Vágólapra másolva!
Remekül kezdte a francia bajnokságot az Olympique Marseille. A korábbi években csalódást keltett kikötővárosi alakulat eddigi kilenc mérkőzésén 17 pontot szerzett, és az élcsoportban tanyázik. A gárda tegnap a forduló nyitómérkőzésén az Ajacciót győzte le 3-1-re, az egyenlítő gólt pedig az eddig kimagaslóan futballozó védő, Van Buyten szerezte.

Van Buyten Froidchapelle városában látta meg a napvilágot 1978. február 7-én, és első klubja az RSC Charleroi volt. Már az 1997-98-as szezonban is az első csapat keretéhez tartozott, ám abban az idényben még nem mutatkozott be az élvonalban, erre csak a következő pontvadászatban került sor. Akkor 19 találkozón lépett pályára, és egy gólt ért el.

Jó teljesítményt nyújthatott, mert a Standard Liége kétszázezer fontot fizetett érte. A liége-i együttesbe gyorsan sikerült beilleszkednie, és hamar meghatározó játékos lett. Többször is pályára léphetett a belga utánpótlás-válogatottban, és 2001 márciusában a San Marino elleni világbajnoki selejtezőn a nagycsapatban is bemutatkozhatott. Következő meccsén a címeres mezben a skótok elleni kvalifikációs mérkőzésen ő szerezte a belgák egyenlítő találatát.

Tavaly nyáron az Olympique Marseille vette meg, mégpedig meglehetősen nagy összegért, 7,7 millió fontért, és az OM-ben együtt dolgozhatott korábbi edzőjével a horvát Tomislav Iviccsel. A belga védő az elmúlt szezonban sem okozott csalódást, a vébén is jól teljesítő nemzeti válogatottban is alapember volt. A francia pontvadászatban a Marseille egyik legjobb futballistájának tartják, a Juventus már régóta figyelemmel kiséri fejlődését. Noha szerződése 2005-ig köti a gallokhoz, mivel a klub anyagi helyzete nem valami rózsás, így könnyen lehet, hogy rövidesen eladják az olaszoknak a jól fejelő, agresszívan futballozó hátvédet.