Vágólapra másolva!

A sajtótájékoztatóra hatalmas tapsvihar és éljenzés közepette a magyar szakvezető érkezett elsőként, s fogadta a gratulációkat.


Forrás: EPA


Becks: Sokkolva
Fotó: EPA


- Gondolt arra, hogy győzhetnek, amikor becserélte Koplárovicsot?
- Az a helyzet, hogy a második félidőben akadt egy olyan negyedórás, húszperces periódus, amikor a Manchester átszaladt rajtunk. Sok játékosom elfáradt, s mivel Egressy és Faragó után Keneseit is lecseréltem, olyan játékost állítottam a csapatba, aki képes még kellő futómennyiséget felmutatni. No, nem kizárásos alapon jött azért Koplárovics, de utólag azt mondom, szerencsére bevált a csere.

- Mit lehet tudni Koplárovicsról?
- Húszéves labdarúgó, akit Hévízről igazoltunk, bal oldali, ballábas játékos, akit olykor lehet csatárként is hasznosítani.

- A siker után hogy véli, csapata bekerülhet a BL-be?
- Az esélyeink megnőttek, az eddigi 3-4 százalékot már 4-5 százalékosra értékelem.

- Többet várt a Manchestertől?
- Azt, hogy remek játékosok alkotják az angol csapatot, nem kell ecsetelnem. Ha Solskjaer berúgja a negyedik percben a ziccert, akkor akár három is lehetett volna a vége. Talán tudat alatt lekezeltek bennünket, talán közrejátszott az is, hogy nem kezdődött még el az angol bajnokság. Azt hiszen az kétségtelen, hogy nagyságrendekkel jobbak.

- Azt nyilatkozta, hogy ha tízszer játszanának a MU ellen, akkor kilenc vereség mellett egy döntetlen lenne az eredmény. Ezt a sikert akkor miképp értékeli?
- Ez volt a tizenegyedik mérkőzés (nevet). Vagy inkább módosítom eredeti álláspontomat, s azt mondom: tízből egyszer bármi megtörténhet.

- Tudatos volt, hogy annyit járatták - olykor visszafelé is - a labdát?
- Igen, igyekeztünk lassítani őket, hiszen futómennyiségben nem vehettük fel velük a versenyt. Azt kértem a játékosoktól, élvezzék a futballt, ha kell "tekeredjenek rá" a labdára, fautoltassák magukat. Ha erőltetjük a befejezéseket, sanszunk sem lett volna.

- Egy bajnoki meccshez képest mennyivel volt több a csapat futómennyisége?
- Nehéz ezt megmondani, talán 30-40 százalékkal. Ezért akadtak olyanok, akik csak hatvan percig bírták a tempót. Nagy baj, hogy kevés ilyen nemzetközi meccseket játszhatnak magyar csapatok, mert mire felvennék a ritmust, általában már ki is esnek. A gondolati gyorsaságot pedig edzésen nehéz szimulálni.

- Kit emelne ki csapatából?
- Mindenki szenzációs volt, de Babati előtt külön megemelem a kalapom. Ahogy megoldott bizonyos dolgokat, elképesztő volt. De elmondhatom ezt Urbánról, vagy Csókáról is, aki mind Van Nistelrooyt, mind Solskjaert szerelte - éppen azt, akit eléje vetett a sors.

Sir Alex Ferguson akkor érkezett a sajtószobába, amikor Bozsik Péter már befejezte mondandóját. A jól értesültek tudni vélték, hogy a skót szakember az öltözőben ledorongolta tanítványait, de Ferguson nem kívánt erről nyilatkozni.

- Az első félidőben több lehetőségünk is adódott, az ellenfélnél a 77-es (Vincze Ottó) lövése okozott nagy veszélyt a mi kapunknál. A második játékrészben több lehetőségünk akadt, irányítottuk a játékot.

- Mi a véleménye a Zalaegerszegről?
- Nagyon egységes, kemény csapat, jól játszott. Néha megtörténhet bármi a futballban: most például nem mi győztünk.

- Mi történt Wes Brownnal, akit korán le kellett cserélnie?
- Súlyos a sérülése, csak reménykedhetünk, hogy nincs törés. A csütörtöki vizsgálaton majd kiderül.

- Egyszóval hogy jellemezné a mai mérkőzést?
- Sokk.

- Mi a véleménye Beckham sárga lapjáról?
- Fiatal német játékvezető dirigálta a találkozót, ott néha előfordul, hogy ilyenért sárgát adnak.

- Mit mondott az öltözőben a mérkőzést követően?
- Amit mindig is szoktam.

- Százalékosan kifejezve mennyi esélyt ad a továbbjutásra?
- Az előny Péternél van: 1-0.

Pincési László