Vágólapra másolva!
A német labdarúgás két évvel ezelőtt még története egyik legnagyobb krízisét élte át, amikor a válogatott alaposan leszerepelt az Európa-bajnokságon, majd a leendő szövetségi kapitány, Christophe Daum kábítószerbotrányba keveredett. A germán futball erejét jelzi azonban, hogy mindössze két évvel ezen események után a Nationalelf a második helyet szerezte meg a vébén, ami valószínűleg a Bundesligára is jó hatással lesz.

A bajnokságra az elmúlt években amúgy sem lehetett panasz, hiszen rendre az utolsó fordulóban dőlt el az aranyérem sorsa, és az erőviszonyok alapján most is nehéz lenne megjósolni, hogy ki nyeri a hét végén induló pontvadászatot. A legtöbben persze a Bayern Münchenre fogadnának, annak ellenére, hogy a bajorok az előző idényben "mindössze" a harmadik helyet szerezték meg, 1995 után először fejezték be trófea nélkül az idényt. Persze nem véletlen, hogy a münchenieket tartják a favoritnak, hiszen a gárda alaposan megerősödött a nyáron.

A Bundesliga csapatai 2002-2003/sport/focivilag/20020724abundesliga.htmlA legigazságtalanabb bajnokság/sport/focivilag/20020517bundesliga.htmlA Bundesliga végeredménye/sport/focivilag/20020504abundesliga.htmlA Bayern München honlapjahttp://www.fcbayern.t-online.de/

A távozók közül mindössze Stefan Effenberg számított meghatározó játékosnak, de az utóbbi időben inkább kerékkötője volt már a csapatnak, mint erősítője, érkezett viszont három olyan középpályás, akik egyaránt klasszis futballistának számítanak. Közülük a brazil Zé Roberto volt a legdrágább, aki kilenc és fél millió euróba került, de Sebastian Deisler ára csak félmillióval maradt el a dél-amerikaiétól. A legnagyobb fogás volt a legolcsóbb: Michael Ballack potom hatmillió euróért írt alá a Bayernhez, ám minden valószínűség szerint vele jártak a legjobban a bajorok. Ami viszont Deislert illeti, könnyen lehetséges, hogy a Herthától igazolt focistával rosszat húzott a klub, hiszen térdsérülése miatt csak fél év múlva léphet ismét pályára, és ki tudja, hogy akkor milyen formában lesz.

Mindezeket együttvéve azonban aligha lehet kétséges, hogy a Bundesligában jelenleg a Bayernnek van a legerősebb játékoskerete, amit a vezetőség hangsúlyozott is. "Minden idők legjobb Bayernje a mostani" - jelentette ki az alelnök, Karl-Heinz Rummenigge, márpedig ilyen csapattal csak az aranyérem jelent elfogadható eredményt. Nagy kérdés, hogy a játékosok és főleg Ottmar Hitzfeld vezetőedző miként bírja majd ezt a hatalmas nyomást, az előkészületi mérkőzéseken a bajorok mindenesetre nem villogtak - igaz, nem is ott kell.

A Bayern mellett a címvédő Borussia Dortmund is ott van a nagy esélyesek között, és a BVB-nél éppen ellenkező dolgot hoznak fel fő erényül, mint a bajoroknál. A dortmundiak ugyanis az elmúlt évvel ellentétben nem vitték túlzásba az új játékosok igazolását, mindössze tizedannyit költöttek, mint tavaly, de Torsten Fringsszel és az argentin Juan Ramón Fernándezzel alaposan megnőttek Matthias Sammer válogatási lehetőségei a középpályán.

A Dortmund honlapjahttp://borussia-dortmund.lycos.de/

A szakvezetőnek az aranyérmes csapaton szinte egyáltalán nem kell változtatnia, az azonban mindenképpen gondot okoz neki, hogy a gólkirályi címet megszerzett brazil Márcio Amoroso ismét sérüléssel küszködik, a legújabb hírek szerint három hónapig nem számíthat rá mestere. Nagy kérdés még a dortmundiaknál, hogy melyik sorozatra fognak inkább koncentrálni: a Bundesligára, vagy a Bajnokok Ligájára? Nagy a gyanú, hogy ezúttal a nemzetközi porondon is szeretnének bizonyítani, így ősszel a BL előnyt élvezhet.