Vágólapra másolva!
Szeretik a szurkolók, kedvelik a játékosai, a Megyeri úti pletykák szerint mégsem biztos a jövője Szabó Andrásnak, az Újpest vezetőedzőjének. A "Vöri" becenévre hallgató fiatal, 40 esztendős tréner viszont a szombati Ferencváros elleni győztes bajnoki után csibészes mosollyal nyugtázhatta, hogy az öltönyösök körében is sok haverra lelt. Ahogy annak idején, egy-egy sikeres Újpest-Fradi után mondogatni szokták, ez a győzelem karácsonyig elvisz, ám alábbi beszélgetésünkből is kiderül, Szabó András egyelőre csak a közeljövőben és a minél jobb Újpest kialakításában gondolkodik.

- Alapvetően higgadt és derűs ember, a csúcsrangadó kapcsán mégis adja magát a kérdés: nagyon izgult?
- Inkább a kezdés előtt volt bennem jókora drukk, hiszen az Újpest-Fradi meccs kiemelkedő esemény. A kispadon viszont általában megnyugszom, így volt ez a hét végi derbin is. Ilyenkor arra koncentrálok, miként tudnék javítani a csapat játékán. A Fradi ellen például folyamatosan türelemre hívtam fel a fiúk figyelmét, no meg arra, hogy ne engedjék kontrázni a zöldeket, mert be kell vallani, az első félidőben ez többször megtörtént, s akár hátrányba is kerülhettünk volna.

- Az első 45 perc alapján is biztos volt a sikerben?
- Igen, s erre a kispadon ülők a tanúim. Láttam ugyanis a csapaton az elszántságot, s a korábbiaknál lényegesen fegyelmezettebben is futballoztak, így tudtam, csak ki kell várni a megfelelő pillanatot. Ez a 60. perc tájékán jött el, s a vezetésünk után már nem volt kérdés, hogy mi nyerjük a rangadót.

- A ZTE elleni legutóbbi bajnoki kudarc után miben látta elsősorban az előrelépés kulcsát?
- A fegyelemben és a felszabadult futballban. Egyszerűen fel kellett oldódnia a görcsnek a játékosokban, ami az utóbbi hetekben jellemezte őket a pályán. Ez Kovács Zoli első találata után meg is történt, ráadásul végre egységes csapatjátékot is nyújtottunk, amire már régen vártunk.

- Amikor egy hanggránát bedobása után Szűcs Lajos elterült a gyepen nem ijedt meg, hogy a játékvezető esetleg lefújja a mérkőzést?
- De bizony ez is megfordult a fejemben, és a riadalom mellett nagyon elkeseredtem, hiszen egyik csapat sem azért készült kiemelten erre a fellépésre, hogy aztán 45 perc után félbeszakadjon a rangadó.

- A labdarúgókkal milyen a kapcsolata?
- Maximálisan jó.

- S a vezetőkkel? Ezt csak azért kérdezem, mert a bulvárlapok megszellőztették, hogy újabb vereségek esetén esetleg Mezey György venné át a lilák szakmai irányítását.
- Az újpesti elöljárók eddig még nem éreztették velem, hogy ki akarnának rúgni, igaz, azt sem, hogy velem képzelik el a jövőt. Legalábbis én erre következtetek abból, hogy egyelőre még nem módosítottuk a szerződésemet, amivel pályaedzőből vezetőedzővé minősítenének át. A határtalan bizalmat nem érzékelem, ám ettől függetlenül boldog vagyok, hogy megkaptam a lehetőséget ennél a patinás klubnál. Egy biztos, én elhatároztam, hogy edző leszek, jól is érzem magam a kispadon, s amíg tehetem, a minél erősebb és eredményesebb Újpest kialakításán tüsténkedem.

A Borsodi Liga állása és mesterlövészei/sport/magyarfoci/20020913aborsodi.html

- Sokan a szezon előtt bajnokesélyesnek tartották az Újpestet, ugyanakkor az UEFA-kupában a Paris Saint Germain elleni fellépés, majd a siófoki bajnoki sok energiát felemészthet a célok elérésében.
- Ami engem illett, maradjunk csak ezeknél a meccseknél. A csütörtöki, PSG elleni párizsi meccs előtt arra hívtam fel a fiúk figyelmét, nagy ajándék az élettől, hogy világbajnokok ellen szerepelhetnek, próbáljanak meg gátlások nélkül pályára lépni, és félelemmentesen futballozni, ugyanis a franciák az esélyesebbek, mi viszont éppen ebből profitálhatunk. Visszajutottunk oda, mint amit a Fradi elleni meccs előtt is kértem a játékosoktól, fegyelmezetten és felszabadultan kell futballoznunk Párizsban is.

Bánki József