Vágólapra másolva!

Tökéletes Szöcskék, magyar ifistával

A svájci bajnokságban a hatodik fordulót rendezték, s bár még a pontvadászat elején tartanak a csapatok, nagyon úgy tűnik, hogy a Grasshopperst nehéz lesz megállítani - a zürichi Szöcskék mindegyik meccsüket megnyerték. A magyar drukkereknek a GC szereplése azért lehet érdekes, mert a klub ificsapatában szerepel a magyar Dancs Roland, aki már a felnőttek között is bemutatkozott.

A fiatal magyar középpályás, aki 1985. április 19-én született, pályafutását a Haladásban kezdte, 14 évesen, 1999 nyarán került külföldre, mégpedig a francia Nancy együtteséhez. Az ügy akkoriban nagy port vert fel, mivel a gall gárda ingyen csábította el a tehetséges ifjoncot, és akkor sokan modern rabszolgakereskedelemről beszéltek.

Azóta viszont szinte semmit sem lehetett hallani Dancsról azon kívül, hogy továbbra is rendszeresen tagja a magyar korosztályos válogatottnak. Az U17-es csapattal idén például ott volt az Európa-bajnokságon, ahol a mieink mind a három mérkőzésüket elveszítették és utolsók lettek csoportjukban.

Dancs itt már a Grasshoppers futballistájaként szerepelt, hiszen 2002 januárjában elszerződött a zürichiekhez. Az előző idényben csak a tartalékcsapatban játszott, és a mostani pontvadászatban is az utánpótlás keretéhez tartozik, ám az ötödik fordulóban a Neuchatel Xamax elleni találkozón a 80. percben a román Mihail Tararache helyére beállva bemutatkozhatott a svájci élvonalban.

Dancs csak azért kerülhetett fel az első kerethez, mert a GC-ből sérülés miatt nyolcan is hiányoztak, ám alig több mint 17 esztendősen debütálni egy külföldi pontvadászatban nem kis bravúr.

Egyelőre persze még kiegészítő embernek sem nagyon számít a Szöcskéknél, annál is inkább, mert a zürichi együttesnek mostanában nagyon megy a játék. A Grasshoppers ugyanis mind a hat eddigi bajnokiját megnyerte, amivel fölényesen vezet a pontvadászatban, és beállította az 1967-es klubrekordot.

Remekül sikerült a nyári erősítés, leigazolták ugyanis az argentin Antonio Barijhót a Boca Juniorstól, aki az előző esztendőben a Libertadores-kupa legjobb góllövője volt. A dél-amerikai csatár hat forduló alatt négyszer volt eredményes, legutóbb a Young Boys ellen is betalált. Ugyanennyiszer volt eredményes a horvát Mate Baturina és Mladen Petric is.

Lehet magyar focistából világsztár?http://forum.origo.hu/forum/forumServlet?act=show&fid=26844gzc.chhttp://www.gcz.ch/

Utóbbi egyébként választhatott, hogy a svájci vagy a horvát nemzeti tizenegyben szeretne pályára lépni, és ő hosszas tanakodás után szülőhazája mellett tette le a voksát. Korábban ugyan játszott pár utánpótlás-válogatott mérkőzésen horvát színekben, de tétmeccsen nem szerepelt, és mivel kettős állampolgársággal rendelkezik, lévén Svájcban nőtt fel, a helvét szövetségi kapitány is szerette volna a csapatában látni.

Petric végül úgy határozott, hogy a horvát nemzeti csapatban fog szerepelni, mivel úgy érezte, hogy a visszavonuló Davor Suker és Alan Boksic helyén nagyobb az esélye a csapatba kerülésre.