Vágólapra másolva!
Az angol futballközvéleményt az elmúlt napokban leginkább Roy Keane foglalkoztatta: a Manchester United ír középpályása a hét végi, Sunderland elleni találkozón manchesteri pályafutása tizedik piros lapját kapta, és egyre többen vannak azon a véleményen, hogy a játékos nem való a futballpályára. Az angol szövetségnek, az FA-nek ráadásul hamarosan döntenie kell Keane emlékezetes botránykönyvével kapcsolatban is, amelyben a focista elismerte, hogy szándékosan okozott sérülést egyik ellenfelének pár évvel ezelőtt.

Forrás: EPA


Roy egyre gyakrabban elve-
szíti önuralmát a pályán
Fotó: EPA

Roy Keane pályafutása során mindig is híres volt rendkívül agresszív játékstílusáról, de a mai labdarúgásban ez egyre inkább erénynek számít - ám az agresszivitást és a durvaságot csak egy nagyon vékony határvonal választja el egymástól. Az ír futballista már fiatalon "hírnevet" szerzett magának, mint az angol futball egyik kemény embere, ám fegyelmezetlenségeit akkor még ifjúságának tudták be.

Emlékezetes eset volt, amikor 1991-ben az ír válogatott tagjaként az Egyesült Államokban lépett pályára, és a találkozót követő éjszaka nem tért vissza az edzőtáborba, hanem "kimaradt". A nemzeti tizenegy akkori szövetségi kapitány, Jack Charlton ezt persze nem nézte jó szemmel, és reggel neki is támadt Keane-nel. "Tudod, milyen sokáig vártam rád?" - kérdezte az Írországban hatalmas tiszteletnek örvendő szakember az ifjú Keane-től, aki azonban meglehetősen szemtelenül visszakérdezett: "Ki kérte, hogy várj rám?"

Keane ekkoriban még a Nottingham Forestben szerepelt, és tehetsége vitathatatlan volt: a Manchester United nem véletlenül igazolta le 1993 nyarán. Jó ideig úgy tűnt, hogy Alex Fergusonnak sikerült megfegyelmeznie a középpályást, aki szép lassan az a MU vezéregyéniségé nőtte ki magát, és éveken keresztül csak remek játékával hívta fel magára a figyelmet. Kompromisszum-mentes játéka miatt a szurkolók egyik kedvence lett Manchesterben, és 1999 decemberében a drukkerek valósággal kikényszerítették a klub vezetőségétől, hogy az megadja Keane-nek az általa kért fizetésemelést, a heti 70 ezer fontot, amivel Keane akkor az angol bajnokság legjobban fizetett labdarúgója volt.

Úgy látszik azonban, hogy mindez túlságosan is a futballista fejébe szállt, és a középpályás minta elveszítette volna önkontrollját. Ismét előkerült az az énje, aki semmilyen kritikát nem ismer el, és saját véleményét felsőbbrendűnek tartja. Az önéletrajzi könyvben megemlített Haaland-incidens 2000-ben történt, majd ugyanezen év novemberében azzal fordította maga ellen a drukkerek egy részét, hogy a Dinamo Kijev elleni hazai BL-meccs után kijelentette: az Old Trafford nézői jobban el vannak foglalva szendvicseikkel, mint azzal, hogy bíztassák a csapatot. Később, amikor a MU a Bayern Münchennel szemben kiesett a Bajnokok Ligájából, a csapattársait kritizálta, mondván, azok nem hajtanak minden meccsel teljes erőbedobással.

Eközben azonban vele is egyre több fegyelmezetlenségi probléma akadt, és amikor 2001 szeptemberében a Newcastle United ellen kiállították, maga is elismerte: ha egyszer leszáll rá a vörös köd, akkor ötvenezer ember sem tudja megállítani, hogy dühe kitörjön. Idén nyáron az ír válogatottnál csinált botrányt, összekülönbözött a szakvezetővel, Mick McCarthyval, de ezúttal nem neki adtak igazat, és hazaküldték a világbajnokságról.

MU-döntetlen Sunderlandben/sport/focivilag/20020831mudontetlen.htmlManchester United Fan Clubhttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=29162

Ezt követően jelent meg önéletrajzi könyve, amiben senkit és semmit sem kímél, mindenkiről elmondja sokszor nem éppen hízelgő véleményét. Egykori áldozata, a norvég Alf-Inge Haaland, aki ellen szándékosan követett el súlyos szabálytalanságot, azt fontolgatja, hogy polgári peres eljárást indít Keane ellen, az FA pedig nem tudja, hogy milyen döntést hozzon, egyáltalán, foglalkozzon-e az üggyel. A hét végi, Sunderland elleni kiállítását követően - amikor is honfitársát, Jason McAteert könyökölte le szándékosan, egyesek szerint azért éppen őt, mert McAteer a nyáron kiállít az ír szövetségi kapitány, Mick McCarthy mellett - azonban már manchesteri drukkerek is kezdenek elfordulni Keane-től. A BBC által végrehajtott közvélemény-kutatás azt mutatja, hogy szurkolóknak elege van Keane ámokfutásából, és szeretnék, ha a játékos hosszú eltiltást kapna.