Társoldalunk:

Olaszországban kedden dönthetnek a bajnoki rajt halasztásáról

Az olasz labdarúgásban a nyáron is a különböző átigazolások jelentették a fő beszédtémát, de az elmúlt évekkel ellentétben nagy nyilvánosságot kapott az is, hogy a talján klubok pénzügyi helyzete igen csak bizonytalan. A szituáció meglehetősen komolynak tűnik, hiszen a televíziós szerződések hiánya miatt még az sem elképzelhetetlen, hogy a Serie A eredetileg kiírt, szeptember elsejei rajtját el kell halasztani. A keddi ligaülésen mindenesetre ez lesz a fő napirendi pont.


Fotó: EPA


Tottiéknak még van mibe kapaszkodni
Fotó: EPA
A fő problémát az jelenti, hogy a két nagy előfizetéses televíziós csatorna, a Tele+ és a Stream, amely a mérkőzések élő közvetítésének jogával rendelkezett az elmúlt szezonban, egyelőre csak az öt nagy egyesülettel (az Internazionaléval, a Milannal, a Juvéval, a Lazióval és a Romával) kötött szerződést, a többi 13 élvonalbeli egyesület, valamint a húsz Serie B-s klub egyelőre kontraktus nélkül áll. Így pedig nincsen meg a megfelelő anyagi hátterük arra, hogy vállalják a pontvadászatban való szereplést, hiszen a Fiorentina esete mindenkit megtanított arra, hogy miként járhat egy klub, ha megfelelő fedezet híján vág neki a bajnokságnak.

A szerződés nélkül lévő klubok amelyek tavaly hatmillió font körüli összeget kaptak, idén 6,4 milliót szerettek volna bezsebelni a tévésektől, ám egyik társaság sem kínált többet hárommilliónál. "A helyzet azért is tarthatatlan, mert miközben mi a minimális emelést sem kaptuk meg, sőt, a társaságok majdnem a felére akarják csökkenti a pénzünket, addig a Juventus, amely az előző idényben 42 milliót kapott, az idén nyolc százalékkal több pénzhez jut majd" - jelentette ki az Atalanta elnöke, aki több más kollégájával együtt azt javasolta, hogy a bajnokság rajtját halasszák el addig, amíg megegyezés nem születik a kérdésben.

Azonban nem csak az élő közvetítések kérdése nincsen rendezve, egyelőre azt sem tudni, hogy összefoglalót láthatnak-e majd az olasz (és a magyar) drukkerek. Az állami televízió, a RAI, amely immár negyven esztendeje számol be a Serie A-ban és B-ben történtekről, szintén csak kevesebb összeget tudott felajánlani a gólösszefoglalókért. A RAI eddig 57 millió fontot fizetett az első- és másodosztály összefoglalóiért, plusz a kupatalálkozók élő közvetítéséért, ám idén a Coppa Italia teljességgel érdeketelenségbe fúló összecsapásaiból már nem kér, és a gólokért is mindössze 28 millió fontnak megfelelő összeget adna.

A liga ezt elfogadhatatlannak tartja, így fennáll a veszélye annak, hogy a Magyarországon is közkedvelt, Olaszországban pedig a legnagyobb nézettséggel bíró (vasárnap esténként átlagban 6,5 millióan nézik) Noventesimo minuto, azaz 90. perc című adás megszűnik.

Az olasz kormány mindenesetre támogatja a RAI-t, a talján távközlési miniszter, Maurizio Gasparri szerint a tévétársaságnak nem szabad 32 milliónál többet fizetni, hiszen nem az állami televíziónak kell kihúzni a csávából az olasz futballt. A La Repubblica című napilapban Gasparri a heroinfüggőséghez hasonlította a jelenlegi helyzetet. "Mit teszünk a kábítószeresek esetében, újabb adagot adunk neki, csak mert beteg? Természetesen nem. Ugyanez a helyzet a futballal is. A kérdés az, hogy tovább folytatjuk-e a labdarúgók túlfizetését, veszünk-e egy újabb Ferrarit Tottinak és Vierinek, vagy átszervezzük az egész struktúrát?" - tette fel a költői kérdést a miniszter.

A liga mindenesetre egészen mostanáig nem is nagyon foglalkozott a kérdéssel, igaz, egészen július közepéig a szervezetet leginkább az foglalkoztatta, hogy ki lesz az elnöke. A fél éven keresztül tartó hatalmi harcot végül az AC Milan alelnöke, Adriano Galliani nyerte meg, ő lett a liga első embere, ami tulajdonképpen a nagycsapatokért lobbizó "társaságnak" kedvez. Azt azonban a Milannak, a Juvénak és a többi nagy egyesületnek is be kell látnia, hogy a kicsik nélkül nem tud létezni, így a keddi ligaülésen végre a televíziós szerződések kérdése és az esetleges halasztás is napirendre kerül. "A liga elnökeként nagyon remélem, hogy bármilyen döntést is hozunk, az egységes lesz. Az esetleges halasztást csak a 38 profi egyesület elnökeinek egyhangú döntése esetén lehetne megtartani" - mondta Galliani.

KAPCSOLÓDÓ CIKK