Társoldalunk:

Scolari a csúcson távozik

Luiz Felipe Scolari, a világbajnok brazil labdarúgó-válogatott szakvezetője bejelentette: távozik posztjáról. "Felipao" családi okokra hivatkozva mond búcsút a nemzeti együttesnek, elmondása szerint felesége, Olga ultimátumot intézett hozzá: ha nem tölt az eddiginél több időt vele és a két gyerekkel, akkor fel is út, le is út. Az 54 éves edző augusztus 21-én, a Fortalezában sorra kerülő Brazília-Paraguay mérkőzésen irányítja utoljára az ötszörös világbajnok válogatottat.

EPA
Teixera elnök (jobbra) mosolyogva fogadta el Scolari lemondását
Fotó: EPA
Scolari a brazil szövetség elnökével, Ricardo Teixeirával folytatott megbeszélés után hozta nyilvánosságra döntését, amellyel egész Brazíliát meglepte.

"Mindenkinek köszönetet mondok, akik segítségemre voltak, kiváltképp közvetlen elődeimnek, Wanderley Luxemburgónak, Candinhónak és Leaónak, akiknek a munkája ugyanúgy benne van a világbajnoki címben, mint az enyém. Ezért ők is megérdemlik a pentacampeon titulust" - mondta többek között a lelépő kapitány.

Luxemburgónak már a vébé alatt voltak konkrét ajánlatai európai sztárkluboktól, például a Deportivo La Corunától és a Laziótól. "Néhány hónapot pihenek, aztán elfogadom valamelyik európai ajánlatot" - tette hozzá Scolari.

A szakvezető Olaszországban igencsak otthonosan mozogna, hiszen maga is olasz származású, ősei Itáliából érkeztek Brazíliába. Ráadásul kiválóan beszéli a Dél-Brazíliában elterjedt archaikus, Velence környéki dialektust, a "taliant".

Scolari 2001. június 12-én vette át a szövetségi kapitányi posztot, irányításával 25 mérkőzésen 19 győzelem, 1 döntetlen és csak 5 vereség volt a nemzeti együttes mérlege. Mind az öt vereség még 2001-ben csúszott be - azaz idén veretlenek maradtak.

Ch. Gáll András

KAPCSOLÓDÓ CIKK