Vágólapra másolva!
A világ labdarúgásában a nyáron történt események mind arra utaltak, hogy a korábban kifogyhatatlannak tűnő pénzfolyam mégis megállni látszik: a klubok az elmúlt évekhez képest szinte alig költöttek játékosokra, sok klubnál csökkent a futballisták fizetése, több sztárklub is rossz anyagi helyzetbe került. A legújabb "áldozat" a francia Paris Saint-Germain egyesülete lehet: a klub fő tulajdonosa, a Canal + azt tervezi, hogy eladja az egyesületet.

A televíziós társaság a klub többségi tulajdonosa, az egyesület részvényeinek 91 százalékával rendelkezik, de egyre inkább úgy tűnik, hogy már nem sokáig. A Canal + ugyanis a nemzetközi telekommunikációs társaság, a Vivendi leányvállalata, márpedig a Vivendi pénzügyi helyzete az utóbbi időben meglehetősen bizonytalannak mondható. Nem csoda, hogy a cég vezetősége igyekszik csökkenteni a költségeken, és erre a PSG eladása remek módszernek tűnik.

A Canal + 1991-ben "szállt be" a párizsi egyesületbe, amelyet csupán 1970-ben hoztak létre, annak érdekében, hogy a frissen felépült Parc des Princes-stadionban egy nívós egyesület szerepelhessen. A nyolcvanas évekre a párizsiak hazai porondon már meghatározó erővé nőtték ki magukat, ám a nemzetközi áttörés váratott magára, ennek elérését a televíziós társaság pénzén keresztül szerették volna megvalósítani. A kilencvenes évek közepén úgy tűnt, hogy ez sikerül is, hiszen a PSG 1996-ban KEK-et nyert, és a következő esztendőben megint bejutott a sorozat fináléjába. A siker azonban rövid életűnek bizonyult, hiszen a Canal + hiába tömte pénzzel az egyesületet, hiába vásároltak nagy nevű futballistákat, az 1998-as kupagyőzelem óta a párizsiak semmilyen trófeát sem tudtak szerezni, és kétszer is csak a kilencedik helyet szerezték meg a bajnokságban.

A Canal +-nél, illetve a Vivendinél - amelynek Jean-René Fourtou személyében új elnöke van - pedig úgy dönthettek, hogy nem érdemes tovább áldozni a klubra, hiszen az semmilyen haszonnal nem jár, sőt, csak viszi a pénzt. A tévétársaság sportigazgatója, Michel Denisot (aki 1991 és 1998 között a PSG elnöke volt, és sokak szerint még mindig ő irányítja a klubot a háttérből) nem köntörfalazott: "Felmértük a helyzetet, és arra a következtetésre jutottunk, hogy sokkal jobban járunk, ha eladjuk a Paris Saint-Germaint, vagy legalább a részvényeink egy részét" - mondta.

A PSG honlapjahttp://www.psg.fr/Milyen a focihttp://forum.origo.hu/forum/forumServlet?act=show&fid=29437

Arról megoszlanak a vélemények, hogy az egyesület mennyit érhet: a Le Parisian szerint mintegy 230 millió eurót, más források mindössze 150 millió euróra becslik a klubot. A részvények maradék kilenc százalékát birtokló kisrészvényeseket képviselő szervezet, a PSG Társaság vezetője, Alain Cayzac mindenesetre azonnal kijelentette: mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy a klub semmilyen kárt ne szenvedjen. "Nem fogunk passzívak maradni, és csak a PSG érdekeit fogjuk nézni. A hír nem ért minket váratlanul, hiszen tudtuk, hogy a Vivendi valami hasonlóra készül, de az események nagyon felgyorsultak. Jelenleg csak azt bánom, hogy nem vagyok elég gazdag, mert akkor azonnal megvenném az egyesületet. A sport véleményem szerint egyértelműen egy fejlődő üzletág, és nagy jövője van, szóval a PSG remek üzlet." Az eddigi eredmények nem erről tanúskodnak.