Társoldalunk:

Hajrágóllal verte a ZTE a ManUnitedet

A Zalaegerszeg az első félidőben jó játékkal tartotta magát a labdarúgó Bajnokok Ligája főtáblájára kerülésért játszott meccsen, a folytatásban egyre nőtt a Manchester fölénye, ám a hajrában egy gyors akció végén Koplárovics eldöntötte a találkozót.


Forrás: EPA


Solskjaer számos helyzetet szórt el a meccs elején
Fotó: EPA
Bajnokok Ligája-selejtező, harmadik forduló, első mérkőzés:
Zalaegerszeg - Manchester United (angol) 1-0 (0-0)
Puskás Ferenc-stadion, 28 000 néző
vezette: Stark (Wezwl, Greipl), mindhárom német
ZTE: Ilic - Csóka, Urbán, Budisa, Szamosi - Babati, Ljubojevic, Vincze O., Egressy (Molnár, 65.) - Faragó (Balogh, 74.), Kenesei (Koplárovics, 83.)
Manchester: Caroll - Brown (Ph. Neville, 6.), O'Shea, Blanc, Silvestre - Beckham, Roy Keane, Verón, Giggs - Solskjaer (Forlan, 81.), Van Nistelrooy
gól: Koplárovics (91.)
sárga lap: Ilic (92.), Molnár (93.), illetve Van Nistelrooy (62.), Beckham (68.)

A Zalaegerszeg kedzte a játékot, az első előreívelés persze nem hozott áttörést. Rögtön utána hátul kezdtek adogatni a vörös ördögök. A ZTE játékosai valóban bátran játszottak, letámadtak az első percekben, az utolsó pillanatban a kezdőbe került Brown fegyelmezésképp bele is szállt Budisába. (A brit húzta a rövidebbet, súlyosnak tűnő sérülést szenvedett, mint később kiderült.)

Aztán Solskjaer lőtt kapufát a negyedik percben, kezdett nyomni a Manchester. Bő egy perccel később Van Nistelrooy léphetett volna ki, ám lesre futott, aztán Egressy és Babati kavargatott a jobb oldalon, a kiharcolt szabadrúgást Kenesei végezte, Caroll védte.

A magyar bajnok tartotta magát, de kérdésesnek látszott, meddig tart az erő. Mindenesetre Csóka jól avatkozott be Van Nistelrooy megmozdulásánál a kilencedik percben. Rövid ideig fellélegezhetett a ZTE, utána viszont gyors egymásutánban két szögletet végezhettek az angolok - egyikből sem lett gólveszély.

Solskjaer a 11. percben a védőkbe lőtt, az ismétlésnél meg nem találta el a labdát normálisan, de a következő akciónál szögletet harcolt ki. Az első negyedóra végén kicsit kijöttek a zalaiak, de a kezdeményezést nem tudták átvenni. A 16. percben Faragó csavarhatott volna kapura, ám mire lőni tudott a Manchester-védők gyűrűjében, elfogyott az ereje.

A következő percekben feljöttek a fehérek, Kenesei jó helyzetben lőhetett, Blanc azonban szögletre mentett. Nem tért magához egy ideig a ManU, a hazaiak egyre jobban játszottak, a 22. percben Egressy harcolt ki sarokrúgást, melyet Beckham fejelt öngólveszélyesen oldalra. Utána jöhetett egy szöglet jobbról is, akkor Ljubojevics lökött, így nem lett újabb helyzet.

Támadott a Zalaegerszeg, méghozzá folyamatosan! Egressy ugyan rossz labdát adott Vincze Ottónak, de ezzel együtt is biztatóak voltak a Bozsik-csapat akciói. A félidő derekán észhez tértek az angolok, kiegyensúlyozott lett a játék, gólhelyzetek nélkül. Pont félóra után Vincze O. jó cselek után a léc alá lőtt, csak épp oda tudott érni Caroll kapus is.


Forrás: EPA


Verón csalódást okozott, Egressy nem
Fotó: EPA
Solskjaer próbált riposztolni, néhány csel után bikázott balról, elég gyengén. Keane követte példáját, szintén fölé tüzelt a következő akció zárásaként. Egressy újra veszélyt okozhatott volna, ha beadása sikerül, nem így történt.

Hét perccel a félidő vége előtt Beckham végezhetett szabadot úgy 22 méterről, a labda megpattant Solskjaer hátán, majd alig kerülte el a jobb kapufát. Vincze Ottó eladott labdájára lecsaptak a vörös csatárok, de a létszámfölény ellenére sem tudtak gólt lőni: Van Nistelrooy és Keane elidétlenkedte az akciót.

Ljubojevics ápolása miatt egy ideig emberhátrányban küzdött a ZTE, majd Beckham szögleténél az ötösről tisztáztak a magyar védők. Vincze ugyan eladott egy labdát az alapvonalnál, szerencsére nem származott belőle komolyabb baj. Az utolsó pillanatokban csak helyzetlehetőségek adódtak: Kenesei nem tudott kilépni, Solskjaer pedig lőni.

Mindössze egy perc túlórát rendelt el a játékvezetői kar, ám kis híján így is gólt ért el az MU. Szép akció végén Van Nistelrooy közelről célozhatott, de nem találta el a kaput.

A folytatásnak csere nélkül vágtak neki a csapatok, az első percek ismét Manchester fölényt hoztak. Ezekből azonban nem lett semmi, ahogy utána Ljubojevics szólójából sem, sajnos. Ijesztő jelenet következett: Ilics bátran, de nem túl jól jött ki kapujából, így Solskjaer az üresen maradt porta felé fejelt, Csóka a gólvonalról mentett.

Támadásban maradt a ManUnited, a kaput ritkán veszélyeztették, a középpályán zajlott a játék. Beckham szögleténél Van Nistelrooy a hálóba pöccintett - lesről. A nagy megkönnyebbülés után majdnem igazi gólt is lőttek az angolok: ezúttal holland csatáruk szöktette Beckst, Ilics bravúrral védett.

Óriási nyomás nehezedett a zalai védelemre, a két sokkoló eset után Giggs is bemutatott két ügyes szólót, közben pedig Beckham és Keane játszott össze veszélyesen. Bozsik Péter cserére készült, nagyon érződött, hogy szükség van a frissítésre. Bejött tehát Molnár Balázs, ettől viszont nem változott meg a játék képe.

A sárga lapok tekintetében jól állt a magyar bajnok, miután Van Nistelrooy után Becks is begyűjtött egyet, szintén reklamálásért. Molnár ráadásul majdnem jól indította Keneseit, azért majdnem, mert Blanc üggyel-bajjal mentett. A villanás után megint Beckham sarokrúgása okozott izgalmakat, Ilics a helyén volt.

A magyar csapat ismét cserélt, csatár (Faragó) helyére középpályás (Balogh) lépett, míg az ellen hátvédei közül ápolni kellett Silvestre-t, Scholes és Forlan pedig melegíteni kezdett.

Az utolsó 15 perc kezdetén a saját 16-osára szögezte a Manchester ellenfelét, de komoly gólhelyzetet nem sikerült kialakítania. Ebben a szakaszban Giggs élt nagyon, társai viszont nem segítették ki eléggé. A vendégeknél bejött Forlan, a Zalaegerszegben pedig Koplárovics.

Így érkezett el a hajrá, melyben támadott ugyan a Manchester, de akcióik nem kecsegtettek gólveszéllyel. A 88. percben Beckham szabadrúgását Urbán fejelte ki, Verón visszatette a labdát Becksnek, ám az újabb beadás nem okozott nagy riadalmakat.

A ráadás első másodperceiben a bal oldalon induló Szamosi kapott kitűnő keresztlabdát, Phil Neville lemaradt, a középreadást Koplárovics közelről a hálóba bikázta! A maradék időben Verón lőtt egy jót távolról, az eredmény viszont nem változott, a ZTE megverte a Manchester Unitedet!

[origo]

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK