Vágólapra másolva!
A brit válogatottak közül az elmúlt években elsősorban a walesi együttes volt, az amely nem dicsekedhetett eredményeivel, miközben az angolok mellett a skótok voltak azok, akik rendszeresen jól szerepeltek a különböző világversenyeken. Úgy tűnik azonban, hogy most megfordult a szerencse, a skótok ugyanis egyre reménytelenebbül szerepelnek, míg a walesi csapat immár öt mérkőzés óta veretlen, és győzelemmel kezdte az Eb-selejtezőket.

A skót csapat alig valamivel több, mint négy esztendővel ezelőtt a franciaországi világbajnokság nyitómérkőzésén lépett pályára a címvédő brazilok ellen, és csak egy balszerencsés öngóllal szenvedett vereséget.

Ezt követően az Euro 2000-re ugyan nem jutottak ki, de azért a pótselejtezőn alaposan megszorongatták az angol együttest, amely csak David Seaman bravúrjainak köszönhetően verte ki a skótokat.

Azóta viszont csupa kínszenvedés a skót drukkerek élete: a bajnokságban egyre bántóbb a Celtic és a Rangers fölénye, azonban az európai kupasorozatokban rendre leszerepelnek (a Celtic az idén nem is jutott be a Bajnokok Ligájába), a válogatott teljesítményét pedig leginkább a gyászos jelzővel lehetne illetni.

Berti Vogts lett a skót futballkapitány/sport/focivilag/20020205berti.html

A világbajnoki selejtezők kudarca után Craig Brown helyére, a skót labdarúgás történetében először, egy külföldi szakvezetőt neveztek ki a nemzeti csapat élére a német Berti Vogts személyében, ám az a lépés, ami az angoloknak bejött, a skótoknál egyelőre nem vezetett eredményre. Vogts eddigi hét mérkőzéséből mindössze egyet tudott megnyerni, azt is a hongkongi ligaválogatott ellen, ötször viszont vereséget szenvedett, és a legutóbb a Feröer-szigetek elleni Eb-selejtezőn csak kínkeservesen tudott pontot menteni a gárda.

Mi sem jelzi azonban jobban a skót labdarúgás katasztrofális helyzetét, hogy Vogtsot ezek után sem menesztették, hiszen a szövetség vezetői valószínűleg maguk is látják: ebből a garnitúrából sokkal többet nem lehet kihozni. Míg az elmúlt évtizedekben az angol klubok tele voltak skót futballistákkal, akik meghatározó emberek voltak csapatukban (elég, ha csak Denis Law, Kenny Dalglish, Graeme Souness, Colin Hendry nevét említjük), manapság viszont ez a tétel már nem igaz.

A Premier League 20 együttesében jelenleg 21 skót futballista áll alkalmazásban, ám többségük csak kiegészítő ember: egyedül az Everton öt skótja játszik rendszeresen, de hát a liverpooliak mestere is skót, ráadásul a Stolverkosok nem tartoznak az élcsapatok közé.

A walesiek ezzel szemben egyértelműen felszálló ágban vannak. Amikor a FIFA elindította a világranglistáját 1993 augusztusában, a walesiek a 27. helyet foglalták, ám egyre lejjebb csúsztak, és a mélypontot 2000 szeptemberében érték el, amikor is a 113. pozícióban álltak. Ekkor már az egykori legendás támadó, Mark Hughes volt a szövetségi kapitány, aki ekkor még aktívan futballozott a Blackburn Roversben.

Jó ideig vele sem sikerült az előrelépés, még az idei év januárjában is csak századik volt a gárda a ranglistán. Azóta viszont a walesiek öt mérkőzésből egyszer sem kaptak ki, pedig olyan ellenfeleik is voltak, mint Argentína, vagy éppen Németország - utóbbi csapatot ráadásul közvetlenül a vébé előtt meg is verték 1-0-ra.

Vezetik Eb-csoportjukat a walesiek/sport/focivilag/200209059csoport.html

Az első Európa-bajnoki selejtezőn pedig a finnek ellen idegenben gyűjtötték be a három pontot. A mai walesi válogatott magját olyan focisták alkotják, mint Ryan Giggs (őt valószínűleg senkinek sem kell bemutatni), Craig Bellamy, aki az élcsapatnak számító Newcastle United erőssége, vagy éppen a fiatal Simon Davies, aki az angol bajnokság listavezetőjének, a Tottenhamnek a középpályása. Nem csoda, hogy a walesi szövetség szeretné meghosszabbítani a tréner, Mark Hughes kontraktusát, amely 2004-ig érvényes, ám a szövetség még két esztendőt szeretne erre rátenni.

A jelenlegi FIFA világranglistán a skótok állnak előrébb, ők a 60. pozíciót foglalják el, míg a walesiek 89. helyen állnak. A jelek azonban arra utalnak, hogy a dolog hamarosan megfordulhat.