Társoldalunk:

Gellei a középpályát erősítené

A Puskás Ferenc stadionra keresztelt Népstadionban 1-1-re végzett a magyar labdarúgó-válogatott a világsztárokkal teletűzdelt spanyolokkal. Gellei Imre szövetségi kapitány nem maradéktalanul elégedett a szerdán este látottakkal.

- Egyet aludva a mérkőzésre, hogy értékeli a történteket?
Mindenki tudja, hogy az október 12-ei, stockholmi, svédek elleni Európa-bajnoki selejtezőre készülünk. Az első félidőben arra voltam kíváncsi, hogy a svéd mérkőzésre tervezett taktikából mit tudnak megvalósítani játékosaim. Mert valami hasonlót szeretnénk a svédek ellen játszani.

- Ezek szerint Stockholmban csak védekezni fogunk?
Nem. A szünetben éppen ezt tettem szóvá a játékosoknak. Nagyon sok erőt emésztett fel a védekezésünk, s a védelem teljesítményével akár elégedett is lehetek. A középpályán van még javítanivaló, de hiszem, hogy a selejtezőig hátralévő időben ezt is megoldjuk.

- Látott-e valami biztatót?
Szerencsére igen. Például egyértelművé vált számomra, hogy a harmincon túliak között is van érték, így bármikor számíthatok Urbán Flórira és Miriuta Lacira. Egyébként hét olyan játékos kapott lehetőséget, aki tavaly még az utánpótlás-válogatottban játszott, s remélem, hogy közülük jó néhányan megragadnak a keretben. Ugyanakkor az is biztató, hogy az első félidő esetleges támadójátéka után a második játékrészben változott a helyzet, sokkal tudatosabb futballt produkáltunk.

- Tényleg jobb volt a játékunk, ám az is igaz, hogy a spanyol kapitány szinte valamennyi sztárját lecserélte.
Így van, de azért azt se felejtse el senki, hogy a spanyol újoncok közül sokan tagjai voltak a legutóbb utánpótlás-EB-t nyert válogatottnak, tehát nem nevesincs focistákkal kellett megküzdenünk.

- A svédek elleni Eb-selejtezőig még egy mérkőzést játszanak, szeptember 7-én, Reykjavíkban. Szükség van erre a találkozóra?
Az én kérésemre kötötték le a meccset, és nagyon nagy szükség van rá. Hiszen az izlandiak játéka közel áll a svédekéhez, és a klíma is hasonló a svédországihoz. Azon a napon egyébként, amikor mi Izlandon vagyunk, Eb-selejtezőbeli ellenfeleink közül Lettország Svédországgal, San Marino Lengyelországgal játszik.

- Változtat-e majd a spanyolok elleni kereten?
Mindenképpen számítok Dárdai Palira, aki testvére tragikus halála miatt lemondta a mostani mérkőzést. Ő mindenképpen alapembernek számít a válogatottban, s Izlandon már játszik.

- Ha most kellene a svédek elleni kezdő csapatot megneveznie, meg tudná tenni?
Az általam legerősebbnek vélt válogatottat nem küldhetném pályára, mert abban Pető Tamásnak is helye lenne, de súlyos sérülése miatt több hónapig nem számolhatok vele. A keret azért nagyjából kialakult, és ha valamilyen látványos formahanyatlás vagy sérülés nem következik be, nem lesz különösebb változás az első Eb-selejtezőig.

Burkovits Ferenc

KAPCSOLÓDÓ CIKK