Társoldalunk:

UEFA-vizsgálat a rasszista megnyilvánulások miatt

Az UEFA nyomozást indít a szerdai, PSV-Arsenal meccsen történt rasszista szurkolói megnyilvánulások miatt. A kitűnően játszó s a mérkőzésen két gólt szerző Thierry Henryt a holland fanatikusok pénzérmékkel, öngyújtókkal és egyéb tárgyakkal dobálták, amikor a színes bőrű francia csatár szögletrúgásokat akart elvégezni.

Lubos Michel játékvezető összegyűjtötte azokat a tárgyakat, amelyeket Henry felé dobtak a magukból kikelt szurkolók - ennél többet nem is tehetett a bíró, a többit az UEFA-ra bízza. Arséne Wenger, az Ágyúsok mestere elítéli az esetet: "Szörnyű az ilyen szurkolói magatartás, ezt büntetni kell. Úgy gondolom, hogy az UEFA még foglalkozni fog az üggyel. Szerencsére nem történt komolyabb sérülés, ám nem szabad elfelejteni, hogy minden tömegben van néhány őrült ember.. Várjuk az európai szövetség reakcióját." Az UEFA kommunikációs igazgatója elmondta: várják a bírói jelentést a történtekről: "Amint megkapjuk a bizonyítékokat, elindítjuk a nyomozást."

Henry így emlékezett vissza az esetre: "Öngyújtókat, pénzérméket és ki tudja még miket dobáltak felém. Nem tudom, hogy hallották-e, miket kiabáltak... Két fülem van, hallottam mindent, de természetesen nem kiabáltam vissza. Szörnyű volt! De ne is beszéljünk erről a szégyenletes dologról, én csak a futballal kívánok foglalkozni. A bíró a dolgát tette, én is ezt akartam, nehéz volt így szögleteket rúgni. A történtek ellenére nem akarjuk elfelejteni ezt a nagyszerű győzelmet!"

A "szurkolói körítés" valamelyest elrontotta az Arsenal ünneplését, hiszen azon túl, hogy az angol bajnok 4-0-ra győzött Eindhovenben, megszerezte a Bajnokok Ligája történeték leggyorsabb találatát: a világbajnok Gilberto Silva 20.07 másodperccel a kezdő sípszó után már be is vette Waterreus kapuját.

Juha Pál

KAPCSOLÓDÓ CIKK