Vágólapra másolva!
A magyar pályázat esélyes a végső győzelemre. Ezt Bozóky Imre MLSZ-elnök mondta a 2008-as labdarúgó Európa-bajnokság megrendezésére kandidálókat vizsgáló UEFA-szemlebizottság jövő heti látogatása előtt.

A szövetség első számú irányítója úgy véli: döntő fontosságú, hogy milyen tapasztalatokat szereznek a vendégek. Az általuk készített beszámoló ad ugyanis választ arra, hogy Magyarország felkészült-e és képes lesz-e lebonyolítani a tornát.

A hattagú küldöttség hétfőn érkezik Budapestre, ahol tárgyal az MLSZ vezetőivel, majd még aznap Győrbe, kedden Kaposvárra és Székesfehérvárra utazik. A tervek szerint az európai szövetség szakértőit szerdán a Parlamentben fogadja Medgyessy Péter kormányfő és Jánosi György sportminiszter, ezután Miskolc és Debrecen feltérképezése szerepel a programban. Csütörtökön Szegeden és újra a fővárosban szemlélődik a bizottság, a látogatás pénteken Mádl Ferenc köztársasági elnök fogadásával zárul.

Az MLSZ-elnök szerint a program protokolláris része is jelzi Magyarország szándékainak komolyságát, s azt, hogy az új kormány is garanciát vállal a lebonyolításra. Bozóky kifejtette: "Nem jelent hátrányt, hogy a stadionok még nincsenek kész, a tervekben az UEFA előírásainak megfelelő létesítmények szerepelnek. Pályázatunk fontos eleme, hogy ebben a régióban korábban még soha nem volt Eb, s a környező országok szurkolói számára is elérhetőek lennénk. A szemlebizottság október közepén fejezi be a kandidálókat érintő inspekciós túráját."

Makray Balázs, a magyar pályázat projektigazgatója arról adott tájékoztatást, hogy a jelentkezők december 11-én az UEFA nyoni központjában még lehetőséget kapnak egy utolsó, 15 perces prezentációra. Másnapra a végrehajtó bizottság 2-3 tagúra szűkíti a versenyben maradók körét. A végső döntést 13-án hozza meg és hirdeti ki a testület.

Az UEFA-delegáció augusztusban az osztrák-svájci, majd a dán-finn-norvég-svéd előkészületeket vizsgálta, a múlt héten Oroszországban járt, pénteken fejezi be látogatását Írországban és Skóciában. Magyarország után Bosznia-Hercegovinát és Horvátországot (október 7-11.), majd Görögországot és Törökországot (október 14-18.) veszi górcső alá.