Vágólapra másolva!
A Puskás Ferenc stadionra keresztelt Népstadionban 1-1-re végzett a magyar labdarúgó-válogatott a világsztárokkal teletűzdelt spanyolokkal. Gellei Imre szövetségi kapitány nem maradéktalanul elégedett a szerdán este látottakkal.

- Egyet aludva a mérkőzésre, hogy értékeli a történteket?
-
Mindenki tudja, hogy az október 12-ei, stockholmi, svédek elleni Európa-bajnoki selejtezőre készülünk. Az első félidőben arra voltam kíváncsi, hogy a svéd mérkőzésre tervezett taktikából mit tudnak megvalósítani játékosaim. Mert valami hasonlót szeretnénk a svédek ellen játszani.

- Ezek szerint Stockholmban csak védekezni fogunk?
-
Nem. A szünetben éppen ezt tettem szóvá a játékosoknak. Nagyon sok erőt emésztett fel a védekezésünk, s a védelem teljesítményével akár elégedett is lehetek. A középpályán van még javítanivaló, de hiszem, hogy a selejtezőig hátralévő időben ezt is megoldjuk.

- Látott-e valami biztatót?
-
Szerencsére igen. Például egyértelművé vált számomra, hogy a harmincon túliak között is van érték, így bármikor számíthatok Urbán Flórira és Miriuta Lacira. Egyébként hét olyan játékos kapott lehetőséget, aki tavaly még az utánpótlás-válogatottban játszott, s remélem, hogy közülük jó néhányan megragadnak a keretben. Ugyanakkor az is biztató, hogy az első félidő esetleges támadójátéka után a második játékrészben változott a helyzet, sokkal tudatosabb futballt produkáltunk.

- Tényleg jobb volt a játékunk, ám az is igaz, hogy a spanyol kapitány szinte valamennyi sztárját lecserélte.
-
Így van, de azért azt se felejtse el senki, hogy a spanyol újoncok közül sokan tagjai voltak a legutóbb utánpótlás-EB-t nyert válogatottnak, tehát nem nevesincs focistákkal kellett megküzdenünk.

Az Eb-selejtezők csoportbeosztása/sport/magyarfoci/20020125konnyu.html

- A svédek elleni Eb-selejtezőig még egy mérkőzést játszanak, szeptember 7-én, Reykjavíkban. Szükség van erre a találkozóra?
-
Az én kérésemre kötötték le a meccset, és nagyon nagy szükség van rá. Hiszen az izlandiak játéka közel áll a svédekéhez, és a klíma is hasonló a svédországihoz. Azon a napon egyébként, amikor mi Izlandon vagyunk, Eb-selejtezőbeli ellenfeleink közül Lettország Svédországgal, San Marino Lengyelországgal játszik.

- Változtat-e majd a spanyolok elleni kereten?
-
Mindenképpen számítok Dárdai Palira, aki testvére tragikus halála miatt lemondta a mostani mérkőzést. Ő mindenképpen alapembernek számít a válogatottban, s Izlandon már játszik.

- Ha most kellene a svédek elleni kezdő csapatot megneveznie, meg tudná tenni?
-
Az általam legerősebbnek vélt válogatottat nem küldhetném pályára, mert abban Pető Tamásnak is helye lenne, de súlyos sérülése miatt több hónapig nem számolhatok vele. A keret azért nagyjából kialakult, és ha valamilyen látványos formahanyatlás vagy sérülés nem következik be, nem lesz különösebb változás az első Eb-selejtezőig.

Burkovits Ferenc