Társoldalunk:

Szigorú az új francia kapitány

Zinedine Zidane, a labdarúgó-világbajnokságon kudarcot vallott francia válogatott irányítója azt ígéri, csapata bizonyítja az Európa-bajnoki selejtezőkön, hogy még mindig a legjobbak közé tartozik. A franciák szombaton, Cipruson játsszák első Eb-selejtezőjüket, Jacques Santini, az új szövetségi kapitány szigorított a válogatott házirendjén.

"A labdarúgásban sohasem könnyű beépíteni egy csapatba fiatal játékosokat, mi most megpróbáljuk" - nyilatkozott Zinedine Zidane azon a sajtótájékoztatón, amelyen a franciák hét végi, Ciprus elleni meccse adta a fő témát. "Új sorozat kezdődik, és bízom benne, hogy új játékot is produkálunk."

A franciák címvédőként csalódást okoztak a japán-dél-koreai közös rendezésű világbajnokságon, s a rossz eredményeket részben annak tulajdonítják, hogy Zidane sérülése miatt nem szerepelt az első két csoportmérkőzésen. A sérülések most is gondot okoznak, Barthez, Candela, Trezeguet és Henry is problémákkal küzd, Leboeuf, Dugarry és Djorkaeff visszavonult a válogatottságtól, így az új kapitánynak, Jacques Santininak frissítenie kell együttesét.

"Már most fel kell készülnünk a jövőre. Azt hiszem, hogy az öregek és a fiatalok egész jól tudnak majd együtt játszani" - mondta Zidane. "A mostani csapat nem új, csak megújított. A világbajnokság kudarca, a szerzett gól nélküli búcsú után Franciaország megtanulta, hogy semmi sem biztos. Nincsenek barátságos vagy könnyen vehető meccsek, számítani lehet rá, hogy a ciprusiak sem hagynak minket játszani."

Könyvajánlat

Futball-vb 2002
Santini, aki az elbocsátott Rogerre Lemerre helyére került, azt ígéri, lemond, ha csapata nem jut ki a 2004-es Európa-bajnokságra. Játékosait nagyobb szigorral kezeli, korlátozza a látogatásokat az edzőtáborban, s megtiltja a mérkőzések előtti estéken a tábor elhagyását.

"Az előírások arra jók, hogy senki se sértse meg az alapvető szabályokat, de amit előírtam, az szintén nem számít szabálysértésnek" - közölte Santini.

Halas Zoltán

KAPCSOLÓDÓ CIKK