Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgócsapatok bajnoki mérkőzéseit jövő júliusig az MTV közvetíti. A Sport1 kiválása háromszázmillió forintos veszteséget okozott az NB I-es kluboknak, a liga idei bevétele a vagyoni értékű jogokból így egymilliárd-ötvenmillió forint.
A sporttárca is tárgyal a Magyar Televízióval

Lehet, hogy a futballmeccsek közvetítéséért járó pénz miatt nem idegeskedik különösebben a ligaigazgató, de a többi labdajáték bajban van. "A televízió kasszája üres, hiába rendelkezünk műsoridővel, nincs pénzünk a közvetítések költségeinek kifizetésére. Mindezt már a nyáron közöltük az érintett sportszövetségekkel, és hozzájárulást kértünk tőlük. Ha nem kapunk, nem tudunk közvetíteni" - mondta Nyári Zsolt, az MTV sportosztályának megbízott főszerkesztője. A Telesport-főnök arra reagált, hogy Bodrogváry Iván, a kosárlabdázók képviselője kijelentette: az MTV az induló bajnoki mérkőzések helyszíni közvetítéseiért 800 ezer-1 millió forintot kér, a szövetség ezt nem tudja vállalni, s kéri a minisztérium sürgős intézkedését. Mesterházy Attila politikai államtitkár szerint ismerik a nehézségeket, már megkezdték a tárgyalásokat a televízióval, s az egyeztetések felgyorsítását ígérte.

Még a bajnokság kezdete előtt bontott szerződést a Sport1 és a hivatásos liga. A sportcsatornánál akkor volt tulajdonosváltás, és az új vezetés veszteségesnek ítélte meg a hazai bajnokik közvetítését, és - ahogy Máté Pál főszerkesztő elmondta - tárgyalást kezdett a ligával, végül a szerződéses felek békében elváltak. "Jobbnak láttuk, ha visszavesszük a jogot, és nem pereskedünk" - mondta Muszbek Mihály, a liga igazgatója.

A liga 2000 júliusában állapodott meg a Magyar Televízióval és a Sport1-gyel - illetve akkor még a UPC-vel -, a két tévé vállalta, hogy három évre 23,5 millió német márkát fizet a közvetítésekért. Két éven át nem is volt gond, de a sportcsatorna kiválása nagy érvágás, 300 milliós veszteség. "Ezt az összeget sikerült pótolnunk egyéb forrásokból, de azért nagy gondot jelent a kiesése. A liga a vagyoni értékű jogok hasznosításából - és ebben benne van például a névadó szponzor is - az idén 1,05 milliárd forint bevételre tesz szert" - mondta Muszbek Mihály.


Jövő júliusig tehát csak az MTV adja a bajnokikat - és olyan klubtévék, mint a Fradi tévé -, akkor a liga újabb tendert ír ki. Hacsak az MTV nem érvényesíti opciós jogát: akkor két évre megint az övé a földi közvetítés. Köztudott, hogy a Magyar Televíziónak nem hétköznapi anyagi gondjai vannak, kérdéses, hogy miként tud fizetni a sportközvetítésekért, de a ligaigazgató nem aggódik, mint mondta, az MTV eddig rendesen fizetett, "soha ne legyen rosszabb adósunk" - tette hozzá.

Talány, hogy jövőre mennyi pénzért lehet eladni a közvetítési jogot, hiszen a jelek szerint a két évvel ezelőtti szerződés összege a hazai futball értékénél jóval magasabb volt, ezt Muszbek is elismerte akkor, és úgy fogalmazott, hogy a piac bizalmat szavazott a labdarúgásnak. Lehet, hogy bizalom is volt, de az biztos, hogy jókora kormányzati hátszél segítette a sportágat, ez a támogatás pedig megszűnt. De ha csökken a tévés pénz, miből élnek meg a csapatok?

Felfüggeszti a magyar meccsek közvetítését a Sport1 (2002.02.28.)/sport/magyarfoci/20020228felfuggeszti.html

"A magyar futballüzletre is hat a szórakoztatóipar recessziója" - mondta Muszbek Mihály. "A különböző tévécsatornákon ötóránként látni egy labdarúgó-mérkőzést, tehát olyan nagy a kínálat, hogy megérzi a hazai üzlet is. És globalizálódik a meccsnézés, vagyis már nem olyan meghatározó a magyar csapatok szereplése, a külföldiek nézettsége egyre inkább megközelíti a hazaiakét."

Talán szűkíteni kellene a kínálatot, de hát ez nem szocialista tervgazdaság. Aztán, ha nem is olyan jó üzlet a foci, szűkül a kínálat magától is. Azt pedig még a gazdag nyugati csapatok is megérzik, mi lesz vajon a magyarokkal? Életben marad-e itt a profinak becézett labdarúgás?

Kósa András