Társoldalunk:

Párizsba utazik az Újpest

A török együttest 1957-ben alapították, a létrehozott Bacspor Football Club azonban még nem elsősorban a labdarúgásról szólt, sokkal inkább a fiatal sportolók felkészítését, nevelését helyezte előtérbe. Osman Gencal elnökké választása azonban sokat lendített a futball ügyén. Előbb jelképes, egy török lírás összegért megszerzett egy 2800 hektáros területet, majd kitalálta, ide stadiont kell építeni. S ha már lesz stadion, létre lehet hozni egy csapatot is. Így alakult meg a Bacspor Football Club valódi labdarúgó-szakosztálya, amely 1964-ben a másodosztályban kezdte meg szereplését. 1966-ban a Baçspor, az Izmit Genclik és a Doganspor fúziójából jött létre a Kocaelispor, ekkor változatták meg a klubszíneket zöld-feketére.

A csapat soha nem ért el nagy sikereket a bajnokságban, a legjobb egy negyedik helyezés volt, még 1993-ban - igaz, a rajongók arra a legbüszkébbek, hogy a szezon felénél még listavezető volt a csapat. A Török Kupában már jobban ment: 1997 után a tavalyi évadban is első lett a csapat, ráadásul úgy, hogy amíg a negyeddöntőben csak nagy szerencsével, büntetőkkel jutott túl az alacsonyabb osztályú Erzurumspor ellen, addig a fináléban 4-0-ra legázolta a Besiktast. A csapat leghíresebb szakvezetője a korábbi török kapitány, Mustafa Denizli volt, jelenleg Hikmet Karaman irányítja a csapatot. A gárda rosszul rajtolt a bajnokságban, s a tizennyolc csapatos ligában jelenleg teljesen utolsó, nulla ponttal és 3-7-es gólkülönbséggel.

Nemzetközi kupában eddig ötször indult a csapat, de mindössze az 1997-98-as KEK-ben sikerült egy fordulón túljutni. Akkor a román National Bucuresti ellen kettős győzelemmel léptek tovább a törökök, majd az orosz Lokomotív Moszkva 2-1-es összesítéssel verte ki őket. A tavalyi Intertotó-kupa sorozatban a nem túl acélos litván Atlantas Klapeidas már megoldhatatlan problémát jelentett.

Garami József, az FTC labdarúgócsapatának vezetőedzője: "Nem téveszthet meg bennünket, hogy a Kocaelispor nem tartozik a legismertebb török csapatok közé, továbbá az sem érdekel, hogy riválisunk az első három bajnoki mérkőzését elveszítette. A török futball ugyanis a világbajnoki bronzéremmel megmutatta az erejét. Nekünk ebből kell kiindulni. Ráadásul a Kocaelispor igazi kupacsapat, amely a tavalyi török kupadöntőben simán verte Besiktast. Ahogy hallom, ellenfelünknek fanatikus szurkolótábora és pazar stadionja van, szerencsére ezekkel a feltételekkel mi is rendelkezünk. Az izmiri gárdában tudomásom szerint két bolgár és egy brazil futballista is akad, s ennél a klubnál volt próbajátékon a győri Stark Péter is, ám nem fogadta el a törökök szerződését, és inkább hazajött. Nehéz párharcra számítok, természetesen bízom a továbbjutásban is, kár, hogy megint itthon kezdünk, ráadásként az első fellépésen a két sárga lapos Leandro nem játszhat."

A Kocaelispor 2002/2003-as kerete
kapusok: Ahmet Sahin, Hakan Arükan, Milorad Korac (jugoszláv)
mezőnyjátékosok: Cihan Erdil, Engin Öztonga, Faruk Sarman, Nuri Colak, Uhur Yasan, Orhan Ak, Ömer Aysan Barüs, Viktor Paco, Jordanov Alexandrov (bolgár), Zdravko Lazarov (bolgár), Ahmet Arslaner, Serkan Bekiroglu, Sedat Yesilkaya, Con Blatsis, Ugur Boral, Cem Sinan Vergül, Altan Aksoy, Murat Sahin, Emrah Eren, Taraftar Volkan Arslan, Hüseyin Karakayüo, Bülent Kaan Bilgen, Carlos De Oliveira Capone (brazil)

KAPCSOLÓDÓ CIKK