Vágólapra másolva!
Csütörtökön Szegeden és Budapesten szemlélődött a 2008-as labdarúgó Eb-pályázatot vizsgáló UEFA-bizottság. A küldöttség találkozott Demszky Gábor főpolgármesterrel, aki szerint az évente sikeresen lebonyolított Forma-1-es futamok bizonyítják, hogy a főváros rendelkezik az Eb-rendezéshez szükséges szállodakapacitással.

A küldöttség, köszönhetően a kedvező időjárásnak, az eredeti terveknek megfelelően repülővel érkezett a Tisza-parti városba, a Novotel szállóban Bartha László polgármester köszöntötte őket. Ezt követte a mintegy egyórás prezentáció. Előbb a házigazdák bemutatták a Szeged nevezetességeiről készült filmet, a város kapcsolatát a nemzetközi sportélettel, bő teret szentelve az 1998-ban, illetve idén hatalmas érdeklődés előtt megrendezett kajak-kenu vb és Eb eseményeinek.

A leendő - a Sancer-tavaknál felépítendő - 30 950 férőhelyes stadion számítógépes makettjét hosszasan tanulmányozták a vendégek, majd Garamhegyi Ábelt, a szegedi önkormányzat stratégiai irodájának tanácsadóját és Hajós Tibort, a Stadion Invest Rt. tervezőjét negyed óráig faggatta Jürgen Müller, a válogatottak eseményeit felügyelő osztály vezető termékmenedzsere. A program gyalogos városnézéssel s hangulatos halászléebéddel zárult, a látogatók ezt követően indultak vissza a fővárosba.

"Magyarország és Budapest, amely négy éve sikeres atlétikai Eb-nek, majd öttusa világ- és vízilabda Európa-bajnokságnak adott otthont, joggal pályázik a 2008-as labdarúgó-Eb megrendezésére, már csak azért is, mert minden feltétel adott ahhoz, hogy fogadni tudja a vendégeket" - mondta Demszky Gábor főpolgármester azután, hogy rövid prezentációt tartott a szemlebizottságának. "Az évente sikeresen lebonyolított Forma-1-es futamok bizonyítják, hogy a főváros rendelkezik a megfelelő szállodakapacitással" - tette hozzá.

Demszky szerint a kormány feladata, hogy biztosítsa a pénzügyi hátteret, míg Budapestnek a vendégek megfelelő elhelyezésével a közlekedés feltételeinek javításával és a biztonsági kérdésekkel kell foglalkoznia. "Az infrastrukturális fejlesztések az Európa-bajnokság után is éreztetnék hatásukat, így azokkal a lakosság mindenképpen jól járna" - fogalmazott.

A 2008-as Eb döntőjének kiszemelt Puskás Ferenc-stadion terveinek ismertetése során elhangzott, hogy az állami garanciának köszönhetően az európai szövetség decemberi döntésétől függetlenül mindenképpen elkészül az UEFA szabványainak megfelelő létesítmény Budapesten.

Bene szerint van esélyünk az Eb-rendezésre/sport/magyarfoci/20020925bene.html

A szemlebizottság a stadion bejárása után az épülő Budapest Aréna felé vette útját, itt kapna helyet ugyanis az Európa-bajnokság sajtóközpontja. Ezt követően a Fehér útra autóztak a vendégek, ahol szintén új stadion épülne. A csütörtöki program hajóúttal zárult. Pénteken délelőtt Mádl Ferenc köztársasági elnök fogadja az UEFA szakembereit.