Vágólapra másolva!
A francia bajnokság két évvel ezelőtt egyszer már alaposan megszenvedte, hogy néhány sportvezető a szabályokat kikerülve szerette volna pályára küldeni pár futballistáját: az útlevél-hamisítási botrány miatt akkor sokáig nem lehetett tudni, hogy mely csapatok esnek ki, és a klubok több időt töltöttek a zöld asztal mellett, mind a gyepen. Könnyen lehet, hogy az eset hamarosan megismétlődhet, mert úgy tűnik, hogy az AC Le Havre futballistája, Alou Diarra jogosulatlanul lépett pályára ez eddigi meccseken.

A történet még két évvel ezelőtt kezdődött, amikor is Diarra egyike volt a francia labdarúgás nagy tehetségeinek. Az 1981-es születésű középpályás rendszeresen tagja volt a korosztályos válogatottaknak, és két mérkőzés erejéig pályára léphetett együttese, a Louhans-Cuiseaux felnőtt csapatában is a második osztályban. Ekkoriban még nem rendelkezett profi szerződéssel, mivel Franciaországban ezt csak a 18 évnél idősebb labdarúgók kaphatnak, ám amikor egyesülete kontraktust ajánlott neki, Diarra ezt nem fogadta el, mivel úgy számított, hogy ha ingyen igazolható lesz, akkor könnyen talál magának külföldön csapatot (anno Nicolas Anelka is így került az Arsenalhoz). A focista jól számított, a Bayern München le is igazolta, ám a francia liga három évre eltiltotta attól, hogy gall együtteshez szerződjön.

Diarrának aztán a bajoroknál nem sikerült beverekednie magát a kezdő tizenegybe, két éven keresztül csak az amatőrök között futballozott, idén nyáron pedig lejárt a szerződése a Münchennél. A Liverpool trénere, Gérard Houllier azonban, aki egykoron a francia utánpótlás irányításával is foglalkozott, még emlékezett a játékosra, és ingyen le is igazolta a Vörösökhöz. Mivel azonban itt sem volt sok sansza arra, hogy a kezdő tizenegyben kapjon helyet, éppen ezért egy évre kölcsönadták őt a francia élvonalban szereplő AC Le Havre-nak. Úgy látszik, arra senki sem ügyelt, hogy az egykori rendelkezés értelmében 2003-ig nem játszhatna gall klubnál!

A francia bajnokság csapatai/sport/focivilag/20020802afrancia.html

Jobban mondva, egyvalaki azért felfigyelt a dologra, mégpedig Diarra egykori egyesülete, a Louhans-Cuiseaux, amely azóta is úgy érzi, hogy két évvel ezelőtt kárpótlás illette volna meg a focistáért. A másodosztályú egyesület elnöke, Guy Chevalier rögtön azonnal jelezte a dolgot a szövetségnél, amikor Diarra pályára lépett a Le Havre színeiben, ám azóta hiába telt el hét forduló (Diarra öt alkalommal játszott a bajnokságban), egyelőre semmi lépés nem történt, ami kissé feldühítette a Louhans-Cuiseaux-t. "Az emberek azt hiszik, hogy mivel mi túl kis klub vagyunk, mindent megtehetnek velünk. Ha valóban így van, akkor talán a nagyokra majd odafigyelnek, mert jeleztük a dolgot az Olympique Marseille-nek, amely a hét végén játszik a Le Havre-ral, és ha Diarra pályára lép, akkor az OM óvni fog" - jelentette ki Chevalier.

Könnyen lehetséges azonban, hogy az esetnek mégis békés megoldása lesz, mivel a Liverpool kijelentette, hogy hajlandó kifizetni a Louhans-Cuiseaux által kért nevelési költséget az időközben a francia utánpótlás-válogatottban is pályára lépett Diarráért.