Vágólapra másolva!
Az elmúlt két nyár meglehetősen hektikusan telt el a Schalke 04 háza táján: két éve a korábban első számú közellenségnek számító Andreas Möller szerződtetése jelentett nagy szenzációt, tavaly pedig a hihetetlen körülmények között elveszített bajnoki cím, illetve az új stadion, az Arena AufSchalke megnyitása okozta a nagy felhajtást. Az idén nyáron viszont csend és nyugalom honolt Gelsenkirchenben, és a szurkolók kíváncsian várják, hogy az új trénerrel, Frank Neubarthtal mire lesz képes a kicserélődött együttes.

A fontos kérdések tulajdonképpen már az előző szezon végén eldőltek a Schalkénál. Az már a bajnokság előtt nyilvánvalóvá vált, hogy a holland tréner, Huub Stevens hat év után elhagyja a klubot, és az új szakvezető megnevezésével sem várt sokáig a menedzser, Rudi Assauer. A klub teljhatalmú ura azonban nem kis meglepetést okozott azzal, hogy nem egy közismert és sikeres szakembert választott Stevens helyére, hanem azt a Frank Neubarthot, aki korábban csak a Werder Bremen amatőrcsapatánál dolgozott.

A fiatal trénernek tehát semmilyen tapasztalata nem volt az élvonalból (legalábbis edzőként, hiszen játékosként 317 alkalommal szerepelt a Bundesligában, és két bajnoki címet szerzett), ráadásul szinte mindenben különbözik Stevenstől: míg a holland állandóan fel-le ugrált az oldalvonal mellett, és hangos kiabálással adta jelét nemtetszésének vagy elégedettségének, addig Neubarth egykedvűen üldögél a kispadon, és pókerarccal veszi tudomásul a pályán történteket. A Schalke-drukkereknek azonban tetszett, hogy a menedzser fel merte vállalni a rizikót - ez egyszer már Andreas Möller szerződtetésénél is bejött.

Az új szerzemények személye is már májusban eldőlt: a klub már ekkor megegyezett a Werder Bremennel Frank Rost szerződtetése ügyében, és az is biztos volt, hogy a dán Christian Poulsen is érkezik az FC Köbenhavntől. Mindkét futballistát tudatosan, posztra igazolták: a több mint hatmillió euróba került Rostnak a visszavonuló kapuslegendát, Oliver Recket kell pótolnia, míg Poulsen, akiért hétmillió eurót fizettek, a Csehországba hazatért Jirí Nemec helyét foglalhatja el a védekező középpályás posztján. És bár a nyáron több labdarúgó nevét is kapcsolatba hozták a Schalkéval (szóba került a dán Martin Jörgensen, a nigériai Augustine Okocha vagy éppen Stefan Effenberg és Marko Reich neve is), ezek a híresztelések egytől egyig kacsának bizonyultak, és a nyár folyamán senki sem érkezett a gelsenkircheniekhez. Mindez azonban azt is jelentette, hogy a játékoskeret létszáma alaposan megcsappant, hiszen a nyáron nem csak a fent említett két focista távozott a klubtól.

Az UEFA-kupa egykori győztesénél Olaf Thon, Yves Eigenrauch és Michael Büskens is befejezte pályafutását, Youri Mulder pedig hazatért Hollandiába. Rajtuk kívül elhagyta a csapatot Frode Grodas, Markus Happe, Marcel Rozgonyi és Toni Tapalovic is, ami egyben azt jelentette, hogy bár a megszokott kezdő tizenegyből mindenkit sikerült helyettesíteni, a "hátországban" maradtak hiányosságok. Mindezt a Schalkénél a saját nevelésű fiatalokkal igyekeztek pótolni, és több ifista is felkerült az első csapat keretéhez. Neubarth asszisztense az a Norbert Ellgert lett, aki tavaly még a gelsenkircheniek utánpótlásánál dolgozott, és az A-Jugenddel (az ificsapattal) meg is nyerte a DFB-kupát. A cseh Filip Trojan, valamint a német Fabien Lamotte és Mike Hanke mind tagja a korosztályos válogatottnak, és az elkövetkező szezonban valószínűleg a Bundesligában is bemutatkozhatnak.

A Bundesliga állása/sport/focivilag/20020810abundesliga.html

A felkészülési időszak elején Neubarth azt nyilatkozta: kifejezetten örül annak, hogy a játékoskeret ilyen kevés focistából áll, hiszen az edzéseken így több időt tud szentelni minden labdarúgóra, ráadásul így mindenkinek megvan az esélye a csapatba kerülésre. Valószínűleg azonban maga sem gondolta, hogy elképzelése ilyen hamar megvalósul. A bajnoki rajt előtt elképesztő sérüléshullám sújtotta a csapatot, és az ideális kezdő tizenegyből öten is kidőltek a sorból. Különösen a védelmet érintette érzékenyen a dolog, hiszen innen a csapatkapitánynak megválasztott lengyel Tomasz Waldoch, a holland Nils Oude Kamphuis, valamint Nico van Kerckhoven is megsérült, vagyis majdnem a komplett hátsó alakzatra nem számíthatott a tréner. Mindennek köszönhetően az eredetileg csatárnak számító, német válogatott Victor Agali a Wolfsbug elleni idénynyitón jobbhátvédet volt kénytelen játszani, és Neubarth mesternek mindössze 13 mezőnyjátékos állt rendelkezésére.

Nem csoda, hogy a gelsenkircheniek szeretnének még pár futballistát igazolni a szezon elején, és ennek érdekében a minap két norvég labdarúgó is próbajátékra jelentkezett a Schalkénál. Mindebben csak az az érdekes, hogy két olyan labdarúgóról van szó, akik már letettek egyet s mást az asztalra: Ronny Jonsen és Öynvind Leonhardsen (mert róluk van szó) is sokszoros válogatottnak, és ismert futballistának mondhatja magát. Johnsen az elmúlt években a Manchester Unitedben szerepelt, ám a nyáron nem hosszabbítottak szerződést vele, míg Leonhardsent a Tottenham Hotspur engedné el. Az orvosi vizsgálaton mindketten megfeleltek, és a héten együtt edzenek a csapattal, aminek köszönhetően mindketten csatlakozhatnak a klubhoz.