Társoldalunk:

Serie A: a nagy ötösből négyen maradtak

A nyár folyamán az olasz labdarúgásban a leggyakrabban használt kifejezés a válság volt. A talján csapatok az előző idényben megint csak visszafogottan szerepeltek az európai kupákban, a válogatott a világbajnokságon a legjobb nyolc közé sem tudott bejutni, a klubok anyagi helyzete pedig katasztrofális, emiatt a bajnokság rajtját is el kellett halasztani két héttel. Az átigazolási időszak utolsó két napján a "válsághoz" képest csillagászati összegek repkedtek, s a sztárklubok azért tettek arról, hogy az erőviszonyok kissé megint átrendeződjenek.

S ami pedig az esélyeket illeti: az elmúlt két esztendőben az olasz bajnokság beharangozójában azt írtuk, hogy ha nem az öt nagy (AC Milan, Internazionale, Juventus, AS Roma, Lazio) valamelyike nyeri az aranyérmet, akkor az nagy szenzációnak számítana, lévén utoljára a Sampdoria volt az a klub, amely meg tudta törni ezen öt csapat monopóliumát. Ennek azonban immár több mint tíz éve, és bár évről évre van egy klub, amely be tud férkőzni a nagyok közé, az első helyezett immár 1991 óta e csapatok közül került ki

Fotó: EPA
Nesta távozása nagy érvágás a Lazio számára
Fotó: Epa
Nos, úgy tűnik, hogy a 2002-2003-as pontvadászatra tovább szűkült a szorosan vett esélyesek köre, hiszen a Lazio egyre inkább távolodni látszik az élcsoporttól. A római egyesület az előző idényben a hatodik helyen futott be, a Chievo Verona ütötte ki az első ötből, s a klub katasztrofális anyagi helyzete miatt várható volt, hogy az elnök, Sergio Cragnotti nagy kiárusítást tart a nyáron. Ehhez képest sokáig úgy tűnt, hogy a sztárok közül csak Gaizka Mendieta megy el - aki amúgy is rossz vételnek bizonyult -, a két legértékesebb futballistát, Hernán Crespót és a csapatkapitány Alessandro Nestát megtarthatja a klub.

Az üzleti érdekek azonban azt diktálták, hogy mindkettőjüket el kell adni, így az átigazolási időszak utolsó napján Crespo az Interbe, Nesta pedig az AC Milanba szerződött. Kettejükért összesen több mint 56 millió eurót kaptak a rómaiak, ami elégséges ahhoz, hogy az egyesület ne menjen tönkre, és törleszthesse tartozásait. Az így megmaradt játékoskeret sem tűnik gyengének (többek között érkezett Oddo, Chiesa, Sorín és Manfredini), ám arra aligha lesz elég erős, hogy a bajnoki címért szálljanak harcba a rómaiak.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK