Társoldalunk:

Horváth Ferenc még bízik a magyar futballban

Megjárta Magyarország legnagyobb csapatait, játszott a német, a belga és az izraeli bajnokságban, sok nagy válogatott csatát megért, mégsem elégedett teljesen életével Horváth Ferenc, az újpest labdarúgója, aki az [origo] Társalgójának vendégeként elmondta, minden vágya, hogy ismét magára ölthesse a nemzeti mezt, s hogy olyan magyar együttesben szerepeljen, amely nemzetközileg is komoly eredményeket ér el.

Fotó: Varga Ferenc [origo][origo]: Milyen érzés a Fradi után az Újpestben is játszani? Hogyan fogadtak a csapattársak? (peppino)
Horváth Ferenc: Magyarországon két olyan csapat van, ahol érdemes futballozni. Az egyik a Ferencváros, a másik az Újpest. A Ferencvároshoz nem hívtak, ezért az Újpestet választottam. A csapattársaim nagyon jól fogadtak, kiváló a kapcsolatom velük.

[origo]: Milyen érzés volt a Fradi ellen játszani? (greffi)
Horváth Ferenc: Profi vagyok, az Újpesttől kapom a pénzem, kötelességem, hogy a Fradi ellen is játsszak. De az érzéseimről nem szeretnék beszélni.

[origo]: Tényleg ennyire erős összetartás van az Üllői úton, és ennyire nehéz megválni tőle, majd újra, már ellenfélként találkozni a csapattal? (janyka)
Horváth Ferenc: Igazából erről beszélni csak az tud, aki már játszott egyszer a Ferencvárosban. Én két évet játszottam, nagyon jól éreztem magam, s ezt az időt nem tudom kitörölni az emlékezetemből, és nem is akarom. Az élet néha olyan dolgok elé állítja az embert, amikor olyan döntést kell hoznia, hogy nem a szívére hallgat. Az Újpestet nem ismertem előtte, a Fradit igen, ezért gondoltam először arra, hogy a Fradiban folytatom, ha hazajövök.

[origo]: Nyilván az olaszok elleni 2-2 az eddigi legnagyobb élményed. Azt, hogy a Parc des Princes-ben is pályára léphettél, hova tudott sorolni? Mekkora jelentőséget tulajdonítasz neki? (greffi)
Horváth Ferenc: Mindig nagyszerű érzés egy ilyen gyönyörű stadionban, intézményben játszani, biztos, hogy a legnagyobb élményeim közé sorolom, hisz egy nagyon jó csapattal játszottunk. S bár igaz, hogy kikaptunk, úgy éreztem, állva haltunk meg.
 
[origo]: Mi lesz a párizsiak elleni visszavágón? Nem kéne nagyon kitömni őket a nagy arcuk miatt? (goool)
Horváth Ferenc: Egy biztos, mi mindent meg fogunk tenni a visszavágón, azért, hogy megnyerjük a mérkőzést, s hogyha egy kis szerencsénk lesz, akkor erre esélyünk is van.

[origo]: Mi volt a gond egyébként Párizsban? Játékban egyenlőnek tűnt a két csapat. (greffi)
Horváth Ferenc: A gond annyi volt, hogy az egyik csapat jobb volt, mint a másik.

[origo]: A 3-0 nagy vereségnek számít, vagy még behozható? (goool)
Horváth Ferenc: Azt hiszem, a PSG van annyira jó csapat, hogy ezt a 3-0-s előnyt meg tudja őrizni. De kötelességünk megtenni mindent, hogy ez az előny elfogyjon. Láttunk mi már éjjeliőrt nappal meghalni.

[origo]: Mennyire tudjátok függetleníteni magatokat a sajtó rosszindulatától? Állítom, aki ilyen megjegyzéseket tesz, valójában nem tudja, merre van a Megyeri út. Gondolok itt például a Nemzeti Sport jegyzetére Tamásiról a párizsi meccs után. (VIOLA)
Horváth Ferenc: Ezt felháborítónak és nevetségesnek tartottam, ilyen dolgokról csak az ír, aki életében még egy konzervdobozba nem rúgott bele. Nem kell szégyenkezni, hogy egy világbajnok mezét bármelyik magyar focista meg akarta szerezni! Az vesse rá az első követ, aki a pályán lett volna, és nem szerette volna egy világbajnok mezét megszerezni.

[origo]: Gellei Imrével jó a viszonyod? (goool)
Horváth Ferenc: Életemben egyszer beszéltem vele, így nemigen beszélhetünk bármiféle viszonyról.

Fotó: Varga Ferenc [origo][origo]: Gellei Imre korábban azt mondta, hogy csak jó formában lévő játékosokat hív meg a keretébe. Ezek után az a kérdés, hogy téged miért nem hív meg. Merthogy a válogatott keretében ott van Kenesei és Gera, akik teljesen formán kívül játszanak, valamint Fehér Miklós, aki hosszú idő után talált magának csapatot. Azt pedig nehéz lenne nem észre venni, hogy te az Újpestben újra nagyon eredményes vagy. (greffi)
Horváth Ferenc: Gellei úr felállított már nagyon sok elméletet, hogy csak olyan játékos kell, aki meghatározó a csapatában, utána csak olyan kellett, aki játszik is. Ezek ellenére vannak a válogatott keretben olyan játékosok, akik ezeknek a kritériumoknak nem felelnek meg.

[origo]: Leszel még válogatott? (goool)
Horváth Ferenc: Nagyon remélem, hogy nem felejtettek el teljesen, bár úgy veszem észre, hogy a lapok már le vannak osztva
 
[origo]: A válogatottnak van esélye a svédek ellen? (kapu)
Horváth Ferenc: Van esélye, hogy egy jó eredményt elérjen, de ahhoz nagyon-nagyon egységesnek kell lennie a csapatnak, és ami a legfontosabb: nem szabad megijedni, mert ha megérzik, hogy félünk tőlük, akkor azt könyörtelenül kihasználják.

[origo]: Mit éreztél a stadionban az olaszok elleni góljaid után telt ház előtt? Hogy írnád le ezt az érzést? (goool)
Horváth Ferenc: Ezt az érzést nem lehet leírni! Kiskorom óta nagy olaszdrukker vagyok, hálás vagyok a sorsnak, hogy megadta ezt a lehetőséget nekem, hogy játszhattam az olaszok ellen. Istenigazából a mai napig nem dolgoztam fel ezt a két gólt.

[origo]: Mi a gond a csapattal, hogy a bajnokságban nem megy? A szakmai részével vagy a háttérrel van-e gond? (greffi)
Horváth Ferenc: Sajnos nem tudom megmondani, mi a probléma, ha tudnám, akkor már biztos segítettem volna a többieken és magamon is.

[origo]: Ki a jobb edző szerinted? Molnár László vagy Szabó András? (greffi)
Horváth Ferenc: Két különböző típusú edző, Molnárnak az edzései szerintem nagyon jók voltak, őt szakmailag nem ereztem olyan erősnek. Andris pedig nagyon fiatal, de jó meglátásai vannak, szerintem szép jövő áll előtte.

Fotó: Varga Ferenc [origo][origo]: Knézy Jenő alaposan kirohant a Siófok győzelme miatt, mert ugye két labda volt a győztes gól előtt a pályán. Titeket ez mennyire zavart meg? Az összefoglalóból nem tűnt úgy, hogy zavart volna bárkit is. (greffi)
Horváth Ferenc: Én úgy érzem, nem az a labda zavart minket, amelyiket bedobtak, hanem az, amit berúgtak a kapuba. Nem hiszem, hogy ezért óvni kéne.

[origo]: Milyen zeneket szeretsz? (janyka)
Horváth Ferenc: Mindent meghallgatok, ami funky, elég nagy gyűjteményem van ezekből a lemezekből. Javaslom mindenkinek, mert mindenre jó - rosszkedv, jókedv, mindegy.

[origo]: Mit szólsz Csank János csapataihoz? Nem lehet, hogy Csankot kellene oktatni a TF-en? (goool)
Horváth Ferenc: Egyetértek Csank oktatásával. A legjobb edzőnek tartom Magyarországon, nem véletlen, hogy ilyen eredményekkel rendelkezik. Én nem dolgoztam vele, csak a válogatottnál, de rengeteget köszönhetek neki csak azzal, amiket mondott. Nagyon sokat tanultam tőle.

[origo]: Miért jobbak ennyivel a csapatok, mint a válogatott? (masnincs)
Horváth Ferenc: Igazából sajnos se a válogatott, se klubcsapataink nem remekelnek, hogy miért, azt nagyon sokan kutatják.

[origo]: Cottbusban mi volt a gond? Lehet, hogy ha maradsz, úgy jársz, mint most Sebők Vili? (greffi)
Horváth Ferenc: Én úgy éreztem, Cottbusban férges volt minden. Nem éreztem jól magam csapaton belül, nem szeretem a német mentalitást.
 
[origo]: Miért nem érezted jól magad a Maccabinál? (Diegooo)
Horváth Ferenc: Az utolsó két hónapot leszámítva jól éreztem magam, Izrael is nagyon tetszett, nagyszerű emberekkel ismerkedtem meg.

[origo]: Mit szólsz a vb bundagyanús meccseihez? (goool)
Horváth Ferenc: Nem tudom elképzelni, hogy ilyen szinten bundázzanak. Tehát ha valaki kijut egy vb-re akkor nem tudom elképzelni, hogy megforduljon a fejében az, hogy eladjon egy mérkőzést. De lehet, én vagyok naiv.

[origo]: Lesz még nyerő a magyar foci? (kapu)
Horváth Ferenc: Ha megtaláljuk a megfelelő ellenfeleket, akkor lesz. Nagyon bízom benne, de szerintem ez nem mostanában lesz.

[origo]: Nem gondolod, hogy minden jó focistának itthon kellene bizonyítani, és nem külföldre menni? (Maryka)
Horváth Ferenc: A probléma, hogy ha az ember itthon futballozik, akkor nem tud annyi pénzt megkeresni, amivel később az egzisztenciáját meg tudja teremteni. Ezért a játékosok rá vannak kényszerítve arra, hogy külföldre menjenek. Nekem az egyik nagy álmom egy olyan magyar csapat, amelyben lehetőleg én is szerepelek, amely nemzetközileg is elismert eredményeket ér el. Háromszor nyertem kupát, egyszer bajnokságot külföldön, az összes címemet odaadnám azért, hogy egyszer egy magyar csapattal érjek el ilyen sikereket.

[origo]: Szerinted van esélyünk a 2008-as EB rendezésére? (Barni1975)
Horváth Ferenc: Szerintem nincs.

KAPCSOLÓDÓ CIKK