Vágólapra másolva!
Hosszú huzavona után végre megkezdődött az olasz bajnokság, és az első napon máris meglepetés született: a Bologna együttese hazai pályán legyőzte az aranyéremre is esélyes AS Romát. A találkozó főhőse az argentin csatár, Cruz volt, aki kétszer vette be a fővárosiak hálóját.

Cruz 1974. október 10-én született Santiago del Esteróban, és pályafutását a Banfield gárdájában kezdte el. A csapat eleinte a második vonalban szerepelt, de 1994-ben sikerült feljutnia az első osztályba, és Cruz így 1994. március 13-án debütálhatott az élvonalban a Huracán ellen. Első szezonjában mindössze ötször lépett pályára, és gólt sem szerzett, ám a következő idényben elkezdte a gólgyártást: huszonhat találkozón szerepelve hatszor volt eredményes.

Az 1995-96-os szezonban az aperturában nem ment neki a játék, csak két gólig jutott, a clausurában viszont alaposan belelendült, és nyolc találatig vitte. Ez alaposan felhívta rá a figyelmet, és a River Plate Argentínán belüli átigazolási rekordösszegért, 3,4 millió dollárért megvette a távozó Hernán Crespo helyére. Itt lett igazán ismert, hiszen a Riverrel a clausurát és az aperturát is megnyerte a rá következő szezonban, összesen tizenhat gólt szerezve. Ekkor már bemutatkozott a nemzeti tizenegyben, sőt, ott volt az 1997-es Copa Américán.

A kontinensviadal után szerződtette a Feyenoord, 4,75 millió dollárért. Rotterdamban gyorsan a szurkolók kedvence lett elegáns játéka és főleg gólerőssége miatt: két szezon alatt pontosan harminc gólt szerzett, igazságosan elosztva: az 1997-98-as és az 1998-99-es bajnokságban is tizenötször volt eredményes. Ezt a teljesítmény a következő idényben is tartani tudta, aminek köszönhetően 2000 nyarán a Bologna vette meg. Első olaszországi idényében hét találatig jutott, a legutóbbi pontvadászatban viszont már tíz alkalommal vette be az ellenfelek hálóját. Beceneve egyébkény "El Jardinero", azaz "Kertész".