Vágólapra másolva!
Szenzációs bejelentést tett a Chievo Verona brazil futballistája, Eriberto. A középpályás, akinek a Lazióhoz történő transzfere a minap a rómaiak rossz anyagi helyzete miatt hiúsult meg, bevallotta, hogy hamis identitással futballozott: valódi neve Luciano Sicuera de Oliveira, és nem 23, hanem 26 esztendős. A játékosra minden bizonnyal hosszú eltiltás vár.

A brazil szélső körül az elmúlt pár hónapban több minden történt, mint más futballistával egész karrierje alatt. A középpályás egyike volt a legutóbbi olasz bajnokság meglepetéscsapata, a Chievo Verona sztárjainak, harminc bajnokin négy alkalommal volt eredményes, és ennek megfelelően természetesen több élklub is bejelentkezett érte. A Juventus és a Lazio is vitte volna, és végül az utóbbinak sikerült megszereznie. Legalábbis eleinte úgy tűnt, ám később kiderült, hogy a rómaiak korántsem állnak olyan jól anyagilag, hogy megengedhessék maguknak a transzfert, és az olasz liga úgy határozott, hogy Eribertónak (valamint klubtársának, Christiano Manfredininek) vissza kell térnie a Chievóhoz. Manfredini rendszeresen részt is vette az edzéseken és az előkészületi mérkőzéseken, ám Eriberto egyetlen edzőmeccsen sem szerepelt. A futballista ekkor még azt mondta, hogy mentálisan nem tudta feldolgozni a meghiúsult átigazolását, de kiderült, hogy más dolog nyomasztotta a lelkét.

Pénteken ugyanis Eriberto sajtótájékoztatón vallotta be, hogy az elmúlt öt évben hamis identitással futballozott és létezett. Valódi neve nem Eriberto Conceicao da Silva, hanem Luciano Sicuera de Oliveira, és valójában nem 1979. január 21-én, hanem 1975. szeptember harmadikán látta meg a napvilágot. Elmondása szerint egykoron azért vette át valaki más útlevelét és ezzel identitását, mert így, négy évvel fiatalabban könnyebben kapott lehetőséget a nevesebb brazil egyesületeknél próbajátékra, és könnyebben útjára indíthatta karrierjét. Eriberto végül a Palmeirasnál kötött ki, ahol az 1997-98-as idényben (tehát amikor a papírjai szerint még csak 18 esztendős volt) már 19 meccsen szerepelt.

Ennek köszönhetően Európában is szemet vetettek rá, és végül a Bologna igazolta le 1998 nyarán. Két idényt töltött el a bolognai csapatban, miközben szerepelt a brazil korosztályos válogatottban az 1999-es U20-as Copa Américán - pedig ekkor valójában négy évvel idősebb volt a többieknél. 2000 nyarán került az akkor még másodosztályú Chievóhoz, ahol végleg sikerült neki a nagy áttörés, a feljutást követően az előző idényben kiválóan futballozott.

Úgy látszik, az állandó hazudozás, a lebukástól való félelem túlságosan is megviselte őt lelkileg, és bevallotta tettét. "Nagy hibát követtem el, és már nem tudtam folytatni a dolgot, el kellett mondanom az igazságot. A feleségem, Raquel győzött meg arról, hogy meg kell tennem ezt a lépést. Árvaként nőttem fel, és csak így volt esélyem arra, hogy megvalósítsam az álmomat, és profi futballista legyek. Remélem, az emberek megértenek majd, és minél hamarabb ismét visszatérhetek a pályára. Nagyon sokat köszönhetek a Chievónak, a vezetők azonnal a támogatásukról biztosítottak, és ezt jó játékkal szeretném meghálálni" - mondta a futballista.

Valószínűbb azonban, hogy erre csak hónapok múlva kerülhet sor, hiszen Eribertóra (jobban mondva Lucianóra) minden bizonnyal hosszú eltiltás vár. A tavalyi útlevélbotrányban azok a focisták, akik tudtuk nélkül játszottak hamis paszporttal, mind kisebb-nagyobb eltiltást kaptak, az Inter sztárjának, Alváro Recobának például fél évet kellett kihagynia. Sőt, még az sem elképzelhetetlen, hogy okirathamisítás miatt büntetőeljárás indul a focista ellen.