Vágólapra másolva!
A világbajnokságon szerepelt és csalódást okozott válogatottak közül jó néhánynál edzőváltás történt a World Cup után. Oroszország is ezen csapatok közé tartozott, Oleg Romancev helyét Valerij Gazzajev vette át. A CSZKA Moszkva mestere már akkor kijelentette, hogy nagy változásokra lehet számítani, és be is tartotta a szavát: a most kihirdetett, meglehetősen bő, 59 tagú keretéből mindössze nyolcan szerepelnek a vébén látott játékosok közül.

A szborjana szövetségi kapitánya, Oleg Romancev már a vébé előtt bejelentette, hogy amennyiben csapata nem jut tovább a csoportjából, akkor lemond a posztjáról, és miután a gárda idő előtt kiesett, nem is tehetett mást, mint hogy elköszönt a kispadtól.

Sokak szerint ennél jobb nem is történhetett volna az orosz focival, hiszen Romancev személye valósággal rátelepedett a helyi labdarúgásra: a szakember nem csak a válogatott, hanem a bajnokcsapat Szpartak Moszkva edzője is volt, ráadásul az elnöki posztot is ő foglalta el a klubnál, és sokszor személyes ellentét alapján hagyott ki focistákat a nemzeti tizenegyből. A vébé előtt leginkább azért kritizálták, mert nem vitte ki a csúcsformában lévő Rolan Guszevet, mégpedig állítólag azért, mert a középpályás nem a Szpartakhoz, hanem a CSZKA-hoz igazolt.

A vébét követően sokan azt szerették volna, hogy egy külföldi szakvezető kerüljön a válogatott élére (két milliomos üzletember még azt is vállalta volna, hogy állja az új mester fizetését), de az orosz szövetség majd egy hónapos tanakodás után úgy határozott, hogy a CSZKA Moszkva trénerét, Valerij Gazzajevet nevezik ki.

Gazzajev jól ismert személyiség az ország labdarúgásában: játékosként 11 alkalommal szerepelt a szovjet csapatban, 1989 után pedig olyan csapatoknál edzősködött, mint a Dinamo Moszkva és az Alanyija Vlagyikavkaz, amellyel 1995-ben bajnoki címet nyert - ez az egyetlen alkalom az önálló orosz pontvadászat történetében, hogy nem a Szpartak Moszkva végzett az élen. 2001 áprilisában nevezték ki az utánpótlás-válogatott élére, majd novemberben lett a CSZKA Moszkva edzője. A két feladatot egymás mellett végezte, mint ahogyan most is egyszerre irányítja klubját és a válogatottat is.

Kinevezését követően Gazzajev azonnal kijelentette, hogy várhatóan alaposan megfiatalítja majd a nemzeti csapatot, és az augusztus 21-én rendezendő, Svédország elleni előkészületi meccsre kijelölt keretével be is tartotta ígéretét. A meglehetősen bő, 59 futballista nevét tartalmazó listáról olyan nagy öregek maradtak ki, mint Alekszandr Mosztovoj, Valerij Karpin, Viktor Onopko, Oleg Nyikiforov vagy éppen Dmitrij Alenyicsev. Mindössze három idegenlégiós kapott meghívót: Alekszej Szmertyin, Dmitrij Hohlov, illetve Vlagyimir But - utóbbit Romancev rendszeresen mellőzte a válogatottból. Guszev és a Lokomotiv kapusa, Szergej Ovcsinnyikov, akik szintén nem tartoztak az előző szakvezető kedvencei közé, viszont ott vannak a meghívottak között.

Az mindenképpen érdekes, hogy Gazzajev jelenlegi együtteséből, a CSZKA Moszkvából összesen 15-en szerepelnek a listán, vagyis több mint egy csapatra való futballista. Elődjét, Romancevet sokszor kritizálták amiatt, mert előszeretettel válogatja be kedvenc játékosait - úgy látszik, ebből a szempontból Gazzajevnél sem változott a helyzet.