Vágólapra másolva!
A 2008-as labdarúgó Európa-bajnokság rendezési jogára pályázó országok közül Magyarországra szeptember 23-án érkezik az UEFA szemlebizottsága. A látogatás rendkívül fontos, hiszen az európai szövetség lényegében az ilyen helyszíni szemléken készülő jelentések alapján dönti el, hogy ki lesz az Eb házigazdája.

Budapest, Debrecen, Győr, Kaposvár, Miskolc, Szeged és Székesfehérvár, ezek a 2008-as Eb-re tervezett magyarországi helyszínek - a fővárosban két stadionban rendeznének meccseket -, már csak az kell, hogy az UEFA végrehajtó bizottsága nekünk ítélje decemberben a rendezési jogot. Erős a konkurencia, közös pályázatot adott be Ausztria és Svájc, Skócia és Írország, Görögország és Törökország, Bosznia-Hercegovina és Horvátország, a dánok, svédek, norvégok és finnek pedig négyes kandidálást nyújtottak be, Magyarországhoz hasonlóan csak az oroszok jelentkeztek egyedül.

A pályázati anyagot a tavasszal mindenki elküldte, most az UEFA szemlebizottsága járja végig a pályázó országokat. Az osztrák-svájci előkészületekről nagyon elismerően szólt a testület, ahogy az egyik szakértő fogalmazott, a két ország átment a vizsgán, és magasra tette a mércét a többiek számára. A hét végén az északiaknál szemlézett a bizottság, majd szeptember 23-27-ig Magyarországot járja be.

Hogy elégedettek lesznek-e az itt tapasztaltakkal az európai szövetség emberei - köztük az UEFA stadionbizottságának tagjai, valamint egy-egy marketing-, szervezési és kommunikációs szakember -, azt nehéz megjósolni, de az biztos, hogy stadiont egyet sem látnak majd. Csak terveket, mivel ma Magyarországon Európa-bajnoki meccs megrendezésére még csak félig-meddig alkalmas létesítményt sem találni. Igaz, a tapasztalatok szerint a gazdagabb országok sem képesek csak úgy megrendezni egy ilyen nagy tornát, mindenhol sokmilliós beruházásokra, új stadionokra van szükség.

Az UEFA szemlebizottsága 1999-ben már járt Magyarországon, a 2004-es EB rendezésére - Ausztriával közösen - benyújtott pályázat elbírálása előtt, és sokakat meglepett a szakértők lesújtó véleménye, akkor vált egyértelművé, hogy nincs egyetlen elfogadható stadionunk sem, még a hazai sport egyik jelképéről, a Népstadionról is azt mondta az UEFA-bizottság, hogy legjobb lenne lebontani.

Azóta beindult egy stadionfejlesztési program, de elég nagy késésben van, látványos eredménye nincsen, sőt, az sem kizárt, hogy menet közben szűkül a felújítandó létesítmények köre, mert elfogyott a pénz. Elképzelhető, hogy egy késésben lévő, akadozó stadionprogram nem arról győzi meg az európai szövetség szakértőit, hogy ez az ország a legalkalmasabb az EB rendezésre.

Mélypontról indul a Borsodi Liga/sport/magyarfoci/20020726melypontrol.htmlBudapesten az IAAF szemlebizottsága20020327budapesten.htmlEzeknek minek pénz, meg stadion!http://forum.origo.hu/forum/forumServlet?act=show&fid=32985Mikor rendezünk Eb-t vagy vb-t?http://forum.origo.hu/forum/forumServlet?act=show&fid=12383

"A szemlebizottságnak nyilvánvalóan vannak információi a stadionfejlesztési programról - mondta Huszár István, a magyar pályázat projektmenedzsere -, de azt is tudják, hogy ez a program nincs összefüggésben a 2008-as pályázattal. Arra kormánygarancia van, hogy az Európa-bajnoki stadionok 2006-ig felépülnek, ha az UEFA nekünk ítéli a rendezési jogot. És azért a stadionfejlesztési programnak is vannak már eredményei, említhetjük a hévízi vagy a dunaújvárosi pályát például."

Az UEFA végrehajtó bizottsága decemberben dönti el, hogy melyik ország lehet a házigazda 2008-ban. "A szemlebizottság látogatása igen nagy jelentőségű a döntésben - folytatta Huszár István. - Hiszen ez az egyetlen alkalom, amikor a szakértők találkoznak, beszélnek a pályázókkal, amikor össze tudják hasonlítani a pályázatban leírtakat a helyszínen tapasztaltakkal. És nemcsak a stadionokat - illetve a terveiket - vizsgálják, hanem mindent, ami a szervezéshez tartozik, a szállodákat, közlekedést, infrastruktúrát."

Kósa Tamás