Vágólapra másolva!
Augusztus 31. fontos dátum az idei szezonban, hiszen az UEFA által bevezetett új átigazolási szabályzat szerint a csapatok eddig szerződtethetnek új futballistákat a szezonra, ezt követően csak január elsejétől nyílik meg a játékospiac egy hónapra. Nem csoda tehát, hogy ezekben a napokban a szokottnál is élénkebbek a klubok, és rengeteg átigazolás történik meg.

Különösen Angliában nagy a mozgás, hiszen a brit csapatok számára teljesen új szituációt jelent a játékospiac korai bezárása, amíg ugyanis Európa más részein azért behatárolt átigazolási időszakok léteztek, addig Nagy-Britanniában egészen március végéig bármikor szerződtethettek új focistákat a gárdák. A nemzetközi kupákban érintett egyesületek számára persze azért nem ismeretlen a helyzet, és a Manchester United, illetve az Arsenal ennek megfelelően időzítette kapusproblémái megoldását. Papíron ez a Vörös Ördögöknek sikerült jobban, hiszen a MU egy nemzetközileg is ismert hálóőrt igazolt a spanyol válogatott Ricardo személyében, aki 1,5 millió fontba került. Az már más kérdés, hogy a hispán miként fogja elfogadni azt, hogy Fabien Barthez felgyógyulása után várhatóan azonnal visszakerül a kapuba. Az Arsenal ebből a szempontból mindenképpen jobban járt, mert egy olyan kapust szerződtetett, aki hozzászokhatott a másodhegedűs szerepkörhöz - igaz, jóval ismeretlenebbnek is számít Ricardónál. Az Ágyúsok új hálóőre ugyanis a svéd Djurgardens portása, Rami Shaaban lett, aki korábban éveken keresztül koptatta a kispadot klubjánál, ugyanakkor tapasztaltnak számít.

A nap játékosa: Ricardo (Manchester United)/sport/focivilag/20020831anap.html

A többi angol csapat sem tétlenkedett, és a legaktívabb a Sunderland és a Charlton Athletic volt, mindkét egyesület két focistával gazdagodott pénteken. Előbbi gárda elsőszámú feladatának a csatársor megerősítését tartotta, és ennek érdekében két gólvágót is szerződtetett: a norvég Tore-Andre Flo 6,76 millió fontért érkezett a skót Rangerstől, míg az élvonaltól az idén kizuhant Ipswich Town támadója, Marcus Stewart hárommillió fontot kóstált. A Charltonnál inkább a középpálya szorult megerősítésre, különösen Mark Kinsella Aston Villának való eladása után, és a londoni klub ennek megfelelően a Middlesbrough játékosát, Robbie Mustoe-t, illetve a csapat nélküli svéd Jesper Blomqvistet igazolta le - ráadásul mindkettőt ingyen. Szintén pénzmozgás nélkül váltott klubot a norvég Öyvind Leonhardsen, aki a Tottenham mezét az Aston Villa szerelésére cserélte, a nap legdrágább transzfere azonban kétségtelenül Robbie Keane-é volt, akit a Tottenham hétmillió fontért vett meg a Leeds Unitedtől.

A Bajnokok Ligájában szereplő gárdák közül a holland Ajax Amsterdam egy régi kedvenchez fordult, a klub ugyanis szerződtette a Liverpooltól egykori szupersztárját, a finn Jari Litmanent. Litmanen egykoron hat éven keresztül szolgálta az amszterdami klubot, és az az időszak mind a focista, mind az egyesület számára rendkívül sikeres volt. A BL-be a Celtic kiverésével bekerülő FC Basel sem tétlenkedett, a helvétek egyrészt kölcsönvették a svájci válogatott Bernt Haast a Sunderlandtől (őt a csapat mestere, Christian Gross jól ismeri még az egykori Grasshopperses időkből), másrészt megszerezték az FC Zürich fiatal ausztrál középpályását, Ljubo Milicevicet, aki a szezon eddigi részében kiválóan futballozott.

Nesta a Milanban folytatja/sport/focivilag/20020831nesta.html

A spanyol Deportivónak is sikerült végül megszereznie azt a játékost, akire egész nyáron hajtott, pedig a hét elején még úgy tűnt, hogy a mallorcai Luque a hosszas tárgyalások ellenére sem lesz a galíciaiaké. A corunaiak végül 15 millió eurót fizettek a Mallorcának a csatárért, ezen kívül az argentin Turu Florest végleg, az uruguayi Walter Pandianit pedig kölcsönbe adták oda a Baleár-szigeti gárdának. Arról azonban egyelőre semmi hír sincs, hogy a klub elnöke, Agusto Lendoiro által bejelentett "bombaigazolás" megvalósul-e, bár a legutóbbi hírek szerint a PSG brazilja, Ronaldinho lenne a kiszemelt.

A német csapatoknak annyira még nem kell sietniük, mivel a Német Labdarúgó-szövetség (DFB) méltányossági okokból úgy döntött, hogy mivel augusztus 31. nem munkanapra esik, így az átigazolási határidőt kitolja hétfő éjfélig, azaz szeptember 2-ig. A nemzetközi kupákban szereplő gárdák számára persze a korábbi határidő az érvényes, és Lisztes Krisztián együttese, a Werder Bremen ki is használta a lehetőséget, és szerződtette a francia középpályást, Johan Micoud-t a Parmától. A hároméves játékmester hároméves szerződést írt alá, és jelenléte a Lisztes számára könnyen a kispadot jelentheti, hiszen a gall ugyanazon a poszton, játékmesterként szokott szerepelni.

Négy új taggal bővült a G-14/sport/focivilag/20020830negy.html

Az igazi nagy "forgalom" azonban szombatra várható, annál is inkább, mert a kontinens legbefolyásosabb klubjait tömörítő G-14 nevű szervezet képviselői pénteken gyűltek össze Monte-Carlóban. Első lépésként még négy klubot (a Bayer Leverkusent, a Valenciát, az Arsenalt és az Olympique Lyont) felvettek tagjaik közé, a 18 egyesület között, illetve más csapatokkal azonban a különböző transzferek kapcsán is zajlanak a tárgyalások. A Valencia például Mario Jardelt szeretné megszerezni a Sporting Lisboától, a Real Madrid pedig még mindig nem tett le Ronaldo leigazolásáról. Sőt, a legutóbbi hírek szerint a királyi gárdának sikerült megegyezni az Interrel, amely szerint a spanyolok húszmillió fontot, plusz két játékost, Fernando Morientest és Santiago Solarit adnák cserébe a Fenoménért. A milánóiaknak ez a konstrukció már megfelelőnek tűnik, hiszen így a tekintélyes summa mellett egyrészt kapnának egy kiváló befejező csatárt, illetve egy bal oldali középpályást, márpedig utóbbit a klub egész nyáron szeretett volna szerezni. Szombat éjfélig mindenesetre még van idő mindent véglegesíteni.