Vágólapra másolva!
A Manchester United budapesti veresége kétségtelenül sokkolta az angol futballtársadalmat, és sokan már azt az állítást is megkockáztatják, hogy végképp véget ért a Manchester United aranykorszaka. Ezt persze még korai lenne megítélni, de az biztos, hogy a Vörös Ördögök védelme a korábbiakhoz képest sokkal "gólképesebb", ráadásul Fergusonnak azzal a problémával is meg kell birkóznia, hogy több hátvédje is sérült. Éppen ezért nem elképzelhetetlen, hogy augusztus 31., vagyis az átigazolási időszak lejárta előtt a csapat vesz még egy védőt, név szerint Julien Escudét.

A MU az elmúlt szezonban elsősorban a gyengélkedő hátsó alakzat miatt nem tudta megvédeni bajnoki címét. A francia kapus, Fabien Barthez párszor gyermeteg hibát védett, ami többször is pontokba került a Manchesternek, de a teljes védelem nem állt a helyzet magaslatán. A drukkerek máig nem tudták megérteni Jaap Stam váratlan eladását, akit az elmúlt évek legjobb manchesteri hétvédjének tartanak, azt pedig végképp nem tudták elfogadni, hogy Ferguson miért Laurent Blanc-t hozta a helyére. A francia világbajnok korábban ugyan azt nyilatkozta, hogy a nyáron befejezi pályafutását, ám Ferguson végül meggyőzte őt, hogy hosszabbítsa meg kontraktusát.

Erre szüksége is volt a MU-nak, hiszen a csapattól három védő, Ronny Johsen, Ronnie Wallwork és Dennis Irwin is távozott, ráadásul az is tudvalévő volt, hogy Gary Neville sérülés miatt még egy darabig nem állhat a csapat rendelkezésére. Nem csoda, hogy a Vörös Ördögök a nyáron elsősorban hátvédeet szeretett volna igazolni, és végül sikerült is megszereznie a poszt egyik legjobbját, Rio Ferdinandot. A Leeds United válogatott középhátvédje harmincmillió fontba került, de ezúttal a szurkolók is egyetértettek azzal, hogy megéri ezt az összeget. Balszerencséjére azonban a Boca Juniors elleni előkészületi meccsen megsérült, nem tudott elutazni Magyarországra, és a szezonnyitón is hiányozni fog a West Bromwich Albion ellen.

Döbbent angol reakciók a MU veresége után/sport/focivilag/bl/20020815sokkolo.htmlBozsik: Esélyeink 4-5 százalékra nőttek/sport/focivilag/bl/20020815bozsik.htmlHajrágóllal verte a ZTE a ManUnitedet/sport/focivilag/bl/20020814zalaegerszeg.htmlManchester United Fan Clubhttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=29162

Ferdinand és Gary Neville hiányában a MU a Zalaegerszeg ellen meglehetősen tartalékos védelemmel állt fel, de a helyzet nem sokkal a mérkőzés kezdete után tovább romlott, hiszen Wes Brown a hatodik percben megsérült, és le kellett cserélni. A szintén válogatott kerettag futballista sérülése ráadásul súlyosnak bizonyult, legalább három hónapot ki kell hagynia, ami tovább gyarapítja a ráncokat Alex Ferguson homlokán. A Brown helyére a ZTE ellen beállt Phil Neville nem nyújtott meggyőző teljesítményt, a zalaiak találatánál kapitálisat hibázott. A szurkolók véleménye meglehetősen egyhangú vele kapcsolatban: a BBC internetes oldalán megtartott közvélemény-kutatáson több drukkek is kifejtette, hogy az egyébként 37-szeres válogatott játékosnak pár osztállyal lejjebb lenne a helye, nem pedig a Manchesterben. Való igaz, Neville-lel kapcsolatban elsősorban a kapitális bakik maradtak meg a fanatikusok emlékezetében, azt sem felejtették el, hogy a 2000-es Európa-bajnokságon a románok elleni csoportmeccsen ő hozta össze azt a teljesen felesleges tizenegyest, amely miatt a háromoroszlánosok kiestek.

A megoldás egy új játékos szerződtetése lehet, a MU első számú kiszemeltje azonban nem egy jobb oldali védő (akit be lehetne vetni Brown megárvult helyén), hanem egy balhátvéd, a francia utánpótlás-válogatott Julien Escudé. Az ő leigazolása annyiban segítené Ferguson dolgát, hogy lehetővé tenné, hogy a jelenleg a bal oldalon futballozó Mikael Silvestre behúzódjon középre, eredeti posztjára. Escudét egyébként már majd egy hónapja kinézte magának a Manchester, de a Rennes egyelőre nem hajlandó eladni őt - annyiért legalábbis nem, amit az angolok először ajánlottak érte. A játékos azonban mindenképpen szeretne a Premier League-be szerződni, és így a minap kijelentette, nem óhajt együtt edzeni a csapattal, és azt mondta a trénernek, Philippe Bergeroo-nak, hogy ne vegye őt számításba. Úgy tűnik tehát, hogy a Rennes jobban jár, ha eladja Escudét, hiszen azzal senki sem jár jól, ha egyedül edz.