóbbi futballistát egyébként éppen a napokban műtötték meg ismét, és így nyilvánvalóvá vált, hogy az eredetileg októberre tervezett visszatérésre maximum jövő év elején kerülhet sor. Toppmöller mester azonban túlságosan nem bánja, hogy ilyen sokan hiányoznak, hiszen így legalább kipróbálhatja az új igazolások nagy részét.

Ennek megfelelően a nyáron szerződtetett brazil középhátvéd, Juan, illetve honfitársa, a csatársorban bevethető Franca, az 1860 Münchentől megvett Bierofka, a Kölntől leigazolt Balitsch, és a Hannovertől érkezett cseh Simák is pályára léphet a brémaiak ellen, kiegészülve az előző idényben leginkább kispadosnak számító Juriccsal, Babiccsal, Kleinével és Berbatovval.